Mejla

Lena Mellin

Busch letar stuga, Lööf gör intervjuer

Det pysslar partiledarna med – i stället för politik

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Annie Lööf förbereder en rad intervjuprogram. Ebba Busch har jagat och letar fjällstuga till vecka åtta. Ulf Kristersson gläds åt att hustrun snart är präst.

Partiledarna borde skärpa sig. Tycker de att politik är viktigt? Eller inte.

Valåret 2022 sparkade i gång för några veckor sedan med en håglös och spretig partiledardebatt i riksdagen.​

Fortsättningen har tyvärr inte varit bättre. I hög grad beror det på att den galopperande smittspridningen lett till att många ordinarie politiska aktiviteter ställts in. Måndagens partiledardebatt i TV4 har skjutits på framtiden, antalet ledamöter som deltar i riksdagens omröstningar har skurits ner med hundra till 249.

I coronavakuumet skulle man kunna tro att ledarna för landets åtta riksdagspartier skulle söka andra vägar att nå väljarna med sina budskap. Men en kontroll av de senaste inläggen på Instagram och Twitter visar att så inte är fallet. De funderar över helt andra saker.

Annie Lööf (C) tar visserligen initiativ till en helt ny energipolitik (som ingen kommer att nappa på). Men i övrigt tycks hon ägna mycket kraft åt en kommande intervjuserie- ”Annie möter”.

Där ska hon med start nästa vecka intervjua människor som inspirerat henne. Men listan tycks inte vara tillräckligt lång så hon vill också ha tips om spännande intervjupersoner.

Ebba Busch (KD) har varit ute och jagat och ”njuter av att kunna leva så här”. Det innebär bland annat uppskatta naturen och ha tid för barnen, enligt henne.

Ebba Busch (KD).
Ebba Busch (KD).

Men hon söker också en fjällstuga till vecka åtta för sammanlagt två mammor och fyra barn. I övrigt har hon besökt en bensinmack och vill sänka pumppriset på bränsle med tre kronor.

Ulf Kristersson (M) gläds åt att hustrun Birgitta nu är teol. mag. och därmed snart färdig präst. Han oroar sig också över att kulturlivet ska ha svårt att komma i gång igen efter pandemin. Till det inlägget har han lagt ut en svartvit bild på sig själv med en retro kamera. Kulturellt så det förslår.

Språkröret Märta Stenevi (MP) har rörts av teaterföreställningen ”Mammorna” och Magdalena Andersson (S) har skickat en hälsning till Fadimegalan, Fadime som hedermördades av sin pappa  för 20 år sedan. Covid-19 tycks inte ha golvat statsministern.

Nyamko Sabuni (L) poängterar att bostadssegregationen är den huvudsakliga orsaken till gängvåldet. Men hon poserar också med en tolv år gammal valaffisch. Hon ser betydligt gladare ut på den än nu för tiden.

Nooshi Dadgostar (V) ägnar sig helhjärtat åt politik. Hedersvåld och utförsäkring från sjukförsäkringen. Det gör även Jimmie Åkesson (SD) och Per Bolund (MP). De är dock inte så aktiva på de sociala medier som jag tittat på.

Nooshi Dadgostar (V).

Jag skulle vilja uppmana partiledarna att skärpa sig. Politik är alltid viktigt.

Men sällan lika viktigt som nu. Pandemi, höga elpriser, rysk aggression och stor nervositet, skjutningar på öppen gata, en vård som knäar. Det är några av de problem som väntar på sin lösning. Det finns alltså oerhört mycket att samtala med väljarna om. Om man vill.

Men just nu tycks viljan svikta. Det är inte bara trist utan faktiskt även ohövligt.

Vad vill Ebba Busch egentligen säga väljarna genom att annonsera efter en fjällstuga till sportlovet? Och vem har kommit på att Annie Lööf ska intervjua människor i stället för det normala, att låta sig intervjuas?

Tiden är inte ur led. Men lite rubbad.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch: Sänk dieselpriset med tre kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Lena Mellin

Ebba Busch

Annie Lööf

Ulf Kristersson

Nooshi Dadgostar

Twitter