Mejla

Lena Mellin

Därför gör jag slut med Boris och britterna

Charmen har övergått i destruktivitet

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Jag har alltid älskat Storbritannien. för deras excentricitet och för deras mysiga miljöer som hämtade ur en filmatisering av Agatha Christie.

Jag har funnit det obeskrivligt charmigt att de envisas med att använda pund i stället för kilo, uppfattningen att ”the metric system”’ är en nymodighet, att herrar bara kan ha svarta skor efter klockan 18, att rosor är guds gåva hur taggiga de än är, att en kopp te under vissa tider på dygnet ska åtföljas av ett kex och så vidare i all oändlighet.

Men nu har det gått för långt. Jag tar min hand från Storbritannien till vilken verka det hava månde. Med sannolikhet gränsande till visshet blir effekten obefintlig. Men i alla fall.

Excentriciteten har gått för långt. Den är inte längre tilldragande. Den börjar få likheter med dödslängtan, självskadebeteende eller någon annan beteckning för destruktivitet.

 

Efter 43 år som motvillig, men frivillig, medlem av den europeiska unionen bestämde 52 procent av de röstande i en folkomröstning i juni för tre år sedan att det förenade kungariket skulle lämna EU.

Ett dumt beslut enligt mig, men var och en bestämmer såklart hur den vill ha det. Men sedan dess har dumheterna eskalerat för att för närvarande befinna sig på höjder som närmast känns overkliga.

Boris Johnsons företrädare Theresa May förhandlade fram ett utträdesavtal som parlamentet i skrivande stund röstat nej till tre gånger. När du läser det här kan en fjärde omröstning ha genomförts.

Trots det fick landet skjuta upp sitt utträde ur unionen i sju månader. Nu vill vissa flytta fram det ännu en tid.

 

Premiärminister Boris Johnson, som man på intet sätt kan anklaga för måttfullhet, företräder här den enda rimliga linjen. Nämligen att det är slutsnackat.

Även om ett oorganiserat uttåg ur unionen inte är bra är alternativet värre – ett ändlöst haveri för det politiska systemet och för anseendet för den brittiska regeringen.

Den politiska härdsmältan kan illustreras på tusentals sätt men bland annat med att Winston Churchills barnbarn, den tidigare ministern sir Nicolas Soames, gick emot partilinjen och uteslöts av Johnson själv. Och att Boris bror Jo Johnson mitt i brinnande kris lämnade regeringen och parlamentet i protest mot brorsan.

Det är fullständigt kaos, ingen vet hur det kommer att sluta utom att det blir illa. Och allt beror på en dödlig cocktail mixad av ansvarslösa medier och politiker. Boris Johnson är tyvärr bara en av dem.

Jag har gjort slut med Boris och britterna. Risken finns att resten av världen också gör det.

Boris Johnson svarar på frågor i brittiska parlamentet.
Foto: AP
Boris Johnson svarar på frågor i brittiska parlamentet.

Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Upprop i riksdagen
  I övermorgon öppnas riksdagen igen efter sommaren. Ett par timmar tidigare är det upprop av ledamöterna. Av särskilt intresse är om Emma Carlsson Löfdahl är på plats. Hon hoppade av Liberalerna efter avslöjanden i Aftonbladet. Men som vilde har hon hittills inte varit på plats.

 • Lugnt i parlamentet?
  På tisdag stänger det brittiska parlamentet, i alla fall enligt plan, till mitten av oktober. Under tiden ska partierna hålla sina årliga konferenser, tillställningar som lovar att bli livligare än vanligt med tanke på brexit. Mest händelserik kan tories kongress bli.

 • ”Magda” till Helsingfors
  EU:s sittande ordförande Finland fortsätter sin offensiv med rader av informella ministermöten i Helsingfors för att lägga grunden för sitt ordförandeskap som löper ut vid nyår. På fredag är det finansministrarnas tur, bland dem Magdalena Andersson. Givet ämne: Brexit.

 • ”Ibizaskandalens” epilog
  På lördag väntas det högerkonservativa partiet FPÖ i Österrike välja ny partiledare efter vicekanslern Heinz-Christian Strache som tvingades avgå efter den pikanta ”Ibizaskandalen” i våras. Den utpekade är Norbert Hofer, flygingenjör och tidigare presidentkandidat.

 • Första JA-budgeten
  Översatt till vanlig svenska betyder det den första riktiga budgeten signerad de fyra partier bakom ”januariavtalet (JA)” från början av året. Annie Lööf har redan slagit sig för bröstet för Centerns framgångar, fler lär följa. Presentation av helheten görs tisdag nästa vecka.

Veckans citat

”Att rösta på tories ger din fru större bröst och ökar dina chanser att äga en BMW M3”.

Boris Johnson, brittisk premiärminister för ett par år sedan

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE