Vad är det för fel på drop in-vaccinering?

Fusk och chefer som går förbi kön skadar tilltron till vaccinationerna

Vaccineringskö till tillfälligt vaccinationscenter i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

Det skulle vara hur enkelt som helst att vaccinera hela Sveriges vuxna befolkning. Påstods det.

Det har inte hållit för närmre inspektion.

Folk går före i vaccinkön. Bokningslänkar sprids. Vaccinleveranser försenas.

​Rapporterna om att chefer i vården går före i vaccineringskön duggar tätt. Det gäller inte bara dem själva utan också en del av deras anhöriga.

Nu avslöjar Göteborg-Posten att en länk avsedd för att vårdanställda i Västra Götalandsregionen ska boka tid för vaccinering hos privata vårdgivare spritts för vinden. Vem som helst med tillgång till länken kan boka en covid-vaccinering.​ Tidningen har själv prövat möjligheten.

Det finns säkert ännu fler exempel på att kösystemet till de åtråvärda doserna inte fungerar som det ska.

Det står i bjärt kontrast till de mycket lugnande besked som kom från ansvarigt håll innan problemen började torna upp sig.

Det skulle gå som smort att vaccinera alla över 18 år försäkrade bland andra socialminister Lena Hallengren (S).

Sjukvården var hur van som helst vid att hantera flera miljoner vaccinationer varje år i samband med vaccineringen mot säsongsinfluensan.

Men det visade sig inte vara så enkelt och det kunde vem som helst ha räknat ut. För det första är det mer än dubbelt så många som nu erbjuds vaccin. För det andra är kunderna, patienterna eller vad man nu kallar dem, oerhört mycket mer angelägna om att få sprutan. Efter ett års instängning vill man komma ut. Den skillnaden gör inte influensadosen, inte alls.

Till det ska läggas att leveranserna från läkemedelsföretagen hittills inte skett i utlovad takt vilket gjort människor ännu ivrigare och mer enträgna.

Att det skulle uppstå fusk, som i Västra Götaland, i det här läget var på intet sätt överraskande. Det ska givetvis beivras.

Mer intressant att diskutera är cheferna och deras anhöriga som går före i kön.

Vården får inte kassera vaccindoser. Det är en bra regel när efterfrågan är skyhögt högre än tillgången.

Det finns inget som tyder på att en majoritet av cheferna och deras släktingar trängt sig förbi i kön. De tycks ha erbjudits vaccin när för många doser tinats.

Ibland blir det då väldigt bråttom när bara timmar återstår av den tid då vaccinet kan användas.

Ringlistor förefaller ha upprättats på många håll med personer som står näst på tur att få sin dos. Men för att det ska fungera krävs att personerna svarar i telefon och dessutom hinner fram till vaccinationsstället i tid. Det är dessutom mycket arbetskrävande att sitta och ringa in folk.

Systemet har alltså betydande nackdelar vilket bland annat bevisas av att det inte fungerar. Till slut går frågan vidare från dem på ringlistorna till personer som står längre bak i kön, chefer i regioner och kommuner.

Men hur goda förklaringar det än finns för att just de, och i vissa fall deras anhöriga, går förbi kön skadar det tilltron till att systemet fungerar. Det är allvarligt.

Hög tilltro är det som skiljer ett väl fungerande samhälle från ett där rofferi och kontakter bestämmer vilken service du får. Mellan ett välfärdssamhälle och ett rövarsamhälle skulle man också kunna uttrycka det.

Jag har ett förslag i all enkelhet. Varför inte införa drop in-köer på lämpliga ställen mot dagens slut?

Där kan de doser som måste användas den dagen delas ut till dem som väljer att köa. Vissa dagar kanske det inte finns en enda dos att tillgå, andra åtskilliga.

En kö utomhus är väldigt fysisk. Det kommer inte att tränga sig förbi någon annan i den, det törs jag lova. Risken för mannamån kommer att vara noll. Eller nära noll.

Till sist har en rundringning som Sveriges Radio genomfört gett vid handen att åtminstone de som är 65 år eller äldre, men kanske också ändra, kan få boka sin vaccination per telefon, man behöver inte använda dator.

Inte en dag för tidigt. Än så länge är det inte en medborgerlig plikt att ha tillgång till en dator. Inte telefon heller, kan någon näsvist invända, och det är ju sant. Men de som saknar telefon kan räknas på ena handens fingrar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.