Så ser värsta skräcken ut för sossarna

C-partister som trotsar partilinjen värre än Dadgostar

Socialdemokraternas skräck är inte att Vänsterpartiet ska rösta ner Magdalena Andersson.

Det är att centerpartister hjälper Ulf Kristersson till makten.

Det nya regeringskaoset är ett maktspel på hög, och komplicerad, nivå.

Efter sitt möte med talman Andreas Norlén krävde V-ledaren Nooshi Dadgostar förhandlingar och ändring av politiken för att hennes parti ska släppa fram Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson som statsminister.

Just nu står höjda pensioner överst på önskelistan. Det har dock varierat, liksom antalet önskemål.

För närvarande gäller övriga krav förändringar i de lagförslag som regeringen presenterade i onsdags, om skogen och stränderna. Liksom förändringar av las, lagen om anställningsskydd, och höjningar av sjukförsäkringen.

Men V-ledaren vill inte svara på om hennes parti verkligen tänker trycka på den röda knappen, det vill säga nej till Magdalena Andersson, om de inte får som de vill. Hon passar i denna avgörande fråga.

Att säga nej är det enda sättet som Vänsterpartiet kan skaffa sig inflytande över statministervalet. Ett tryck på den gula (avstår) eller gröna (ja) röstningsknappen i riksdagens kammare ändrar ingenting.

Magdalena Andersson blir vald ändå. Utan V består motståndet av 174 ledamöter och det krävs 175 emot för att Andersson inte ska utses.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har strålkastarljuset på sig nu – pratar med Aftonbladet i samband med partiledardebatten i SVT:s ”Agenda”.

Men om vi förutsätter att Vänsterpartiet bestämmer sig för att rösta rött, det vill säga nej, till Magdalena Andersson, vad händer då?

För det första slås ytterligare en kil in i förhållandet mellan partierna. För det andra kommer talmannen med stor sannolikhet då be Ulf Kristersson (M) att sondera förutsättningarna för att bilda regering.

Kristersson kommer att komma fram till samma sak som han sade efter sitt besök hos talmannen – och i somras, i samband med regeringskrisen: Han kan inte bilda regering, stödet är för svagt.

Då, i somras, nöjde sig talmannen med det beskedet. Det kan hända att han inte gör det nu. Det är nu vi kommer in på den socialdemokratiska mardrömmen, skräckscenariot.

Det ser ut så här: Talmannen tvingar fram en omröstning om Ulf Kristersson som statsminister mot hans vilja.

Andreas Norlén föreslår alltså att riksdagen ska välja Kristersson till statsminister – trots att han själv inte vill ha jobbet förrän efter valet nästa år.

Mardrömmen (för S) är att en handfull centerpartister då röstar för Ulf Kristersson. De hoppar av partilinjen (nedlagd röst) – så som de höll på i omröstningen om Andersson.

Det handlar främst om C-partister som inte ställer upp till omval nästa höst. Om de fronderar mot partilinjen blir Kristersson statsminister mot sin vilja. Och Andersson får inleda sin partiledarkarriär som oppositionsledare.

Magdalena Andersson (S) fick i dag i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering.

Hur troligt är det här? Inte särskilt skulle jag vilja hävda. Men jag kan ha fel.

Om det blir verklighet skulle det lämna svårläkta sår, inom Centern och mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Skräckscenariot (S) underlättar för Vänsterpartiet att sätta press på Magdalena Andersson. Hon vill undvika en andra statsministeromröstning, med en potentiellt mycket tråkig utgång för S.

Men det kan hända att ”Magda” inte behöver göra så stora eftergifter till Nooshi Dadgostar. Det allra viktigaste för henne och hennes parti varkar vara att bli tagna på allvar, som man brukar säga. Värderade på samma sätt som alla andra, kan man också säga.

Hur denna goda karamell ser ut har Magdalena Andersson ett par arbetsdagar att fundera på. På tisdag klockan tio ska hon återrapportera till talmannen. Men hon kan då begära mer tid för att utreda förutsättningarna för att bilda regering.

Om allt går som smort, vilket det säkert inte kommer att göra, kan vi ha en nyvald statsminister på torsdag och en ny regering måndagen den 22 november.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.