I ett litet rum på ett vandrarhem bor Kent Ekeroth

Ett litet rum i ett hus som inte har renoverats sedan Sverige hade vänstertrafik.

Här, på ett vandrarhem i Rättvik, har Kent Ekeroth plötsligt bosatt sig.

Sverigedemokraternas mest framträdande bråkstake har oväntat återvänt till politiken och blir oppositionsråd i regionfullmäktige i Dalarna.

Det är kallt och blåsigt, löven i alla färger får träden att brinna och på uppfarten till Gärdebygården står en gammal grävmaskin och ser ut att längta bort.

Kent Ekeroth.

En man i övre medelåldern som kommer ut ur en av byggnaderna visar sig vara ägare till vandrarhemmet.

Han heter Bengt Nordström, har ett fast handslag och något avvaktande inställning till en skribent och en fotograf från Aftonbladet som trillar in utan att ha föranmält sig.

– Jag limmar lister. Ni får komma tillbaka efter lunch, säger han.

Ekeroth, den gamle järnrörsviftaren, lämnade riksdagen 2018 och har sedan dess mest ägnat sig åt Samnytt, en av de där sajterna långt ut på högerkanten som tillbringar dagarna med att oroa sig över att en lömsk konstellation bestående av muslimer och feminister är på väg att ta över Sverige.

Sedan i förrgår är han skriven på Gärdebygården, vackert belägen vid Siljan, Sveriges sjunde största insjö.


Men så byggdes också fastigheten av Missionsförbundet 1906, som i årtionden använde den till rekreation och vila för medlemmarna.

– Ekeroth dök upp för några dagar sedan, hyrde ett rum för en månad och åkte utomlands, säger Nordström, ägaren, som har kapitulerat och vill få intervjun överstökad.

Politikern hade av allt att döma bråttom att flytta hit. Regionfullmäktige planerar att utse regionråd den 17 oktober och endast personer som är folkbokförda i Dalarna kan väljas.

Bengt Nordström berättar att han och några kompanjoner köpte gården för ett par år sedan. ”Det rådde pandemi och vi fick det för ett hyfsat pris”.

Tre byggnader, hotell, vandrarhem, ett hus där rummen långtidsuthyrs.

Han vill inte berätta vad Ekeroth betalar för rummet. Men hemsidan ger någon form av fingervisning.

495 kronor dygnet under lågsäsong. Lakan går att hyra. ”Borttappad rumsnyckel debiteras”.

Ekeroth kommer sannolikt ha råd. Regionråden i Dalarna har 71 500 i månaden i arvode.


En yngre man går förbi. Han berättar att han kommer från ett försäkringsbolag och är här för att mäta lokalytor.

34 dubbelrum, 123 enkelrum. I hotellet finns en matsal med plats för 100 personer.

En skylt vittnar om gårdens kristna arv: ”Välkommen på bön tisdagar och torsdagar”.

– Här har inte renoverats sedan 1960-talet. Det finns en hel del att göra. Men vi hoppas få fason på stället, säger Bengt Nordström.

Allt är väldigt vackert, Dalarna, i djupet av Sverige, hjärtlandet skulle sannolikt Ebba Busch passa på att säga, utsikten hade hållit för ett vykort.

Vi får kika in i ett av de outhyrda rummen. Enkelt, rent. En säng, en tv på väggen, två fåtöljer, ett litet bord, toalett. Kök längre ner i korridoren.

Det är så här Ekeroth ska bo nu när han tar upp den politiska kampen igen.


Alla är nu inte glada över detta. Aleksandra Børgesen, var tvåa på SD:s regionlista och skulle få ett av partiets två poster som oppositionsråd. Men hon petades och lämnar nu partiet i protest.

Kent Forschner-Hell, lokal SD-företrädare, har tagit åt sig äran för Ekeroths comeback. Han tycks inte ligga sömnlös över Børgesens avhopp.

Till tidningen Falu-Kuriren säger Forschner-Hell att det behövs ”en kille som kan allt om politik” och att den petade ändå bara var ”en inkvoterad tandhygienist”.

Ja, kära någon. Allt är sig likt i Jimmie Åkessons parti.

För några veckor sedan hölls de sista konserterna i Dalhalla, utomhusarenan i det nedlagda kalkstensbrottet Draggängarna utanför Rättvik.

– Då slutade gästerna komma hit. Nu är det lågsäsong, säger Bengt Nordström.

Socialdemokraterna styrde denna region i 92 år. Men 2018 förlorade partiet makten. Nu tar de sannolikt över igen, valet gick hyfsat, högern tappade.

Det hade varit intressant att höra vad Ekeroth har för visioner och planer. Vad vet ens denne skåning om Dalarna?

Inte för att jag tror att han skulle prata med mig. Senast vi träffades var då han 2017 stod åtalad för misshandel i samband med ett krogbråk.

I Rådhuset i Stockholm bad jag om en intervju. Ekeroth blängde och gick förbi.

Något liknande skulle sannolikt ha skett igen. Men det är en spekulation och en fråga av närmast akademisk natur. Vi kommer aldrig att få veta.


Kent Ekeroth kom till Rättvik, hyrde ett rum och försvann igen.

Följ ämnen i artikeln