Kursen i oralsex med ekologisk banan är inställd

Aftonbladets Oisín Cantwell tillbringade våren med att flanera runt i Stockholm i virusets tid med reporterblocket i fickan.
Bingohallar, vandrarhem, kyrkogårdar – möten med människor och deras liv.
I några texter denna höst återvänder Cantwell till platser han besökte.

 

Kursen i oralsex skulle givetvis ha hållits med ekologisk banan.

Detta är ju trots allt Södermalm, men det är som det är i virusets tid och undervisningen har ställts in.

Carina Eiche klagar dock inte. Hon äger Lovestore, sexbutiken på Bondegatan, och visst, försäljningen gick ner då sportlovsfirare kom hem från alperna och började sprida sjukdom, men redan efter några veckor sköt den fart igen.

Det är onsdag eftermiddag och en skylt på väggen förmanar oss att ”Don’t hate masturbate”.

Både Trump och Biden har några timmar tidigare utropat sig till segrare och det finns ingen anledning att tro att en äldre amerikansk politiker av traditionellt snitt skulle tilltalas av budskapet, än mindre göra det till sitt.

Och varför skulle de det? I rostbältet vinns få röster med så här pass uppseendeväckande sexliberalism.

 

Julhandeln närmar sig och den erotiska adventskalendern, varje dag en låda att dra ut, glidmedel, kukringar, vibrator, är på plats i skyltfönstret.

Omsättningen en vanlig månad är runt 250 000 kronor, i december stiger den till en fyrahundring.

I bilen på väg hit är fotograf Jimmy Wixtröm lyrisk. ”Jag har spenderat en hel del pengar genom åren på det där stället”, avslöjar han ogenerat.

Kanske är det en generationsgrej. Affären ligger bara ett kvarter från min lägenhet, men före coronan har jag inte vågat sätta en fot där.

En möjlig orsak är att kombon man och sexleksaker fortfarande innehåller sina stigman.

Det var den 19 mars jag gjorde mitt första besök. En text med rubriken "Sexbutiken i kris" blev resultatet.

Den gången var Carina Eiche bekymrad, hon räknade med som mest två månaders uthållighet om inte kunderna kom tillbaka, det här var långt innan siffror från runt om i landet började visa att antalet graviditeter ökar rejält.

En utveckling som det inte finns anledning att förvånas över. Allt är så strängt. Anders Tegnell tjatar om att vi inte ska gå på krogen. Stefan Löfven spänner ögonen i oss och förklarar att det är allvar. Jonas Gardell skriver en debattartikel om dagen om att kulturen förblöder.

Vad kan folk med partners annat göra än att för en stund glömma allt elände och fly ner i sängen?

 

Röda sammetsgardiner dämpar ljus och ljud. Carina Eiche är upptagen med att få upp nya hyllor. Som i annan handel satsar kunderna lite extra inför julen och köper varor i bättre kvalitet.

Underkläder som kvinnor i allmänhet sannolikt inte bär till vardags ska få bättre utrymme.

Lika bra är nog att påpeka att butiken inte består av solkiga runkbås eller annan ljusskygg verksamhet som frekventeras av män som kastar oroliga blickar runt sig innan de går in och som är föremål för civilspanarnas intresse.

Lovestore öppnades 1999 och var den första affären i Stockholm i sitt slag. Målgruppen från början var kvinnor. Det krävdes en trygg miljö med endast kvinnlig personal.

Numera består kunderna även i stor utsträckning av män som vill ha en prostatastimulator eller någonting annat som piggar upp. Fotograf Wixtröm är långt ifrån ensam.

Så mycket som är sig likt, så mycket som har förändrats. Som kundernas beteende. Innan covideländet kom de gärna på lördagar, med hemarbete och större frihet kan de lika gärna ramla in en onsdag.

Vilket två medelålders damer också gör. De pratar spanska, tittar sig nyfiket omkring, tycks prata om ett raffset, eller om det är den nya tekniken som hänger till vänster på väggen som väcker intresse.

Det senare är sedan något år en storsäljare. Det tog fart efter att SVT visade en dokumentär om en tysk uppfinnare. Han hade en fru som hade svårt att komma och gjorde därför om en akvariepump.

Succén var total. Om jag begriper det hela rätt handlar det om lufttryck som stimulerar klitoris.

Och så har vi vibratorn som stoppas i trosan och som kan fjärrstyras av partnern via en app.

Den skänker säkerligen glädje, men det låter en smula riskabelt. Det går ju inte helt att utesluta att pojkvännen får feeling och bestämmer sig för att överraska utan att veta att lönesamtal med chefen pågår.

 

Carina Eiche, drygt 50, hon gör ett jordnära och pragmatiskt intryck, har arbetat i branschen länge.

– En annan förändring jag har märkt är att kvinnor som kommer in tycks vara mer nyfikna på sig själva och sin sexualitet. Livet har liksom stannat upp under pandemin. Det finns större utrymme för det som ligger nära.

Det låter som ett rimligt resonemang. Andra tankegångar hos andra människor är möjligen mindre logiska.

Som till exempel klagomålen på den första texten om butiken. De var inte många, men de fanns. Smittspridningen, påstods det, var en illa dold förevändning för att få porra sig.

Förlåt, men det kan väl inte ha undgått någon att sex är en av kvällspressens mest populära discipliner?

Vulgärt kan tyckas, men temat är faktiskt också en favorit även i betydligt mer sofistikerade sammanhang än tabloidernas.

Ta bara Shakespeare. Folk pippar ju som kaniner innan de hugger huvudet av varandra. Bibeln och de antika grekiska tragedierna ska vi bara inte tala om.

Så om ni nu ska kritisera kvällstidningar, vilket det då och då onekligen finns god anledning att göra, se då till att göra det av vettiga skäl.

Multistaven är en strävsam klassiker. Finns i olika färger och prisklasser. En ask med texten "Jelly super sperms" på en hylla. Jag visste att jag inte borde ha frågat vad det är. Vingummin med realistisk smak.

 

Genom åren har några hundra kunder gått oralsexskolan. Naturligtvis resulterade den ekologiska bananen i en löpsedel vid något tillfälle.

Troligen en korrekt kommersiell bedömning. Många har en konstig hatkärlek till Södermalm och roas av att läsa om alla knasigheter som pågår här.

Nu ligger kursen på is, men kunderna deppar inte för det. Vilket är bra. Sex har alltid väckt intresse, porrfynd från stenåldern saknas inte och jösses vad de gamla romarna snuskade sig, men människan är väl mer frigjord i dag än vad hon har varit under vissa tidigare epoker.

Möjligen är butiker av detta slag dock trots allt ännu omgärdat av ett och annat tabu även bland yngre män.

På väg ut genom butiken noterar vi att Ronnie Sandahl, författare, regissör, en gång i världen journalist på Aftonbladet, gammal polare, går på andra sidan gatan.

Han spärrar upp ögonen då han får syn på oss och blir så till sig att han nästan går in i en lyktstolpe.