Tyska högern gör tvärtemot den svenska

Merkels kristdemokrater prövar en helt annan taktik än den svenska högern för att vinna valet i höst.

En oväntad stor seger i lokalvalen i delstaten Sachsen-Anhalt mot högerextrema AfD pekar mot att CDU valt rätt.

Inför gårdagens val pekade opinionsmätningarna mot att AfD, Alternativ för Tyskland, kunde bli största parti i delstaten i det forna Östtyskland.

Valet såg ut att bli ännu en svår prövning för CDU inför höstens nationella val i Tyskland när Angela Merkel lämnar politiken.

I stället blev det en storseger för CDU med en marginal på hela 16 procent ner till AfD. Det ses som ett styrkebesked även för partiet nationellt.

Eftersom detta var det sista delstatsvalet före valen till Förbundsdagen deltog både de grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock och CDU:s Armin Laschet på olika sätt i valrörelsen.

Laschet betonade att kristdemokraterna gick till val på att helt stänga dörren för allt samarbete med AfD och Die Linke, resterna av det forna kommunistpartiet i DDR. Att så tydligt ta avstånd från ytterlighetspartierna både till höger och till vänster anses ha hjälpt CDU till storsegern.

CDU:s Armin Laschet.

Detta trots att både AfD och Die Linke är extra stora just i det forna Östtyskland där många fortfarande känner sig som den fattige kusinen från landet.

Det senaste året har det avslöjats att delar av AfD är satt under övervakning av den tyska underrättelsetjänsten med misstanken att utgöra ett hot mot demokratin. Det kan ha skrämt bort många väljare.

Unika i Europa

CDU:s taktik mot extremhögern gör dem numera tämligen unika i Europa där de flesta högerpartier öppnat upp för samarbete med extremhögern som ett sätt att komma till makten.

Sverige följde länge samma väg som Tyskland men de senaste månaderna har såväl moderaterna som kristdemokraterna och liberalerna öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna.

Inför söndagens val var Merkels tänkta efterträdare Armin Laschet satt under hård press efter att CDU förlorat två tidigare delstatsval. Ännu en valförlust hade åter gjort att han blivit ännu mer ifrågasatt. Nu ser plötsligt allt mycket ljusare ut för Laschet.

De uppenbarligen otillförlitliga opinionsundersökningarna i delstatsvalet i Sachsen Anhalt gör att Laschet förmodligen inte behöver oroa sig så mycket för De Grönas framgångar på riksplanet. Det är inte osannolikt att även de överdrivs av opinionsmätningarna.

Med knappa fyra månader kvar till valet framstår CDU och Armin Laschet som klara favoriter till att ta hem segern. Frågetecknen handlar mer om vem de ska välja att bilda koalition med.

Även här kan delstatsvalet i Saxen-Anhalt ge en fingervisning. Socialdemokraterna gjorde sitt genom tiderna sämsta val i någon delstat med bara 8,2 procent av rösterna.

Ingen vågmästarroll

De Gröna gick fram lite men missade målet tvåsiffrigt med bred marginal. Valets andra segrare blev istället det lilla liberala partiet FDP som nu kan ersätta socialdemokraterna som koalitionspartner inte bara på lokalplanet. En koalition mellan CDU, De Gröna och FDP kan mycket väl bli verklighet efter höstens val. Men även SPD, CDU och De Gröna är en möjlighet.

Trots att AfD backade är det värt att notera att de ändå blev näst största parti i Sachsen-Anhalt med sina 21 procent av rösterna. På riksplanet ligger man i opinonsmätningarna på 12 procent. Det innebär att partiet med god marginal åter kommer in i den tyska riksdagen.

AfD-ledaren Jörg Meuthen.

Men i motsats till i Sverige ser man inte ut att få någon vågmästarroll. Övriga partier är beredda att samarbeta över blockgränserna på ett sätt som stänger både AfD och Die Linke ute från inflytande.

Däremot har AfD precis som SD i Sverige tvingat de etablerade partierna att ta kraftiga kliv högerut i bland annat invandringsfrågan.