Ut med töntarna – in med proffsen

För många tror att de kan kommunicera digitalt

USA:s förre president Barack Obama sade under sitt besök i Stockholm 2013 att bara för att man kan göra något behöver man inte göra det. Diskussionen handlade då om den amerikanska säkerhetstjänstens NSA:s övervakning av enskilda medborgares telefonsamtal.

Det var bra tänkt - även om det just i det fallet är oklart om åsiktsyttringen blev mer än just det.

Ett av målen med digitaliseringen är att göra saker enklare, smidigare och snabbare.

Men ibland kan man få intrycket av att digitaliseringen snarare krånglar till det. Gör det besvärligare och mer tidsödande än det skulle behöva vara.

 

Två aktuella exempel från min egen vardag handlar om leveranser av paket. Små paket ska tilläggas på ett par hekto var.

Det första distribuerades av Postnord. Först fick jag ett sms om att det var på väg. Jag fick också frågan om jag ville ha det hemlevererat. Jag svarade ja tack.

Därefter fick jag ytterligare två mess med budskapet att paketet var på väg. Och slutligen ett om att det hade nått sin destination, min adress.

Två sms för mycket, skulle jag säga. Det hade räckt med ettan och fyran.

”Ett av målen med digitaliseringen är att göra saker enklare, smidigare och snabbare. Men ibland kan man få intrycket av att digitaliseringen snarare krånglar till det”, skriver Lena Mellin.

Det andra paketet sköttes av Bring. De frågade om jag ville ha det hemlevererat för 45 kronor. Men hur alternativet såg ut var oklart. Det enda som angavs var ett postnummer och en postadress.

Jag ringde kundnumret för att utröna mer i detaljer. Till exempel en gatuadress.

Telefonkön var evighetslång och till slut tryckte jag på två för att bli uppringd. En vänlig dam ringde dagen därpå men då hade jag redan ringt ett annat nummer till Bring, som inte alls hade med mitt ärende att göra. Men jag hade fått ett svar.

Av sms nummer två, alltså efter själva valet skulle vara gjort, framgick var paketet kunde hämtas. Med gatuadress.

Här var det alltså ett underskott i kommunikationen. Inte som i exempel ett då överskottet flödade.

Ett tredje exempel handlar inte om paket utan om att omboka ett nätbokat vårdbesök. Men skulle ringa ett nummer - men fick då beskedet att avbokningen, inte ombokningen, skulle bekräftas genom ett telefonsamtal. Det har fortfarande inte kommit så tyvärr kan jag inte berätta slutet på historien. Återigen ett exempel på informationsunderskott.

 

För att återknyta till Barack Obama är det inte säkert att man ska kommunicera digitalt bara för att man tror att man kan det. Många är uppseendeväckande dåliga på det, skapar en massa extrajobb som aldrig skulle uppstått vid vanlig muntlig kommunikation då luckor oftast täpps till under samtalets gång.

Kort sagt – in med kommunikationsproffsen. Och ut med töntarna.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan


70 ljus i tårtan
Inte många kommer att fira den här dagen även om vi kanske borde. I dag är det 70 år sedan Kol- och stålunionen föddes, föregångaren till dagens EU. Tanken var att knyta samman det krigshärjade Europas ekonomier så att krig aldrig kunde bryta ut igen. Hittills mycket framgångsrikt.


Alltmer spännande
Valet till den tyska förbundsdagen i september blir alltmer spännande. Två kristdemokrater har redan anmält sig för att bli partiets kanslerskandidat nu när den levande legendaren Angela Merkel slutar. I morgon bestämmer ”De gröna” vem de vill ska tävla om den åtråvärda posten.


Två glada nyheter
Det är bäst att börja med reservationerna. Planen är att badstränderna i Rio i det svårt coviddrabbade Brasilien åter öppnar i morgon - men om det verkligen blir så återstår att se. Detsamma gäller skolorna i Belgien som slår upp dörrarna efter ett extra långt påsklov. ​


Långt tal utlovas
Rysslands president Vladimir Putin ska på onsdag hålla ett tal till nationen. Digitalt såklart. En längre utläggning har utlovats. Utöver coronan finns många spännande frågor att ta upp, bland annat de senaste ryska truppförflyttningarna som oroat många, bland andra USA..


Alltid i fokus
Först den uppmärksammade intervjun med barnbarnet prins Harry och hans fru. Sedan dog maken Philip 99 år gammal. Nu på onsdag fyller den brittiska drottningen Elizabeth II 95 år. Hon har suttit på tronen i 69 år. Men firandet lär bli blygsamt. På grund av coronan och hovsorgen.

Veckans citat

”Jag tror på en ganska hyfsad normalitet redan i år, senare i år”.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare i EU


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.