Löfven och Kristersson har tappat greppet

Pressen hård på dem i kvällens stora SVT-debatt

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna och Moderaterna har dominerat svensk politik i ett halvt sekel.

Men nu har Löfven och Kristersson tappat greppet.

Ledarna för riksdagens åtta partier möts ikväll i SVT till den första partiledardebatten efter sommaruppehållet. Fortfarande känns det nya politiska landskapet med frånvaron av en tydlig vänster och en tydlig höger främmande – även för de närmast inblandade.

Under flera årtionden har den cementerade blockpolitiken styrt den svenska debatten. Mycket har tagits för självklart. Exempelvis att ett borgerligt parti vill ha en borgerlig statsminister och tvärtom.

Men så är det inte längre. Liberalerna och Centern röstade inte för Ulf Kristersson (M) som statsminister. De röstade inte heller för Stefan Löfven (S), men inte heller emot.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven har tappat greppet om svensk politik.
Foto: TT
Ulf Kristersson och Stefan Löfven har tappat greppet om svensk politik.

 

Nu finns tre centra i svensk politik. Där finns de tre partierna på högerkanten, M, KD och SD som ofta röstar likadant. Där finns också det enda oppositionspartiet på vänsterkanten, Vänsterpartiet.

I mitten återfinner vi de fyra partierna bakom januariavtalet, vänsterhalvans Socialdemokraterna och Miljöpartiet och högerhalvans Centern och Liberalerna.

Den här ordningen, som vissa inte ens ser som en ordning, har förstärkt en trend som pågått en längre tid, förlorad auktoritet för Socialdemokraterna och Moderaterna.

Tidigare var det självklart att de var de statsbärande partierna. Det är det inte längre.

Det är i högsta grad oklart vad dessa partier vill eller ens om de har en politisk vilja.

 

Moderatledaren Ulf Kristersson låter sig fösas fram av framför allt Sverigedemokraterna men också av Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen.

Hans överskuggande vilja förefaller inte vara att erbjuda ett fräscht borgerligt alternativ till väljarna. Det som styr är snarare rädslan, eller ska man hellre använda ordet fasan, för att tappa väljare till dessa båda partier.

Socialdemokraternas fasa är av en annan natur. Deras skräck är att förlora makten, att återigen tillbringa en massa år i opposition.

Till priset av rekordlåga opinionssiffror, 23,9 procent har Stefan Löfven inlett ett blocköverskridande samarbete kring den statliga budgeten och 73 andra frågor. Det har alltså inte gagnat varken honom eller hans parti – men det gjorde att S kunde sitta kvar på regeringstaburetterna i Rosenbad.

Men priset han betalat är inte bara superlågt stöd för S. Det är också en minst sagt spretig regeringspolitik utan mål och kontur.

 

Ulf Kristersson och Moderaterna och Stefan Löfven och Socialdemokraterna har tappat greppet om svensk politik. Ingen ser dem längre som självklara ledare för den politiska utvecklingen.

Moderaterna har under hela hösten varit tredje största parti efter Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i Aftonbladet/Inizios väljarbrometer.

I den senaste mätningen skiljde det bara 1,5 procentenheter mellan Socialdemokraterna och SD som alltså nafsar det största regeringspartiet i hälarna.

De tre stora partierna

S 23,9 procent

SD: 22,4

M:: 19,0

Andelen väljare som skulle rösta på respektive parti enligt Aftonbladet/I nixio.:s senaste barometer.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE