Kusliga varningen från röda fältet

Vad är det egentligen som pågår i Barents hav?

Nya rapporter visar att uppvärmningen på vissa platser i Arktis är sju gånger kraftfullare än det globala genomsnittet.

Ett oväntat illrött fält på kartan varslar om en obehaglig utveckling.

”Chockerande”, ”galen”, ”extrem”.

Forskarna har inte dragit sig för att ta till de tyngsta adjektiven när de beskrivit utvecklingen i Arktis de senaste åren.

Samtidigt planeras för nya oljefält i Barents hav, vilket Aftonbladets Staffan Lindberg och Peter Wixtröm berättar om i ett stort reportage i dag.

Under sommaren kom två nya rapporter som bekräftade det många klimatforskare hade på känn – uppvärmningen i Arktis går betydligt snabbare än vad man tidigare räknat med.

För ett par år sedan var det en allmänt accepterad uppfattning att Arktis värmdes upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet. Det var illa nog.

Men under sommaren kom två nya rapporter som visade att uppvärmningen är fyra gånger snabbare i Arktis. Och det slutar inte där – i ett speciellt område i Barents hav är uppvärmningen hela sju gånger snabbare än genomsnittet för planeten.

Uppvärmningen över vissa områden i Arktis är upp till sju gånger kraftfullare än det globala genomsnittet.

Fyra grader per årtionde

Det lyser illrött på kartan – siffrorna är hisnande: På vissa platser i Barents hav är uppvärmningen 2,7 grader per decennium. På hösten ännu värre – upp till fyra grader per årtionde.

Uppvärmningen är som kraftfullast kring ögruppen Frans Josefs Land och Novaya Zemlya öster om Svalbard.

Ett resultat av den snabba arktiska uppvärmningen är avsmältningen av Grönlands inlandsis, vilket bidrar till havsnivåhöjningen. Under sommaren kom ny forskning om att avsmältningen på Grönland – som inte skulle kunna hejdas även om världen slutade släppa ut växthusgaser – medför en oundviklig havsnivåhöjning på 30 cm.

Försurningen ökar

Det finns fler tecken på att något inte står rätt till i Arktis. I veckan kom en studie om att försurningen av västra Arktiska oceanen sker tre till fyra gånger snabbare än i världshaven i övrigt.

Haven, som absorberar en tredjedel av all koldioxid i atmosfären, blir allt surare på grund av förbränningen av fossila bränslen, men i just Arktis accelerar det allra mest.

"Vi blev chockade över att se försurningen sker tre till fyra gånger snabbare," sa en av forskarna.

På vissa platser i Barents hav är uppvärmningen 2,7 grader per decennium.

Två orsaker till fenomenet

Men vad är det då som gör att uppvärmningen kring Frans Josefs Land är så extrem?

Den främsta anledningen har visat sig vara istäckets minskade utbredning under vinterhalvåret. Men det har också visat sig att förändringar i atmosfärens cirkulation spelar en roll.

Det tyder på att en möjlig naturlig klimatvariation samverkar med uppvärmning till följd av ökade utsläpp av växthusgaser. Men den huvudsakliga orsaken bedöms ändå vara minskningen av havsisen.

Det är en obehaglig förvarning om vad som komma skall.

Även om utbredningen av isen inte slagit några bottenrekord de senaste åren, finns det en djupt oroväckande trend – havsisens tjocklek sommartid har minskat med närmare 65 procent sen 1970-talet.

En del forskare pratar om att den arktiska sommarisen befinner sig i en dödsspiral, att det bara är en tidsfråga innan vi når vad de kallar ett ”blue ocean event” – då isen till stora delar smälter bort helt under sommarmånaderna.

Men när kan detta ske? Tidigare har det talats om kring mitten av av seklet, men det finns också rapporter om att det kan ske så tidigt som om ett decennium.

Oavsett när det sker träder vi då in i en ny verklighet – när all solinstrålning som i dag reflekteras bort av isen i stället sugs upp av havet.

Det röda fältet är en förvarning om vad som komma skall – allt mer extrema väderhändelser, betydligt värre än de vi ser i dag.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag
Barents hav i Arktis.