Mejla

Lena Mellin

Tegnell styr – medan Löfven sitter i baksätet

Publicerad:
Uppdaterad:

Om man frågar vem som håller i ratten i Sverige skulle svaret dröja.

Men när svaret kom skulle det vara Anders Tegnell. Inte Stefan Löfven.

Anders Tegnell.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Anders Tegnell.

Politiska ledare som uppfattas som handlingskraftiga brukar gynnas under tider av kriser. Förtroendet för personen ökar, ens parti blir mer populärt. Detta gäller såklart bara under förutsättning att det ledaren tar beslut om uppfattas som någorlunda förnuftigt och väl avvägt 

Men vem håller i ratten i Sverige? Om man just nu ställer frågan till ett slumpvis antal personer som man möter på gatan tror jag att svaret skulle dröja. Det är nämligen inte alls självklart vem som håller i den svenska ratten.

Antingen är det många eller, i värsta fall, är det ingen.

Men efter lite betänketid tror jag att de flesta skulle svara att det är statsepidemiolog Ande Tegnell som håller i ratten. Trots den globala kritiken, den egna självkritiken och de långtifrån tvärsäkra svaren. Även om han bara styr med enhandsfattning så är det han.

I en intervju i Aftonbladet säger Stefan Löfven följande:

Regeringen styr riket. Jag leder regeringen. Vi fattar beslut.

Det är bra att Stefan Löfven redogör för hur det ser ut, med det lilla undantaget att de flesta viktiga beslut fattas av riksdagen.

Men hans verklighetsbeskrivning stämmer inte överens med hur människor uppfattar det. De upplever inte att regeringen leder landet. Och att Stefan Löfven med fast hand håller i taktpinnen. De flesta upplever, som sagt, att Anders Tegnell är det närmaste vi kommer en ledare just nu.

Regeringen gör också sitt bästa för att man inte ska förstå vem som bestämmer om vad. En typisk presskonferens i dag inleds med att Stefan Löfven, statsminister (S,) eller Lena Hallengren, socialminister (S) berättar om vad Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten, redan har bestämt

Det är pinsamt och säger oss att regeringen är väldigt medveten om att krisen kan ge dem fördelar i den kommande kampen om väljarna i valet 2022.

Regeringen ger ofta sken av att ha bestämt något som någon annan gjort. Som förra veckan, då kultur- och idrottsminister Amanda Lind berättade att proffsfotbollen kunde börja resa runt som vanligt i landet. Det hade Carlson och Svenska fotbollförbundet kommit överens om.

Men den larvigaste presskonferensen hittills hade inrikesminister Mikael Damberg (S). Damberg berättade att valborgsfirandet inte skulle bli som andra år och att det var eldningsförbud i tre län. Som bevis på ledarskap är det magert.

 

Vi har självständiga myndigheter. De får varje år ett så kallat regleringsbrev av regeringen och en budget av riksdagen. Inom dessa ramar kan de göra nästan vad de vill. Om regeringen är missnöjd med myndigheten kan de avsätta chefen och tillsätta en ny, mycket annat kan de inte göra.

Svaret på frågan om vem som rattar Sverige måste besvaras med att det är Stefan Löfven.

Men vi upplever inte att det är så. Vi tycker det verkar som Tegnell styr medan Stefan Löfven sitter i baksätet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE