Halvkul säger väljarna om kvinna som statsminister

Bara var fjärde tycker det är viktigt i Aftonbladet/Demoskop

Väljarna tycker inte att det är superhett med en kvinna som statsminister.

Bara en fjärdedel tycker att det är mycket eller ganska viktigt i Aftonbladet/Demoskop.

Men skillnaderna mellan vänster och höger är mycket stora.

I dag ska Magdalena Andersson (S) berätta för talmannen hur det går för henne att skapa ett underlag i riksdagen för en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I den socialdemokratiska retoriken, både före och efter valet av Magdalena Andersson som ny partiledare, har det varit viktigt att hon är kvinna. Och att hon har chansen att bli Sveriges första kvinnliga statsminister och regeringschef. Särskilt som det i år är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt.

Men det är ganska få väljare som delar den uppfattningen. Bara en dryg fjärdedel, 27 procent, tycker att det är ganska eller mycket viktigt.

 

Men det finns en mycket intressant skillnad mellan vänster- och högerflanken i politiken.

Generaliserar man lite så tycker väljarna till partier på högersidan att det är närmast ointressant med en kvinna i ledningen för regeringen.

Mest oviktigt tycker Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaternas väljare. Fyra, fem och sex procent tycker det är mycket eller ganska viktigt. Två av tre av dessa partiers ledare är män.

Liberalernas väljare intar en särställning inom högeroppositionen. Det var det parti som vid sidan av Socialdemokraterna slogs för allmän och lika rösträtt, alltså rösträtt även för kvinnor, i början av förra seklet. 12 procent av deras väljare tycker det är viktigt med en kvinnlig statsminister. Lågt för ett rösträttskämparparti. Men en betydligt högre nivå än i andra partier inom högeroppositionen.

 

Centerns väljare skiljer sig ut ännu mer. Hela 46 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt med en kvinna som statsminister.

Centern är det fjärde borgerliga partiet och har släppt fram socialdemokratiska statsministrar vid två omröstningar sedan 2018. De har redan bestämt att de kommer släppa fram även Magdalena Andersson. De intar i denna fråga en klar mellanställning bland de borgerliga partierna.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

På vänsterkanten ser det helt annorlunda ut. Väljarna där tycker det är viktigt med en kvinna som statsminister.

Bland MP:s väljare är det 70 procent som tycker det, bland V-väljarna 59 procent och bland S-väljarna, Magdalena Anderssons egna väljare, 51 procent.

Mångdubbelt fler väljare på vänsterkanten än på den högra halvan tycker alltså att det är viktigt med en kvinna som statsminister.

Att det skulle finnas en skillnad är kanske inte så förvånande. Men att den skulle vara så stor är uppseendeväckande.

Föga förvånande är det viktigare för kvinnor än för män med en kvinnlig statsminister. Dubbelt så viktigt kan man säga. 36 procent av kvinnorna anser att det är mycket eller ganska viktigt men bara 18 procent av männen.

 

Sammanfattningsvis tycker väljarna att det är halvkul med en kvinna som statsminister. En minoritet tycker att det är viktigt.

De grupper som tycker att det är viktigt är framför allt kvinnor som röstar rödgrönt – eller på Centern.

Sverige är det enda land i Norden som ännu inte haft en kvinna som regeringschef.

Aftonbladet/Demoskop

Så viktig är en kvinnlig statsminister

Mycket eller ganska viktigt: 27 procent

Varken eller: 36 procent

Inte särskilt viktig eller inte viktig alls: 37 procent

Vet ej: Ingen

Andel väljare som tycker att en kvinna som statsminister är viktigt eller inte.

Så tycker väljarna – parti för parti

Vänsterpartiet: 54 procent

Socialdemokraterna: 51 procent

Miljöpartiet: 70 procent

Centern: 46 procent

Liberalerna: 12 procent

Kristdemokraterna: 4 procent

Moderaterna: 6 procent

Sverigedemokraterna: 5 procent

Andel av partiets väljare som tycker att en kvinna som statsminister är mycket eller ganska viktig.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 196 intervjuer under perioden 4-9 november, 2021 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.