Mamma och mormor hade rätt hela tiden

Vi struntade i återbruket – det gjorde inte de

Det finns saker som man gör fast man innerst inne vet att det inte är bra. Köper plastkassar varje gång man går och handlar, till exempel.

Om en vecka införs den nya skatten på plastbärkassar, som det så poetiskt kallas. Tre kronor för en vanlig bärkasse i livsmedelsbutiken, 30 öre för en så kallad fruktpåse. Statskassan väntas tjäna omkring 200 miljoner på ett år, i alla fall till en början.

 

När jag var liten hade min mormor alltid med sig en liten virkad kasse i ett material som liknade tunt snöre. Hon handlade lite varje dag i en närbelägen butik av den typ som inte finns längre.

Min mammas konsumtionsmönster var modernare. Hon handlade mer vid färre tillfällen i en butik som låg längre bort. Hon använde sig av dubbla papperskassar som lastades på pakethållaren – eller i mer sällan förekommande fall i bagageluckan på bilen.

 

Pappkassarna, från Arnos Livs, användes tills handtagen lossnade. Det brukade ta ganska lång tid.

Jag är helt för. Även om kassarna från Hemköp, Ica och Coop är oöverträffade som soppåsar, skriver Lena Mellin.

Själv har jag köpt en plastbärkasse varje gång jag handlat och i de flesta fall inte använt dem mer än två gånger. En gång för att frakta hem varorna, en gång för att bära ut dem till soptunnan.

Det säger sig självt att det inte är bra. Stark och bra kasse, tillverkad av olja, som eldas upp efter bara två användningar.

 

EU vill minska användningen av plastkassar. Målet är att minska nerskräpningen. Inte att minska utsläppen även om det också blir en följd.

För två år sedan använde vi i Sverige 100 plastkassar per person och år. Målet är att de ska vara högst 40 år 2025.

Men eftersom det främsta målet alltså är att minska nedskräpningen vill Naturvårdsverket inte att oljekassarna ersätts av kortlivade kassar av annat material.

 

De nya kassarna ska användas under ”en längre tid”. Det märkliga är dock att bland de ersättningsmaterial de nämner är flera av plast, polypropen.

Men om vi lämnar det därhän ska vi alltså börja uppföra oss som mormor och mamma gjorde. Ta med oss en påse, använda den tills den faller i sär, spara pengar och råvaror.

Jag är helt för. Även om kassarna från Hemköp, Ica och Coop är oöverträffade som soppåsar. Det måste man tillstå – hur klimatosmart det än är.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan


Den mest stilla veckan
Stilla veckan är benämningen på veckan före påsk. Men jag skulle vilja hävda att den mest stilla veckan på hela året är Stockholms sportlov. Nästan ingenting händer, i alla fall inget som man känner till i förväg. Det gäller även vecka nio i år. Tro mig, jag har kollat noga.
 
Smaskig rättegång
I morgon ska rättegången mot den förre franske premiärministern och presidentkandidaten, konservative François Fillon inledas. Han är bland annat misstänkt för att ha hittat på ett mycket välbetalt jobb som assistent till sin hustru. Han förnekar såklart brott.
 
Såklart viktigt
På självaste skottdagen håller Slovakien, EU-medlem sedan 2004, parlamentsval.  För omvärlden är det ingen särskilt rafflande historia. I förra valet blev det socialdemokratiska partiet störst, mer än dubbelt så stort som det näst största frihets- och solidaritetspartiet.
 
Gratis spårvagn natt som dag
Luxemburg, ett av världens rikaste länder, får på söndag gratis kollektivtrafik. I hela landet blir det fritt fram att ta buss, spårvagn och tåg. Utsläpp och trängsel ska minska. Men priset är kanske inte det som avskräcker de välmående luxemburgarna att överge bilen.
 
Brandmonument
Det som trots allt händer denna vecka kretsar i hög grad kring klimatet. I dag avtäcks ett ståtligt monument till minne av offren för bränderna i New South Wales, Australien. Monumentet finns i Sydney. Att notera om minnesmärken, ibland sätts de upp oerhört snabbt, ibland inte.
 

Veckans citat

”Vi behöver inte mer teorier eller gissningar. Alla vill ha ett svar”.

Stefan Löfven, statsminister (S) sedan Palmeåklagaren lovat besked

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.