Dadgostar fortsätter öka friktionen mellan V och S

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-07-04

En segerviss Dadgostar inleder Almedalsveckan med blicken mot de socialdemokratiska arbetarväljarna.

Vänsterledare blir allt hårdare i sin kritik mot Socialdemokraterna.

– Sida vid sida men aldrig mer passivt stöd, säger Dadgostar i sitt tal, om relationen till en möjlig S-ledd regering.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) inför sitt tal under Almedalsveckan.

Det är i en märklig tid som årets Almedalsvecka inleds. Partiledarnas tal sänds digitalt från riksdagen med anledning av pandemin, och Sverige befinner sig mitt i en regeringskris.

Först ut var vänsterledaren Nooshi Dadgostar, en av huvudpersonerna i det politiska drama som utspelat sig under de senaste veckorna.

Hon har med hjälp av Sverigedemokraterna fällt den sittande regeringen Löfven i en misstroendeomröstning i riksdagen, för att meddela att Löfven är vänsterns fortsatta statsministerkandidat, för att sen tydligt deklarera att hon och Vänsterpartiet inte kommer att stödja Löfven-regeringens budget om de inte får vara med och förhandla fram innehållet.

Med andra ord det har varit mycket dålig stämning mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet under den senaste tiden. I sitt Almedalstal forstätter Nooshi Dadgostar att vässa sina knivar och öka friktionen mellan de två partierna.

Ökar konflikten

Hon har vunnit kampen om marknadshyrorna och vunnit internt på att hon gått hårt åt Socialdemokraterna. Så med smak av segerns sötma är hon nu ute efter Socialdemokratiska väljare.

Med Per Albin Hansson-citat och folkhemsromantik slår Nooshi Dadgostar in en vänsterpartistisk kil i hjärtat av socialdemokratin med prat om arbetare, svenska industrier, välfärd och styrkan i den kollektiva förhandlingen. Det är inget nytt att Nooshi Dadgostar vill prata om just detta. Redan från början av sin partiledartid sa hon att det var just de här väljarna hon ville fokusera på och där hon såg Vänsterpartiets potential att växa.

Att det också kommer med en inbyggd kritik mot socialdemokratin är bara en bonus.

Vinst kan bli förlust

Samtidigt är Socialdemokraterna Dadgostars enda väg till makt och inflytande. Regeringsunderlaget på vänstersidan ser just nu betydligt skakigare ut än det på högerkanten när det kommer till att få en budget genom riksdagen.

Centerpartiet och Vänsterpartiet behövs båda för att Löfven ska få igenom en budget, men Vänsterpartiet deklarerade återigen att de inte under några omständigheter kommer stödja en budget som de inte har varit med och haft inflytande över. Sida vid sida men aldrig mer passivt stöd, som Nooshi Dadgostar uttryckte det i sitt tal.

Det går bra för Dadgostar och Vänsterpartiet just nu, men frågan är om det kommer att fortsätta gå bra för dem om deras ställningstagande i regeringsfrågan leder till att det blir en högerkonservativ regering som tar över. För högern kan få igenom sin ekonomiska politik, trots att deras statsministerkandidat har mandaten emot sig i riksdagen.