Det kan ha vänt för Biden

Joe Biden pratar om infrastrukturpaketet i lördags.

De senaste månaderna har de dåliga nyheterna duggat tätt för president Joe Biden.

Men nu kan det ha vänt.

Det krävdes en valförlust för att få vänsterfalangen inom demokraterna att sluta lägga krokben för sin egen president.

Kanske var det symboliskt att Bidens framgång kom några minuter före midnatt, natten till i lördags när representanthuset efter månader av förlamning antog Bidens stora infrastrukturpaket. 1 200 miljarder dollar ska satsas på att förbättra vägar, broar och annan infrastruktur. Bredband ska byggas ut och delstater bygga skydd mot verkningar av klimatförändringarna.

De gigantiska investeringarna klubbades i senaten redan i augusti med hela 19 republikanska senatorer ombord. Sedan började demokraternas självdestruktiva inbördes bråk.

Den allt starkare vänsterfalangen inom partiet ställde krav på att Bidens stora välfärdspaket skulle röstas igenom samtidigt med infrastruktursatsningarna. De fruktade att mer högerinriktade demokrater annars skulle vägra godta den största utbyggnaden av det sociala skyddsnätet sedan 60-talet.

Men utpressningstaktiken lyckades inte. Följden blev istället att hela Bidens reformagenda fastnade i kongressens byråkratiska maskineri.

Läget mellan de olika falangerna inom partiet var helt låst fram till förra veckan när en republikan vann guvernörsvalet i Virginia. En delstat som Biden vann lätt i presidentvalet med hela tio procentenheter.

En mer tydlig signal på väljarnas missnöje kunde presidenten och hans parti inte ha fått.

Plötsligt insåg demokraterna att de riskerade att förlora makten i kongressen vid mellanårsvalet nästa år bara för att de inte kunde komma överens inbördes.

När den polletten trillat ner tog det inte mer än några dagar att rösta igenom infrastrukturpaketet. Mycket tack vare stöd från 13 republikaner i representanthuset.

Delar av kongressen dagen innan paketet röstades igenom.

Förlorarna till vänster

En fjäder i hatten för Biden som visat att han kan bygga broar till sina politiska motståndare.

En ytterligare bonus är att företrädaren Donald Trump försökte få igenom liknande satsningar men aldrig lyckades trumma ihop tillräckligt med stöd.

Biden har därmed lyckats infria några viktiga vallöften. Kickstarta ekonomin efter pandemin och modernisera ett USA som hamnat på efterkälken.

Förlorarna är de längst ut på vänsterkanten i det demokratiska partiet som nu måste lita på att Biden lyckas övertala ett antal högerinriktade demokrater att även rösta för välfärdspaketet som innehåller satsningar på gratis förskola och betald föräldraledighet men också på att minska klimatutsläppen.
På så vis är detta paket viktigt även för människor runtom i världen.

Här kan Biden inte räkna med stöd av några republikaner. De anser att reformerna kostar alldeles för mycket. Några kallar det till och med "marxism" när staten tar ett större ansvar för medborgarnas välfärd.

Därför måste Biden ha alla 50 av sina egna senatorer på sin sida. Två av dem har trilskats en längre tid men presidenten säger att han nu är hoppfull.
Välfärdspaketet på 1 750 miljarder dollar kan röstas igenom inom några veckor om de skeptiska får garantier för att hela utgiftsökningen täcks av höjda skatter och därmed inte bidrar till att öka den redan enorma amerikanska statsskulden.

Hotet från Trump

Biden fick en bra start på sitt första år som president men från augusti har problemen hoppat sig och lett till de lägsta opinionssiffrorna någon president haft under sitt första år, bortsett från Trump.

Det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan, den ökade smittspridningen av covid-19, prisökningar på mat, bensin och andra nödvändiga varor bidrog alla till att missnöjet med Biden tog fart.

Kan han följa upp framgången med infrastruktursatsningarna med att bygga ut det sociala skyddsnätet för den lägre medelklassen så framstår han plötsligt som en av de mer framgångsrika förstaårs-presidenterna. Han lyckades trots allt också avsluta USA:s 20 år långa krig i Afghanistan. Något som både Obama och Trump misslyckades med.

Kanske kan han i så fall vända på de låga opinionssiffrorna och därmed avstyra jätteförluster för demokraterna i kongressvalet i november nästa år.

Då sätter han både sig själv och det demokratiska partiet i en betydligt bättre sits för att eliminera en eventuell utmaning från Donald Trump 2024.