Karoline, 19, ska få folk att följa reglerna

Omtankesvärden Karoline, 19 år.

19-åriga Karoline har det otacksamma uppdraget att få folk att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Hon arbetar som omtankesvärd i Kista galleria, vilket sedan i förmiddags i allt väsentligt går ut på att få lunchgästerna att begripa att de måste äta ensamma.

Hon bär munskydd och rosa väst och säger till fotograf Björn Lindahl och mig att hon inte vill låta sig intervjuas, men det sitter några chefer nere i hörnet som säkert kan uttala sig.

Klockan är elva på förmiddagen, lunchrusningen har ännu inte börjat ordentligt här i den delen av gallerian där runt 20 restauranger ligger vägg i vägg.

Food court, som det heter på vår tids svenska. Kebab, burgare, indiskt, pasta, husmanskost, här finns det mesta.

Cheferna i hörnet hänvisar oss till direktionen en våning upp. Vi tar en hiss och kommer in i en foajé. Det är svalt, luftkonditionerat, tyst.

En vänlig kvinna i receptionen hämtar en kommunikatör, som visar sig vara någonting så udda som en kommunikatör som inte vill låta sig intervjuas.

– Jag hämtar någon gubbe som kan prata, säger hon och försvinner igen.

Magnus Bergman, centrumansvarig i Kista galleria.

Magnus Bergman, centrumansvarig, dyker upp. En vad det verkar hygglig karl som har fullt upp med att försöka begripa innebörden av de nya restriktionerna.

– För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats får det bara vara en person i varje sällskap. Men det görs undantag om serveringsstället nås genom en egen entré.

– Vissa restauranger här nås både genom gallerian och genom egen ingång. Vad gäller för dem? Vi har mejlat Folkhälsomyndigheten och frågat.

Kommunikatören som inte vill låta sig intervjuas följer med oss ner och förklarar för Karoline, omtankesvärden, att det är i sin ordning att hon svarar på Aftonbladets frågor.

Gäster börjar strömma till. Karoline far fram och tillbaka. En meter måste det vara mellan varje gäst. 30 platser har tagits bort under morgonen. Plexiglas har satt upp mellan borden.

Några tonåringar flyttar fogligt isär. Två äldre män muttrar, men lyder. En kvinna börjar flytta på sina små söner, men får höra att barn är undantagna.

Karoline stressar vidare. Vänlig, artig, inrepeterade fraser. "Hej, har ni hört att det är nya restriktioner från och med i dag?"

Det visar sig att det har folk inte hört.

– På julafton började reglerna om max fyra personer i varje sällskap gälla. Och när den kunskapen äntligen började sprida sig är det dags för nya regler.

Men det kunde ha varit värre. Andra länder har som bekant hårdare restriktioner än Sverige. Med betydligt värre konsekvenser än att det blir trassel under en lunch i en galleria.

Miljontals personer har dött till följd av nedstängd vård. Kvinnor i barnsäng, nyfödda som dukar under, unga vuxna som avlider i behandlingsbara sjukdomar som tbc.

Men det är i fattiga länder. Det är långt ifrån en galleria i norra Europa där folk nyss har fått lön och strosar runt bland affärer som säljer märkeskläder, stora tv-apparater och smycken.

Jawed Memon, till höger, tycker restriktionerna är bra. Men de borde finnas på fler språk.

Vid ett av borden sitter Jawed Memon, en medålders man i proper rock och munskydd. Han har ännu inte bestämt vad han ska äta.

Jawed Memon är 57 år gammal och arbetar som läkare. Han kom från Pakistan på 1990-talet. Hade blivit kär i en svensk kvinna.

– Restriktionerna är bra. Men varför är det bara skyltar på svenska? Folk som bor i den här delen av stan kommer från hela världen.

Karoline har fått upp ögonen för ett sällskap som trängt ihop sig. Efter en stunds dividerande ger de med sig.

– Det har hänt att jag blivit utskälld. Men de flesta är förstående.

Hon har arbetat i gallerian sedan i november. Så småningom tänker hon studera vidare. Läsa kommunikation på universitet.

– Men jag trivs med det här jobbet. Jag är glad att jag som ung människa över huvud taget har ett arbete.

Följ ämnen i artikeln