Räddningen eller bara en tröstande symbol?

Munskydd eller inte?

Efter att under en månad i USA ha gått omkring med munskydd dagligen är jag ännu mer vacklande än tidigare.

Är munskydd räddningen eller bara en bekväm symbol för makthavare att ta till?

Hur vi ska få stopp på smittspridningen är ännu en gång frågan som dominerar över hela världen.
I stora delar har munskydd blivit en självklar del av den kampen.

Men med helt olika resultat.

Många länder som under lång tid haft krav på munskydd i offentliga miljöer har återigen en kraftigt ökad smittspridning.

Själv har jag aktuell erfarenhet från USA där jag under en månads bevakning av presidentvalet bar munskydd varje dag. Jag var inte ensam. Reglerna varierar mellan delstaterna men i många är det obligatoriskt eller starkt rekommenderat att bära munskydd, även utomhus.

Du kommer inte in i en enda butik, köpcentrum eller offentlig lokal utan att bära munskydd. Vissa sitter ensamma i sina bilar med munskydd på. I många av de skolor som hålls öppna är det obligatoriskt för eleverna med munskydd.

Jämfört med Sverige är det som en annan värld.

Är munskydd räddningen eller bara en bekväm symbol för makthavare att ta till, undrar Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Men förra veckan fick USA en miljon nya smittade på bara sex dagar. Mer än en fördubbling trots ett utbrett användande av munskydd. Då undrar man ju hur effektiva de egentligen är.

Visserligen finns det människor i USA som vägrar bära munskydd av politiska skäl men även den stora massan Trumpanhängare måste sätta på sig munskydd om de ska gå in i en affär eller skola.

Sverige i mitten

Även i länder som Frankrike, Spanien, Italien och Belgien har det under pandemin länge eller i långa perioder varit munskyddstvång i vissa situationer. Nu visar samma länder en explosionsartad smittökning.

I Sverige använder mycket få munskydd och smittspridningen ligger i mitten av Europasnittet.

I andra änden har vi länder som Japan, Taiwan, Kina och Sydkorea där munskydd använts i årtionden för att förhindra spridning av förkylningsvirus. Alla dessa länder har jämfört med Europa, USA och Latinamerika en extremt låg förekomst av covid-19. Något som många ser som ett bevis på hur effektivt det är med munskydd.

Kinas president  Xi Jinping.

Med två så totalt skilda bilder av verkligheten vänder man sig till vetenskapen men inte heller där får man mycket hjälp.

Det är svårt att göra studier där effekten av munskydd på smittspridning kan isoleras från effekten av andra åtgärder. Men världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar dem i utrymmen där man inte kan hålla avstånd.

Det handlar också om hur man använder munskydden.

I går stod USA:s näste president Joe Biden på en presskonferens och fingrade hela tiden på sitt munskydd. Jag kan föreställa mig hur statsepidemiolog Anders Tegnell tog sig för pannan.

Risker med munskydd

Han som gång på gång påtalat riskerna med att använda munskydd. Som att man oftare petar sig i ansiktet, drar i masken eller på annat sätt får virus som kan finnas på masken att fastna på händerna.

Under min månad med mask vek jag ofta ihop den och la den i fickan när jag kom in på hotellrummet för att sätta på den igen när jag gick ut. Jag törs inte tänka på hur många gånger jag justerade masken när den hotade glida ner från näsan.

Tegnell har även påtalat risken med att folk känner att det är ok att röra sig i det offentliga rummet även om de är småsnuviga bara för att de bär mask. Eller att man låter masken ersätta social distansering.

Känslan är ändå att det gått ett visst mått av prestige i det här med munskydd. När Folkhälsomyndigheten så länge pekat på riskerna och det obefintliga vetenskapliga stödet för att bära mask, hur ska de då plötsligt kunna ändra sig?

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

I andra änden av spektrumet finns den motsatta inställningen. För många politiker och smittskyddsexperter är det bekvämt att uppmana människor att bära munskydd, som blivit något av en helig graal. Det är en lätt, billig och konkret åtgärd att genomföra som ger en känsla av handlingskraft, både för beslutsfattaren och den enskilde. Något tröstande att hålla i handen.

Rädda tusentals liv

Eller som på flyget där munskydden ska skapa en känsla av trygghet även om flygbolagen låter planen gå proppfulla.

Joe Biden mässade i går från talarstolen samtidigt som han tummade på sin kirurgmask.

– Vi kan rädda tusentals liv genom att bära munskydd.

Samtidigt som han undrade hur Trump och republikanska guvernörer som vägrar införa masktvång är funtade.

– Vad är det för fel på dem?

Ett möjligt svar på om munskydd är räddningen eller bara en symbolfråga är att det kanske handlar om en befolknings förmåga till självdisciplin.

De asiatiska länder med låg smittspridning där munskydd används frekvent har - vid sidan av en aggressiv testning och smittspårning av covid-19 - också en stark kollektivistisk och konformistisk anda och en förmåga att underordna sig. Anbefaller myndigheterna social distansering är det detta som gäller. Ihop med munskydd kanske de två blir en oslagbar kombination.