USA en krutdurk som bara väntar på att explodera

Nytt bränsle läggs hela tiden på den pyrande amerikanska brasan.

Vita poliser som dödar en svart kvinna i hennes eget hem åtalas inte. Upprorsmakare skjuter poliser.

Ovanpå det en president som vägrar lova att fredligt lämna ifrån sig makten om han förlorar.

USA är en krutdurk som bara väntar på att explodera.

Medan Joe Biden uppmanar människor att aldrig ta till våld även om de känner vrede är Trumps budskap på Twitter i stora bokstäver ”LAG OCH ORDNING”.

Båda uttalandena är en reaktion på upploppen i Louisville, Kentucky i natt. Upplopp som svar på myndigheternas beslut att inte väcka åtal mot tre vita poliser som sköt Breonna Taylor. Den 26-åriga afroamerikanska kvinnan dödades i sitt eget hem när de civilklädda poliserna slog in dörren till lägenheten för att göra ett narkotikatillslag. Någon narkotika hittade inte.

Pojkvännen trodde det var inbrottstjuvar och sköt genom dörren med ett vapen han hade licens för. Polisen svarade med att skjuta ett stort antal skott varav ett halvdussin träffade Taylor.

Breonna Taylor blev 26 år. Hon sköts till döds av poliser i sitt eget hem.

Det är lätt att föreställa sig att åtalsbeslutet blivit ett annat om det varit svarta poliser som skjutit en vit kvinna. Och det är denna upplevda skillnad i rättvisa på grund av hudfärg som gör så många amerikaner upprörda. Precis som George Floyd har Breonna Taylor blivit en symbol för det oproportioneliga polisvåldet mot svarta.

För att göra saken ännu värre så åtalas en av poliserna för vårdslöshet. Inte på grund av Taylors död utan för att de många skotten utsatte grannarna för fara.

De flesta som protesterar gör det fredligt men det finns en liten grupp extremister som utnyttjar protesterna för att piska upp motsättningarna ytterligare. I går skottskadades två poliser.

Trump gör tvärtom

När gatorna brinner i USA på grund av rasmotsättningar vore det normala att landets president försöker lugna ner de upprörda känslorna. Donald Trump gör tvärtom.

Vid en presskonferens i Vita huset fick han i går frågan om han kunde lova att medverka till ett fredligt maktövertagande om han förlorar valet. En i grund och botten helt okontroversiell fråga som alla tidigare presidenter skulle svara ja på även om de blev väckta mitt i natten.

Inte Trump.

– Vi får se vad som händer, svarade presidenten.

Därefter började han åter klaga över poströsterna som han kallar en katastrof trots en total avsaknad av bevis för att något omfattande fusk med poströster förekommit i tidigare val.

Reportern upprepade sin fråga om Trump kan utlova en fredlig övergång.

– Ta bort poströsterna så kommer det att bli fredligt. Fast det blir inget överlämnande. Det blir en fortsättning.

Detta är ledaren för världens mest hyllade demokrati som uttalar sig.

President Donald Trump kan inte garantera ett fredligt maktskifte efter valet i november.

Men Trump nöjde sig inte där. Under gårdagen gav han också besked om varför det är så viktigt att fylla den tomma stolen i Högsta domstolen efter Ruth Bader Ginsburg redan före valet.

”Förespråkar inbördeskrig”

Skälet han angav var att om det blir bråk om valutgången så är det viktigt att ha domare i HD som kan fälla utslag till hans fördel. Det var Högsta domstolen som gav George W Bush valsegern år 2000 efter bråk om röstsedlar i Florida.

Ännu ett i raden av häpnadsväckande uttalanden från personen som ska försvara USA:s stolta tradition som demokrati.

Reportern som ställde frågan i Vita huset skrev sedan på Twitter att det var det mest skrämmande svar han någonsin fått under alla år som journalist.

– Trump förespråkar inbördeskrig, twittrade reportern.

Julian Castro, en av förre presidentens Barack Obamas ministrar skrev på sociala medier:

– På en och samma dag vägrade Trump att utlova ett fredligt maktöverlämnande och uppmanande till tillsättandet av en domare i HD som kan ge honom valsegern ifall utgången är omtvistad. Detta är levande och välmående fascism i det republikanska partiet.

Inte längre självklart

Bit för bit byggs spänningarna upp i det amerikanska samhället på alla nivåer. Var det ska sluta vet ingen.

Normalt är det inte ens någon som ställer frågan om en fredlig maktövergång vid ett amerikanskt presidentval. Det är en självklarhet och hörnsten i varje demokrati.

Inte längre.

Trump sa redan inför valet 2016 att han bara skulle acceptera valresultatet om han vann. Då var han bara kandidat. Nu är han en president som miljontals amerikaner lyssnar på.

Vad gör anhängarna på valdagen ifall Trump förlorar men vägrar lämna Vita huset?

Och vad gör de miljontals amerikaner som hatar Trump ifall han lyckas bli omvald?

Jag är inte säker på att jag verkligen vill veta svaret på någon av de frågorna.

Poliser motar bort demonstranter i Louisville, Kentucky.

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen