November är bättre än maj

”Är det här den tröttaste våren vi känt?” undrar Malin Wollin.

Alla jag känner är trötta. Var det så för ett år sedan eller två eller mer?

Är det här den tröttaste våren vi känt? Skicka ett mejl om du är ovanligt pigg.

Människor är så trötta att de glömmer dagar och tider och nycklar, de drömmer om ledigt och blir apatiska.

Alla har mycket på jobbet och då innefattar det människor som har jobb där man nästan inte ska kunna ha mycket.

 

På våren har revisorer som mest att göra, det har jag äntligen lärt mig. Jag har även gjort den intelligenta kopplingen att det handlar om deklarationer och bokslut. Jag är så förtjust i ordet bokslut, det låter så vuxet och vad mer och bättre: det låter så färdigt. Nu stänger vi boken för det här sifferåret och tittar aldrig tillbaka.

Vad är stress och vad är maj? Jag ångrar att jag föddes, ångrar att jag blev vuxen (det var en fälla, precis om det står på t-shirten) och jag ångrar att jag valde att vara en person med ett jobb. Man skulle kunna leva i skogen utan mobiltelefon och äta blåbär.

 

När jag rekade med en fotograf häromdagen så sa han, apropå att jag inte mindes i vilket parkeringshus jag ställt bilen ”Om jag lämnade dig här på stigen så skulle vi hitta dig efter ett halvår på samma plats.” 

Ja, där skulle jag sitta. Tårarna skulle tagit slut och tallen intill skulle bära hack från försök till mobilladdning.

Jag reste mig till Göteborg och när jag kom tillbaka följande dag så hade Joachim köpt stora träd med vackert i toppen och ställt dem på olika platser runt huset. Men när jag tittade efter så var det våra vanliga träd som hade exploderat över natten. Så naturen har det också stressigt på jobbet.

Och jag kan väl inte påstå att det här är en ny spaning, det blir maj varje år.

 

För ett år sedan skrev jag en bölig text om mitt barns student och känslan av att ”bara det här är över.” Vilken idiot jag var som inbillade mig att det handlade om studenten. För nu är jag, vi, ni? här igen.

I tider av självhjälp och inspirationscitat och mentala coacher har jag, vi, ni? lyckats med konststycket att inte lära oss, ursäkta franskan, ett piss, une pisse!

Och förresten rinner näsan och det kan vara överkänslighet mot alm eller någon slags råttcorona och jag vet inte ens vilket jag föredrar.

I november jobbar människor mer fritt. Det är fruktansvärt utanför, parkeringshusfult, vi längtar efter våren och rosé. Men så blir det vår och dina ben ser ut som november och rosé är bara gott på bild.

 

I amerikanska The Office säger olycksbarnet Andy Bernard i sista avsnittet, fritt översatt: ”Tänk om man visste att det var de gamla goda tiderna när man var i dem.”

Tänk om vi visste hur bra vi har det när det är senhöst.

För våren är bara sitt fina väder.

Visst vi kan ses, men är det okej om jag somnar i ditt knä och drömmer mardrömmar om att maj hinner ifatt mig.

November minns jag som skönt.

Jag har ögon känsliga för grönt.

 

Följ ämnen i artikeln