Extraval innebär störst risk för statsministern

Så kan Löfven behålla makten

Stefan Löfven har att välja mellan två onda ting.

Det sämre alternativet kan vara att utlysa extraval.

Vill han behålla makten kan det vara bättre att begära avsked.

På måndag klockan 10 inleder riksdagen förtroendeomröstningen om statsminister Stefan Löfven (S).

Fyra partier, M, KD, SD och V, som representerar 181 ledamöter har sagt att de tänker rösta bort honom.

Alltså ser Löfven, och resten av regeringen, ut att få sparken av riksdagen. För det krävs minst 175 röster. Det blir i så fall första gången som riksdagen avlossar sitt skarpaste vapen.

När Stefan Löfven har fått sparken av riksdagen har han två alternativ.

  • Det ena är att inom en vecka efter förtroendeomröstningen utlysa extraval, det vi brukar kalla nyval. Det ska i så fall hållas inom tre månader. Det vill säga sannolikt i september, ett år före det ordinarie valet i september 2022.
  • Det andra alternativet är att gå till talmannen och be att bli entledigad. Han och regeringen blir då en övergångsregering med mycket begränsade befogenheter som sitter kvar tills en ny regering är på plats.
Stefan Löfven har att välja mellan två onda ting.

Under tiden pågår så kallade talmansrundor, besök hos talmannen, tills han ger antingen Stefan Löfven eller Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda regering.

Ur Stefan Löfvens synvinkel har han alltså att välja mellan två onda ting.

Fördelarna med ett extraval, sett med Löfvens ögon, är att regeringen sitter kvar till nyvalet.

Den är alltså fullt beslutsför, vilket kan vara värdefullt om coronapandemin plötsligt skulle utvecklas i negativ riktning.

Men i övrigt är det ett mindre attraktivt alternativ för Stefan Löfven. Risken är överhängande att den nya statsministern efter ett extraval heter Ulf Kristersson.

Tre av fyra partier i det nuvarande regeringsunderlaget har i dag ett lägre stöd i opinionsmätningarna än vad de hade förra valet, S, MP och L. Bara Centern ligger bättre till.

I Team Kristersson har stödet ökat för både M och SD. Däremot har det minskat för KD.

Att be talmannen om att bli entledigad kan vara ett bättre alternativ för Löfven. Det kan vara ett enklare sätt att behålla makten.

Det främsta skälet är att Vänsterpartiet inte vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Och då finns det bara en annan att välja på - Stefan Löfven.

I statsministeromröstningen efter förra valet lade V, C och L ner rösterna. MP och S röstade för Löfven. Övriga partier, M, KD och SD, röstade emot. Men deras röster var inte tillräckligt många för att Löfven inte skulle bli vald. Det kan upprepas.

Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet.

Nackdelen med den lösningen är att en övergångsring inte kan agera kraftfullt mot pandemin eller andra akuta frågor.

Men för att Stefan Löfven ska återkomma efter en eller flera talmansrundor måste den sakfråga som utlöst regeringskrisen, friare hyressättning i nyproducerade lägenheter, hanteras på något vis. Annars blir det kärvt.

På pappret kan det verka som Löfven även i detta fall har att välja mellan två onda ting. Att spräcka Januariavtalet med C och L, som är för mer marknadsanpassade hyror. Eller gå Vänsterpartiet till mötes.

V har krävt att utredningsförslaget om hyrorna antingen kastas i papperskorgen eller att regeringen inleder förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Men det kan finnas åtskilliga vägar däremellan. Dock krävs en fantasi som är större än min för att räkna ut vilka de skulle kunna vara.

Statsminister Stefan Löfven har understrukit att hans högsta prioritet är att undvika en politisk kris. Det innebär att det kommer tas många kontakter och föras många samtal under helgen.

Om det blir framgångsrikt och måndagens förtroendeomröstning ställs in, eller vinns av Löfven, återstår att se.

Sammanfattningsvis, Stefan Löfven kan behålla makten. Men det krävs en del fix och trix. Och sannolikt även lite övertalning.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.