Bäst för sossarna – men det teg Löfven om

Talmansrunda bättre alternativ för S än nyval

Stefan Löfven hävdar att han valde talmansrundor framför nyval för att det är bäst för Sverige.

Kanske är det så.

Men det är också bäst för Socialdemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) sa i samband med att han bad att få bli entledigad från uppdraget i måndags uttryckligen att hans fokus är det bästa för landet.

Han upprepade det efter sitt första möte med talmannen under tisdagen.

Sedan Stefan Löfven fått sparken av riksdagen veckan före midsommar förklarade han att han hade två vägar att välja mellan. Antingen att utlysa extraval. Eller låta talmannen få ansvaret för att hitta en statsminister som har riksdagens förtroende.

Han valde det senare och förklarade att av två onda ting var det bättre för Sverige.

Det är möjligt att så är fallet och jag återkommer till det. Men det är sannolikt också det bästa alternativet för Socialdemokraterna. Det gör det troligare att Stefan Löfven kan återta makten.

Talmansrundan innebär att en ny regering ska bildas på basis av valresultatet från 2018. Efter det lyckades Stefan Löfven bilda regering, även om de tog mycket lång tid.

Hans ärkerival, M-ledaren Ulf Kristersson, misslyckades däremot. Löfven hoppas naturligtvis att historien ska upprepa sig.

Läget är visserligen mer komplicerat i dag än det var efter valet för tre år sedan. Detta för att Löfven nu uttryckligen förklarat att han tänker avgå om riksdagen röstar ner hans budgetförslag i höst.

Lika hårdnackad lät han inte 2018. Då röstades budgeten ner. Men övergångsregeringen satt kvar eftersom det inte fanns någon annan möjlighet.

Ett extraval skulle däremot helt kunna spoliera möjligheterna för Stefan Löfven att bilda regering igen.

Skälen är följande. Löfven leder en minoritetsregering med S och MP som sitter i Rosenbad på grundval av ett samarbete om statens budget och 73 andra punkter med Centern och Liberalerna.

Statsminister Stefan Löfven mötte under tisdagen riksdagens talman Andréas Norlén för att diskutera regeringsbildning i den så kallade talmansrundan.

En fjärdedel av kvartetten, Liberalerna, bytte sida förra veckan. De jobbar sedan dess för att Ulf Kristersson ska bli statsminister.

Återstår gör S, MP och C. Av dem har två, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tappat stöd sedan förra valet. MP riskerar till och med att falla ur riksdagen.

Det finns ingenting som tyder på att den utvecklingen skulle brytas av ett extraval.

Centern har däremot ökat sitt stöd sedan valet 2018.

Men sammanlagt stöds de tre partierna bara av 37,3 procent av väljarna enligt en pinfärsk väljarbarometer från Aftonbladet/ Demoskop.

Med en hjälpande hand från Vänsterpartiet skulle de komma upp i 48,3 procent av rösterna enligt samma undersökning. Det är acceptabelt.

Men hur skulle det samarbetet organiseras? Centern vill inte budgetförhandla med Vänsterpartiet. Hur Löfven ska lösa upp den knuten är omöjligt att se. Just nu.

En talmansrunda, som mycket väl kan sluta i att det i alla fall blir extraval, är alltså ett attraktivare alternativ för Socialdemokraterna än att gå direkt till nyval. Chanserna att behålla makten är större än i det andra alternativet.

Men det kan givetvis en statsminister inte säga även om han såklart inser att så är fallet. Hen måste sätta landets bästa främst.

Och då är en talmansrunda bättre än ett extraval, precis som det är bättre för Socialdemokraterna.

Löfvens främsta skäl är den pågående pandemin och att han, med utgångspunkt från den, tror det är det snabbaste alternativet.

Men är det verkligen så? Om Stefan Löfven utlyst ett extraval hade regeringen suttit kvar med full beslutskraft tills en ny regering hade varit på plats. Kanske i oktober.

Men för talmansprocessen finns ingen bortre tidsgräns. Den kan hålla på evigheter, tills talmannen fått sitt fjärde förslag till statsminister nedröstad.

Skulle det inträffa blir det automatiskt extraval. Då lovar jag att ingen ny regering kommer att vara på plats i oktober. Det blir betydligt senare.

Under hela den tid som talmansrundan pågår, och ett eventuell extraval planeras och genomförs, leds landet av en övergångsregering med begränsade befogenheter. Är det optimalt?

Talet om det bästa för landet ska man alltså ta med en nypa salt. Det kan lika gärna handla om det bästa för Socialdemokraterna.

Stefan Löfven var villig att gå till nyval efter bara två månader som statsminister, i december 2014. Då röstade regeringens budgetförslag ner till förmån för Alliansens som SD oväntat stödde.

Då sade Stefan Löfven att det skulle bli extraval i mars året därpå. Men planerna skrinlades efter avtalet Decemberöverenskommelsen, DÖ. Det föll dock efter tio månader.

Extraval eller talmansrunda – Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus och

Extraval

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Regeringen sitter kvar tills en ny är bildad efter valet

Tar lång tid, först val sedan regeringsbildning

Talmansrunda

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Kan gå snabbare än extra val

Regeringen blir en övergångsregering med begränsade befogenheter

Riskerar att ta väldigt lång tid, förra gången tog det 4,5 månader. Särskilt om det inte går att undvika extraval.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.