SD har tappat stöd ända sedan valet

Åkessons strategi misslyckad enligt Aftonbladet/Demoskop

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har all anledning att vara grinig. Samarbetet med regeringen har inte gett pluspoäng hos väljarna.

Tvärtom.

För femte månaden i rad är stödet för SD lägre än i valet, enligt Aftonbladet Demoskop.

Men för Socialdemokraterna går det bra i årets andra opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop. Stödet för partiet ökade i valet och har fortsatt uppåt sedan dess.

Dagens nivå, 34 procent, är den högsta sedan februari 2014, för nio år sedan. Då hade Stefan Löfven varit S-ledare i två år, så länge sedan är det.

Det är inte troligt att Socialdemokraterna når den nya, högre nivån på grund av egna meriter. Snarare surfar de, åtminstone än så länge, på vågen av missnöje med regeringens brutna vallöften.

Strategin har inte fungerat

För riksdagens näst största parti går det sämre. Stödet för SD har sedan valet stadigt legat under valresultatet. Just nu säger 18,6 procent att de skulle rösta på SD om det vore val i dag. I valet gjorde 20,5 procent av väljarna det. Det innebär att SD har tappat omkring 130 000 väljare sedan dess.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har all anledning att vara sur och grinig. Sverigedemokraternas strategi, att inte sitta i regeringen men driva igenom sin egen politik via ett bindande samarbetsavtal, Tidöavtalet, med regeringen har inte burit frukt. Väljare överger partiet.

Jimmie Åkessons metod för att locka tillbaka väljarna och helst växa lite till i nästa val är hans vanliga, väl beprövade. Attack på makten.

Men det är svårare nu än före valet. Då kunde han puckla på Magdalena Andersson och S utan att behöva ta några som helst hänsyn. Nu, när han ska ge sig på Ulf Kristersson, måste alla områden där partierna samarbetar undvikas.

Stödet för SD har sedan valet stadigt legat under valresultatet.

Brutna vallöften

Det var därför SD-ledaren frontalkrockade i sociala medier med Ulf Kristersson om yttrandefriheten. Den var helig, man skulle minsann få bränna koraner lite här och där. Åkesson hävdade att Kristersson uttryckt sig alltför tveksamt på den punkten.

Det kommer att komma mer av den varan. Åkesson kan inte stillatigande se på att stödet för SD sjunker medan det ökar för Moderaterna.

Man brukar i statsvetenskapliga sammanhang hävda att stödet ökar för de statsbärande partierna i tider av oro. Det tror jag alltså inte är förklaringen till att stödet ökar för Socialdemokraterna.

Däremot kan det vara skälet till att stödet för Moderaterna legat över valresultat ända sedan valet. Missnöjet med de brutna vallöftena, som SD och Åkesson får bära sin del av, borde ju drabba regeringens största parti i minst lika hög grad som de båda mindre partierna inom koalitionen, L och KD.

PLUS: Statsministerns fru om livsbeslutet

Oppositionen spretar

Men så är alltså inte fallet. Stödet har minskat för L, KD och SD men inte för M. Trots att det var Ulf Kristersson som utlovade elstöd på kontot före jul till landets hushåll. Förklaringen måste vara att M, som regeringens största parti, får diverse fördelar hos väljarna för att de är just det, störst.

Regeringen och dess stödparti SD backas för närvarande upp av 46,8 procent av väljarna. Det är 2,3 procentenheter mindre än i valet.

Den spretiga oppositionens fyra partier har ett stöd på 50,6 procent, 1,7 procentenheter mer än i valet.

Men det är lite svårt att avgöra styrkeförhållandena mellan blocken. Tre partier ligger i den här mätningen på eller under fyra procent. Om det vore val i dag skulle alltså Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet löpa stor risk att åka ur riksdagen. Det skulle i så fall sannolikt avgöra vem som skulle bli statsminister. Andersson eller Kristersson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.