Nu sparkar k​aoshösten​ igång

Fyra skäl till att det fortsätter storma i politiken

”Allt ser ut att vara upplagt för en kaoshöst i politiken”, skriver Lena Mellin.

I dag håller statsminister Stefan Löfven (S) sitt sommartal i Runö norr om Stockholm. Det markerar att kaoshösten i svensk politik sparkar igång på allvar.

Sommaren kan ha lett till att vi glömt de märkliga turerna i juni. De slutade med att Löfven, och resten av regeringen, röstades bort för att en majoritet av riksdagen inte ansåg sig ha förtroende för honom. Anledningen var ett förslag som regeringen inte ens hade lagt fram.

Därefter återvaldes Löfven som bildade en ny regering som såg precis ut som den gamla. Med ett undantag, landsbygdsminister Jennie Nilsson fanns inte längre med. Annars var allt som förut.

Det finns ingen anledning att tro att hösten kommer att bli mindre stormig.

 

För det första har Stefan Löfvens regering en majoritet emot sig. Det hade den redan innan men när Januariavtalet föll blev den ännu kompaktare.

För det andra kommer regeringen inte ha förhandlat sitt budgetförslag för första gången sedan 2019. Man vet alltså inte om riksdagen kommer att godkänna statsbudgeten. Det är skrivet i skyn och Vänsterpartiet har redan lagt fram listan med de krav de vill ha tillgodosedda för att inte rösta emot den.

För det tredje är det oklart om S-MP-regeringen verkligen är överens med Centern i två frågor. De gäller äganderätt till skog och ett minskat strandskydd. Centern anser att de har ett avtal med regeringen om hur förändringarna ska se ut. Det gör däremot inte Miljöpartiet. Frågan måste lösas annars gäller inte Centerns passiva stöd för den Löfvenledda regeringen.

 

Allt ser ut att vara upplagt för en kaoshöst i politiken, stormigare än den dramatiska avslutningen av vårsäsongen.

De tre huvudingredienserna är redan de så starka att cocktailen ska bli riktigt giftig. Till det ska läggas att Stefan Löfven redan ställt kabinettsfråga på budgeten. Om riksdagen inte godkänner den tänker han avgå. Det kan leda till en ny regeringskris. Eller ett nyval mindre än ett år före ordinarie val.

Alla inblandade har försäkrat att de inte vill att det ska gå så långt. Men det ska man inte ta på något större allvar. I juni försäkrade M och KD att de inte tänkte stödja Vänsterpartiets krav på en misstroendeomröstning om Löfvens framtid. Men när de förstått att den kunde bli framgångsrik ändrade de sig snabbt.

Och det är så det är. De som har makten gör allt de kan för att behålla den. De som vill ha den gör vad som helst för att få den.

Därför riskerar det att bli en kaoshöst. Som minskar förtroendet för det politiska systemet.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Löfven till Ukraina
    Tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) besöker statsministern i morgon huvudstaden Kiev. Han ska delta i invigningen av Krimplattformen, som ska öka omvärldens uppmärksamhet kring Rysslands annektering av Krim. Samtidigt firar Ukraina 30 år av självständighet.
  • Sabuni sommartalar
    Säga vad man vill om Liberalernas ledare men hon är inte rädd för att hugga i. Månad ut och månad in ligger hennes parti parkerat klart under 4-procentspärren. Men Nyamko Sabuni låter sig inte golvas utan gör sig påmind så ofta det går. På tisdag är det dags för årets sommartal.
  • On the road again
    Kungafamiljen har varit ett föredöme när det gäller att isolera sig under pandemin. Men nu ger de sig ut på vägarna igen. På onsdag besöker kungaparet Västernorrlands län medan kronprinsessan Victoria och prins Daniel beger sig till Västra Götaland. Ännu ett ljus i coronatunneln.
  • Utan arbete i mer än ett år
    Statistiska Centralbyrån, SCB, presenterar i mitten av veckan nya arbetslöshetssiffror. Särskilt intressant är uppgiften hur många som är långtidsarbetslösa, de som varit utan arbete i minst ett år. De är en huvudvärk för regeringen, och en måltavla för oppositionen.
  • Tack och adjö, Merkel
    Tysklands förbundskansler avgår i samband med valet till förbundsdagen i slutet av september. En hållplats i hennes tack-och-adjö-turné är helgens besök i Israel och den nya regeringen i Tel Aviv. Merkel har suttit i 16 år och skaffat sig ett avgörande inflytande i EU.

Veckans citat

”Ett liv helt utan risk är inget liv.”

Ingmar Skoog, professor i psykiatri och äldreforskare.