Hemliga dokument kan sätta krokben för Biden

Avslöjandet att Joe Biden haft topphemliga dokument undanstoppade på ett privat kontor är potentiellt politisk dynamit.

I bästa fall är det bara pinsamt för presidenten som hårt fördömt att Trump tog med sig hemliga dokument från Vita huset.

I sämsta fall kan det sätta krokben för Bidens möjligheter att bli omvald som president om mindre än två år.

Jag minns när amerikanska medier i januari 1998 plötsligt avbröt alla sina direktsändningar från påvens första besök på det kommunistiska Kuba när det avslöjades att dåvarande president Bill Clinton hade en sexuell relation med en praktikant i Vita huset.

Först trodde jag det var en bagatell som skulle blåsa över väldigt snabbt. Snart insåg jag att det var betydligt allvarligare och kom att dominera amerikansk politik i månader och rentav år.

En känsla av deja vu infinner sig när jag tar del av rapporterna från USA att Joe Bidens advokater upptäckt ett tiotal hemligstämplade dokument i ”en låst garderob” i ett kontor tillhörande en tankesmedja som Biden grundade efter sin tid som vicepresident i Barack Obamas administration.

Dokumenten upptäcktes när Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagments lokaler i Washington DC skulle tömmas.

Vid första påseende är det en ganska bagatellartad händelse. Vi vet inte ens om det är Biden eller någon av hans medarbetare som tagit dit dokumenten eller vilka uppgifter de innehåller.

Men i dagens politiska polarisering i USA kan man vara rätt säker på att de hemligstämplade dokumenten kommer att bli politiskt sprängstoff.

Bidens advokater hittade de hemliga handlingarna i ett låst skåp på hans gamla kontor.

Inte minst eftersom den förre presidenten Donald Trump riskerar åtal för att ha tagit med sig ett stort antal hemligstämplade dokument från Vita huset när han tvingades lämna ämbetet i januari för två år sedan.

Trump själv och ett antal republikaner har redan börjat göra jämförelser mellan de två fallen. De undrar sarkastiskt när det i likhet med Trump kommer att göras en husrannsakan hos Biden eller till och med i Vita huset.

Försenad julklapp

Eftersom republikanerna precis tagit makten i representanthuset kommer de att utnyttja affären för att starta diverse utredningar mot Joe Biden och hans administration. De hos Biden funna hemliga dokumenten från hans tid som vicepresident är en försenad julklapp till republikanerna.

Det finns stora skillnader mellan Trumps och Bidens hantering av hemliga dokument.

I Trums fall begärde den amerikanska motsvarigheten till Riksarkivet att han skyndsamt skulle återlämna dokumenten. Trump vägrade och hävdade att han som president hade rätt att deklassificera dokument och behålla dem.

Dispyten slutade med att FBI i somras gjorde en oannonserad razzia mot Trumps bostad i Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Då hittades över hundra topphemliga dokument som enligt uppgifter i amerikanska medier innehöll bland annat mycket känslig information om kärnvapen.

Det var första gången i historien som en före detta amerikansk president utsatts för en husrannsakan i sitt hem.

Expresidenten Donald Trumps resort Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.

Trump utreds nu av en särskild åklagare och hotas av åtal för sin hanteringen av de hemligstämplade materialet.

Bidens fall skiljer sig på flera punkter.

Ingen har uppmanat honom att återlämna dokumenten. De verkar inte ens ha varit saknade. När dokumenten hittades av Bidens advokater lämnades de omedelbart över till Riksarkivet.

Riskerar växa lavinartat

Men trots att Vita huset hävdar att Biden samarbetat fullt ut med berörda instanser så riskerar det här i bästa fall att bli en pinsam historia för honom. Under hösten gick han i intervjuer hårt åt Trumps sätt att plocka med sig hemliga dokument.

– Hur kan någon vara så ansvarlös, var ett av Bidens omdömen.

Nu sätts frågetecken för Bidens eget sätt att umgås med topphemliga papper under en period när han varken var president eller vicepresident. Han anklagas för att kasta sten i glashus.

Dessutom undrar många varför Biden-administrationen väntade i dryga två månader med att offentliggöra upptäckten av dokumenten. De hittades den 2 november, bara några dagar före det viktiga mellanårsvalet. Om uppgifterna kommit ut före valet är det möjligt att de påverkat valresultatet negativt för demokraterna.

Frågan är nu om justitiedepartementet kommer att tillsätta en särskild åklagare även för att granska Bidens innehav av hemligstämplat material vid en tidpunkt när han inte borde ha haft det.

Ett annat intressant spörsmål är hur den nya situationen kommer att påverka ett eventuellt beslut att väcka åtal mot Trump. Om Trump åtalas måste kanske även Biden åtalas.

Ännu är den här historien bara i sin linda men den riskerar att växa lavinartat och kan bli en black om foten för Bidens chanser till omval 2024.