Mejla

Lena Mellin

Dödsstöten för traditionellt första maj

Inga röda fanor när Löfven talade

KOLUMNISTER

Coronakrisen kan innebära dödsstöten för det traditionella första maj-firandet med demonstrationståg och röda fanor.

Stefan Löfven talade på Facebook utan paroller och mot en fond av svenska flaggor.

I  mer än ett  sekel har arbetarrörelsen firat sin högtidsdag första maj på ungefär samma sätt. Först demonstrationståg lett av en mässingsorkester och röda flaggor, ofta broderade för länge, länge sedan. Därefter ett tal av någon framstående partimedlem med krav och löften för framtiden.

Det var länge sedan det fungerade särskilt bra. Leden, särskilt i  de socialdemokratiska tågen har glesnat betänkligt. Trots försök med sambadansöser, hoppborgar för barnen och öltält för de vuxna har attraktionen minskat. Ibland har det faktiskt varit patetiskt få i tågen.

Coronakrisen kan innebära dödsstöten  för den här formen av firande. Förbudet mot folksamlingar med fler än femtio personer satte effektivt stopp även för Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt  (V) som båda brukar dra betydligt fler än så.

I år flyttade därför första majfirandet, som så mycket annat, till sociala medier. Fungerade det? Det måste man nog säga.

Stefan Löftens normala 40-minuterstal var nedkortat till tio. Detsamma gällde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldssons. Det var inte till någon nackdel, jag  tror att båda fick sagt vad de hade på hjärtat.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kompletterade sitt tal med en talkshow,  "Snack med Sjöstedt”, en form som han testat även i andra sammanhang.

Lite märkligt  var det dock  att de röda fanorna saknas helt under Stefan Löfvens framträdande. Bakom hängde i stället tre svenska flaggor.

Jag såg lite dåligt på den pyttelilla bilden i mobilen men det såg ut som kavajslaget också pryddes av den svenska flaggan, inte bara årets  socialdemokratiska första maj-märke ”Ett starkare samhälle”.

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson var lite mesigare. Han hade en svensk flagga och en LO-fana bakom sig under sitt anförande. Svenskt samförstånd? En gyllene medelväg?

Men sammanfattningsvis vara riksdagens  båda vänsterpartiers firande av arbetarrörelsens högtidsdag kortare, rappare och mer fokuserat än normalt. Det var inte till någon nackdel även om Thorwaldsson längtade till Folkets park i Malmö och de röda fanorna, sade han.  Också Lena Rådström-Baastad längtade efter att det skulle bli som förr.

Det tror jag att de kan glömma. För att låna LO-ordförandens ord i talet:

- Sverige måste byta kurs.

Han avsåg minskad privatisering och minskade klassklyftor. Med med all sannolikhet gäller det även första maj-firandet.

Stefan Löfvens huvudbudskap var att Sverige ställt om, snabbt och kompetent. Men nu gäller det att hålla ut. Krisen är inte slut och vi ser inte slut.

Det kombinerade han med ett konstaterande att vi bara kommer att klara krisen tillsammans. Det  hade kunnat vara budskapet på S-märket första maj.

Nästa första maj kommer inte att se ut som 2019. Men inte som i år heller. Det blir nog något mitt emellan. Lite mindre mässingsblås, lite mer Facebook.

Det var Karl-Petter Thorwaldsson och Jonas Sjöstedts sista förstamajtal på sina nuvarande uppdrag. De lämnar ordförandeposterna i respektive organisation senare i år.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Corona-krascherna

Lena Mellin

Första maj

Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt

Karl-Petter Thorwaldsson