Historisk spricka i LO – ordförandens position hotad

Men en tickande bomb är desarmerad och löntagarna bör vara glada

​LO skakas nu av en historisk spricka. De två största förbunden bryter den enade fronten och skriver på det omdiskuterade Las-avtalet.​

LO:s ordförande Susanna Gideonssons roll är därmed hotad.

Det Handlar om lagen om anställningsskydd, Las, en explosiv fråga som nästan fällde regeringen tidigare i höstas och som nu splittrar den största fackliga centralorganisationen, LO, med nära 1,5 miljoner medlemmar.

För ett par månader sedan sade LO nej till det avtal de förhandlat fram tillsammans med privattjänstemännen i PTK med arbetsgivarna i Svenskt näringsliv om just nya Las-regler.

Helheten var för dålig, förklarade LO:s ordförande Susanna Gideonsson som hävdade att ett enigt LO stod bakom ställningstagandet.

Men nu skriver alltså LO:s två största förbund, Kommunal och IF Metall med hälften av LO:s yrkesverksamma medlemmar bakom sig, ja. Dock till ett delvis förändrat avtal än det som låg på bordet i höstas.

LO har skakats av oenighet förr. Men det här är en historiskt djup spricka som inte skadar enbart LO:s auktoritet. Utan också ordförande Gideonssons ställning. Hon har inte lyckats med sitt viktigaste uppdrag, att hålla samman LO i en fråga som de själva utnämnt till en av de just nu allra viktigaste på arbetsmarknaden.

Det är ett nederlag för hela organisationen – men mest för ordföranden själv.

Vad det innebär för framtiden är omöjligt att säga utom att det sannolikt är bra för löntagarna och då även för LO:s medlemmar.

Många av de omfattande förhandlingar om allt från pensioner till försäkringar och löner som avhandlas mellan arbetsmarknadens parter bygger på att centralorganisationerna, som LO och Svenskt näringsliv, håller ihop sina medlemsförbund. Annars skulle det vara som att spela 3-dimensionell schack. Och då blir det inte mycket gjort.

Det nya avtalet omfattar alltså Kommunal, IF Metall och PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Det skiljer sig på några viktiga punkter från det som LO sade nej till tidigare.

  • Det blir tydligare vad som gäller för den rätt till vidareutbildning som de anställda ska ha. Tre terminer efter åtta års anställning med 80 procent av lönen. Den har parterna tänkt att staten ska betala.
  • Allmän visstidsanställning döps om till särskild visstidsanställning. Det ska ge rätt till fast anställning efter ett år. Tidigare var tidsgränsen ett halvår senare.
  • Så kallad hyvling, att sänka arbetstiden och därmed lönen för anställda blir besvärligare. Den ska genomföras enligt turordningsreglerna och med en infästning på mellan en och tre månader.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade överenskommelsen för både historisk och hoppingivande.

​Han hoppades, liksom de organisationer som ingått avtalet, att fler förbund ansluter sig. Han underströk att alla inte var med på det historiska Saltsjöbadsavtalet 1938 heller. De gick med efter hand.

Det nya avtalet ska ligga till grund för en förändring av Las-lagen. Det säger både regeringen, Centern och Liberalerna som enligt Januariavtalet mellan dem ska modernisera Las så att den fungerar även på dagens arbetsmarknad.

– Den största förändringen i modern tid, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Tidigare i höstas var förändringarna i Las på vippen att ställa till regeringskris. Vänsterpartiet hotade med att fälla regeringen och fick stöd i sitt krav av M, KD och SD. En majoritet var alltså beredd att fälla regeringen.

Men Vänsterpartiet fegade ur, sköt på beslutet att begära misstroendeomröstning om Stefan Löfven och regeringens framtid, en omröstning som Löfven alltså skulle ha förlorat.

Till slut hann Jonas Sjöstedt sluta som V-ledare och det hela rann så att säga ut i sanden. V kräver att en statlig utredning om Las skulle kastas i papperskorgen vilket ännu inte skett. Men många av förslagen i den, kanske de flesta, kommer inte att genomföras.

En oerhört infekterad fråga kan nu i det stora hela äntligen läggas till handlingarna. Det som återstår är en massa komplicerad lagstiftning som ska omfatta både privat och offentligt anställda.

Det som också återstår är alltså frågan om LO:s framtid. Arbetarfacken bildade Socialdemokraterna för att skaffa sig politisk makt. Nu är de djupt splittrade och därmed försvagade. Fortsättning lär följa även i den frågan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.