Därför dissar Trudeau Trump

I början försökte Justin Trudeau låta bli att förarga Donald Trump.
Kanadas premiärminister låg lågt och försökte anpassa sig till sin mäktiga granne i söder.
Men nu tillhör han de världsledare som bytt taktik och totalt dissar den amerikanske presidenten.

Donald Trump och Justin Trudeau.

Det senaste beviset på det är att Trudeau meddelat att han inte tänker resa till toppmötet i Washington den här veckan för att fira att det nya handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko träder i kraft.

Trump har bjudit in Trudeau och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.
Normalt står världens ledare på kö för att få sätta sin fot i Vita huset och få ett fototillfälle med världens mäktigaste man. Men Trudeau verkar ha dragit slutsatsen att ses tillsammans med Trump numera är ett sänke snarare än ett lyft för den egna politiska karriären.

Angela Merkel verkar se det på samma sätt. Hon meddelade tidigt att hon inte tänkte resa till G7 toppmötet i Washington i juni på grund av coronapandemin. Vilket blev startskottet till att Trump ställde in tillställningen.

Trudeaus angivna skäl för att inte dyka upp är närmast att betrakta som en förolämpning mot Trump. Premiärministern hävdar att han har andra viktiga möten inbokade sedan tidigare. Det handlar om ett virituellt regeringssammanträde och en "sedan länge planerad" session i parlamentet.

Vad Trudeau i själva verket säger är att han inte har lust att träffa Trump. Handelsavtalet är påskrivet så det finns inga tvingade skäl att närvara utom det som han normalt skulle se som ett viktigt tillfälle att kunna påverka Trump i andra frågor och förbättra relationen mellan länderna.

Uppenbarligen tycker Trudeau att det är bortkastad tid. Han har sedan länge gett upp försöken att få USA:s president att ända uppfattning i för Kanada viktiga frågor som klimathotet och migrationen.

Talande tystnad

Trumps och Trudeaus relation har varit ansträngd ända sedan G-7 mötet i Quebec för två år sedan när Trump i efterhand drog tillbaka sin underskrift av den gemensamma deklarationen sedan Trudeau på sin presskonferens på något sätt förargat presidenten.
Trump kallade Trudeau för "oärlig" och "svag".

Ett nytt bevis för spänningen mellan de två ledarna fick vi när den kanadensiske premiärministern för en knapp månad sedan fick frågan vad han tyckte om Trumps sätt att sköta coroonapandemin i USA.

Trudeau svarade med att stirra rakt in i kameran och vara tyst i 21 sekunder innan han öppnade munnen. Det var en kalkylerad tystnad som sa allt om hans förakt för Trump.

Nu följer han upp förolämpningen genom att vägra göra den korta resan till Washington D.C. utan att ens ange ett godtagbart skäl.

Trudeau skulle som Merkel ha kunnat hänvisa till coronapandemin. Premiärministern har hela tiden varit mycket noga med att försöka vara ett föredöme när det gäller att följa smittskyddsexperternas råd och anvisningar.

När Trudeaus hustru tidigt blev sjuk i covid-19 självisolerade han sig i två veckor. Han undviker också att göra resor.

Men istället för att ge detta fullt godtagbara skäl så väljer han till att göra sitt nej till en politisk markering mot USA:s president.

Gett upp

I början av Trumps snart fyra år i Vita huset var det många västledare som försökte ställa sig in hos honom och tala presidenten tillrätta. Om Nato, om Ryssland, om frihandel, om Parisavtalet och mycket annat. Frankrikes Emmanuell Macron var en av dem som försökte mest ihärdigt. Men till slut gav även han upp.

Nu verkar inställningen istället vara att undvika Trump. Ingen av de allierade ledarna vill längre träffa honom om det inte är nödvändigt och det beror inte bara på coronapandemin.

Känslan verkar vara ömsesidig. Trump har sällan något gott att säga om sina allierade vänner. Han verkar trivas betydligt bättre i sällskap med mer auktoritära ledare.

Det verkar som västledarna utgår ifrån att Trumperan går mot sitt slut och att presidenten kommer att förlora valet i höst och ersättas med en mer traditionell ledare i Joe Biden.

Om det är en uppfattning som grundar sig i önsketänkande eller i en korrekt analys av att många republikaner nu börjar överge presidenten återstår att se.