Pengar och kriser är bara tråkiga tills du ser allt i fyrfärg

”Det är fult att prata om pengar, men det är ännu fulare att tänka på dem”, skriver Malin Wollin.

Ingenting i min existens får mig att känna mig så tom och dum som när jag går in och tittar på hur det går för mina fonder.

Vad ska jag ens göra med informationen?

Ingen procent i världen kan få mig att agera, de ska bara finnas där som någon slags fåfäng plan B.

Eller pension. Eller en slant till mina barn som är fem till antalet vilket gör att de kan ta en långlunch med husets vita för pengen. Man måste inte heta Klas Eklund för att förstå att vad som helst delat på fem blir smulor.

Identifierar du dig förresten som småsparare? Mitt yngsta barn har hopvikta sedlar som han fått i påskpresent och nu förvarar intryckta i lådan på en speldosa med en dansande clown som har ett ben som hängt sig: mitt barn är en småsparare.

Jag vill inte förminska mina pengar genom att kalla dem små, jag identifierar mig som mogul.

Mänskligheten klarar inte 1,5-gradersmålet, tomater kostar som smycken, krig och konflikter fortsätter, skogen har slutat växa och Finland vinner i både Nato och Eurovision Song Contest men titta så fint det går för Swedbank Robur Trans Energy!

Som en fet bedrövad ettåring på golvet vars mamma har gått till jobbet och som slutar gråta eftersom barnvakten säger titta här! och dinglar ett färgglatt tingeltangel framför ansiktet. Du är vuxen och borde inte bli så lätt distraherad, därtill kan du ingenting ta med dig dit du går, din idiot.

Jag är verkligen en idiot men jag brukar trösta mig med att jag inte är den största idioten. Och sedan den senaste bankkrisen som ekonomer gör allt för att inte kalla bankkris så har jag börjat lyssna på ekonominyheterna med helt nya öron. Får ni också känslan av att de som kommenterar det som hänt i USA och Schweiz har blivit tillsagda på skarpen att inte skrämma upp småspararna?

Visst får man intrycket av att de sitter och rättar varandra i direktsändning och nyper av med ett app-app-app om någon nämner ordet kris.

Något jag inte lagt märke till tidigare är hur saftigt och gott det ekonomiska språket är. De senaste veckorna har jag hört ekonomer säga saker som ”History doesn’t repeat itself, but it often rhymes” och ”Banker är kolosser på lerfötter” Lerfötter! Och min personliga favorit: ”När tidvattnet drar sig tillbaka så ser man vem som har badat naken”.

Pengar och kriser är bara tråkiga tills du ser allt i fyrfärg och och tredimensionellt.

Är det mustiga citat de lär ut på ekonomihögskolor? Prata med målande språk, använd gärna naket så ska ni se att de lyssnar! Det är fult att prata om pengar men det är ännu fulare att tänka på dem och när tidvattnet drar sig tillbaka så är jag inte naken men jag har lera på fötterna.

Följ ämnen i artikeln