Man ska kalla saker vid dess rätta namn

Så utnyttjar Dagens Nyheter Greta Thunberg

Klimataktivisten Greta Thunberg.

Man ska kalla en spade för en spade. Och ett pr-trick för ett pr-trick.

Den världsberömda klimataktivisten Greta Thunberg ska vara chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag, enligt bland andra tidningens ordinarie chefredaktör Peter Wolodarski.

Nej, det ska hon inte. Wolodarski har inga som helst planer på att lämna sin position som juridiskt ansvarig för tidningens innehåll, inte ens för en dag (vilket dessutom skulle orsaka en massa extrajobb för Patent- och registreringsverket och Myndigheten för press, radio och tv där ansvariga utgivare registreras och avregistreras.)

Det är ett pr-jippo, varken mer eller mindre. Många tycker sådana är fula men det tycker inte jag. Alla verksamheter är beroende av att göra sig kända och pr är ett vedertaget verktyg som man inte behöver skämmas för.

 

Men det gör uppenbarligen Peter Wolodarski som säljer in sitt pr-trick som en publicistisk, kanske till och med historisk, gärning.

Enligt en krönika i Dagens Nyheter, skriven av Wolodarski själv, ska Greta Thunberg inte vara på Dagens Nyheter under en dag utan flera. Då ska hon tillsammans med "en grupp DN-redaktörer att arbeta fram en specialtidning i början av december”.

Greta Thunberg ska alltså vara någon form av praktikant. Med pigga klimatidéer. Fokus ska ligga på forskning och kunskap.
 

En av de kritiska frågor som ställts internt, avslöjar Wolodarski i sin krönika, är hur tidningen säkrar sitt oberoende och att nyhetsrapporteringen inte styrs av åsikter.

Ge mig luktsaltet, som det hade låtit i romaner riktade mot en kvinnlig publik i slutet av förrförra seklet. All nyhetsrapportering styrs av åsikter. Exempelvis av vad som är viktigt. Av vad som är relevant. Av vad andra medier anser vara viktigt och gör stort. Den som inte fattar det har inte fattat någonting.

Om DN:s redaktörer skulle riskera att tappa sitt oberoende enbart för att det dyker upp en visserligen världsberömd men dock 17-åring utan några som helst redaktionella kvalifikationer tror jag Wolodarski måste byta ut dem. Omgående.

De verkar inte vara mycket att hålla i hand när det blåser. Instabila, rentav.
 

Man förstår också av Dagens Nyheters chefredaktör att nu, inte förr, ska läsekretsen förstå vidden av klimatkrisen. Det tror jag inte heller på. Så senfärdig är inte DN:s publik.

Man ska kalla saker vid dess rätta namn. Ett pr-trick är ett pr-trick. Det behöver man inte skämmas för. Eller dölja i pretentiösa ordsvall för att försöka blanda bort korten.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • ​Nyvald
    Om allt gick som planerat valdes Nooshi Dadgostar till Vänsterpartiets ledare under lördagen och höll sitt första partiledartal dagen därpå. Hon är den första kvinnan på posten sedan Gudrun Schyman som slutade 2003. V är liksom​ de flesta​ andra svenska ​partier feministiskt.
  • Fyller 75
    Det hade visserligen funnits flickor som satte sig på tvären redan tidigare. Men man måste nog säga att Pippi Långstrump ändrade bilden av en barnboksflicka. 1 november fyller hon 75, då är det så länge sedan den första boken om henne kom ut. Astrid själv skulle fyllt 113 i år.
  • Ingen kan ha missat
    På tisdag försöker Donald Trump behålla titeln i tvekampen med Joe Biden om den amerikanska presidentposten. Som politiskt intresserad kan man räkna med att ägna en stor del av av onsdagen åt kommentarer och analyser. Ovisst in i det sista, trots mätningarna.
  • Mycket att stå i
    Magdalena Andersson har inte bara mycket att syssla med här hemma med att hålla igång ekonomin. Som en av EU:s finansministrar upptar unionen också en stor del av hennes tid. I veckan möts de och man kan gissa att det så kallade återstartspaketet kommer att ventileras.
  • Fira med kaka
    För att pigga upp sig i höstmörkret kan man på fredag köpa sig en Gustav Adolfs-bakelse. Då är det 368 år sedan slaget vid Lützen då Gustav II Adolf dog. I åminnelse av detta finns en bakelse uppfunnen i Göteborg på Grand Hotell Högland för drygt 150 år sedan. God spis.

 

Veckans citat

”Historien har ofta visat styrkan som frigörs av längtan efter frihet.”

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.