Riksdagens sista show ville aldrig ta slut

The show must go on.

Valresultatet har skapat uppståndelse och tidningsrubriker runt om i världen, men i riksdagen i dag tragglades den där osexiga politiska vardagen som är så viktig men som så få bryr sig om.

Var det Andreas Norléns sista föreställning?

Om så är fallet visades den bortom de strålkastare och tv-kameror som den populäre talmannen har vant sig vid under den gångna mandatperioden.

Än återstod en debatt innan en ny riksdag och regering tar vid och klockan nio i morse slog han klubban i bordet och lät ledamöterna i miljöutskottet drabba samman.

Utanför kammaren satt några vakter lojt tillbakalutade med riksdagens vattniga kaffe i pappmuggar, en morgontidningsreporter med vilsen blick släntrade förbi och ett par tekniker testade mikrofonerna på podiet i det nedsläckta presscentret.

Riksdagen nästan folktom.

Sömnig var stämningen, riksdagen är extrainkallad, partier har inför dagens föreställning kvittat mer än normalt.

Ambitionsnivån var av lätt insedda skäl måttlig hos ledamöter som antingen bestämt sig för att detta var deras sista mandatperiod eller som på grund av risigt valresultat blivit utsparkade ur församlingen.

Men låt den som älskar att ha tråkigt kasta första stenen. Låt den som anser att en folkvald är skyldig att vara intresserad av precis allt vara kritisk.

Smaka bara på rubriken till dagens debatt:

”Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om restaurering av natur”.

Bryssel är av åsikten att det vore bra med en förordning om återställande av naturområden. Detta för att värna den biologiska mångfalden.

 

Men en majoritet i utskottet gör tummen ner. Nationellt skogsbruk regleras bäst på nationell nivå, anser den.

– Vi har sett för lite av miljö och klimat i valrörelsen, sa liberalen Jakob Olofsgård.

Det hade han sannerligen rätt i. Men det var inte ett budskap som fick eleverna i gymnasieklassen på åhörarläktaren att sluta gäspa.

Talmannen fick problem med sin stol. En medhjälpare var snabbt framme och skruvade och fixade. Norlén såg inte alldeles nöjd ut.

– Majoriteten i utskottet går skogslobbyns ärenden, dundrade miljöpartisten Maria Gardfjell.

Ja, inte vet jag. Att Sverigedemokraterna var motståndare till förslaget är inget att förvånas över. De försitter inte ett tillfälle att tjafsa med Bryssel.

Mer udda är möjligen att socialdemokraten Isak From hakade på. Regeringen, den avgående, en samling sossar, är ju på kommissionens sida.

 

Debatten lunkade på. 15 av riksdagens 349 ledamöter var på plats i salen. Ett inte föraktligt antal av dem var försjunkna i sina mobiler.

Kanske läste de nyheterna om att Putin kallar in ytterligare 300 000 soldater.

Mindre lockande för en samling män och kvinnor som är betydligt närmare döden än puberteten var sannolikt rubrikerna om att Youtube utmanar Tiktok.

– Make EU lagom igen, sa kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i ett återupplivande av partiets hopplösa och genomskinliga gamla slogan, uppfunnen av någon som var dum nog att tro att det ska gå att locka EU-motståndare utan att själv framstå som EU-motståndare.

Tjugo i elva var den första debatten över.

Sedan var det dags för någonting ännu hopplösare.

”Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om hållbar användning av växtsskyddsmedel”.

 

Så här långt in i det politiska idisslandet var det endast sverigedemokraten Staffan Eklöf som lyckades uppbåda någon form av entusiasm. Ja, givetvis vevade han mot EU.

Vid elvasnåret började kammarfoajén fyllas av ledamöter. De skrattade och skojade. Sista dagen med gänget.

Även politikreportrarna ramlade in. Inte för att de var intresserade av ämnet, men vem vet, kanske kunde korridorsnacket leda till en hyfsad nyhet.

En optimistisk riksdagsledamot spådde i mitt öra i morse att debatten skulle vara överstökad på en kvart. Den pågick i två och en halv timme.

Klockan 11.36 kröntes så den sista föreställningen med en sista votering.

Utskottets linje vann med siffrorna 199–41. (108 lagstiftare orkade inte infinna sig.)

Kanske finns det en symbolik i att den avgående regeringen förlorade sin sista omröstning.

Politikerna lämnade kammaren och skingrades snabbt. En vaktmästare gick runt och samlade in kaffekopparna som de slarvigt lämnat kvar i foajén.

 

På tisdag debuterar den nya riksdagen. The show must go on.

På tisdag debuterar den nya riksdagen.

Följ ämnen i artikeln