SD:s tapp – 130 000 på en månad

Brutna vallöften slår mot Jimmie Åkesson

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Drygt 155 000 väljare har övergivit regeringskoalitionen på en månad enligt Aftonbladet/Demoskop.

Den enda rimliga förklaringen till raset är de brutna vallöftena om el- och bränslepriser och omläggningen av klimatpolitiken. Det är det enda som stått på dagordningen den här perioden.

På söndag har det gått tre månader sedan väljarna sade sitt. Det normala är att tendenserna i valet fortsätter efter valdagen.

Därför är det föga förvånande att Socialdemokraternas stöd forsätter öka. I den här mätningen ligger partiet på sin högsta nivå sedan februari 2014. Då hade Stefan Löfven varit partiledare i två år. Så länge sedan är det.

Sverigedemokraternas stora tapp följer däremot inte mönstret. SD var det parti som ökade mest i valet. Men nu är de nere på samma nivå som i förra valet och har bara under den senaste månaden mist omkring 130 000 väljare. Det är fler än som bor i Umeå, Sveriges elfte största stad.

Moderaterna tappade lite i valet med har ökat sedan dess enligt Aftonbladet/Demoskop

Moderaterna intar en mellanposition. De tappade lite i valet men har ökat något sedan dess. I den här mätningen vänder dock drygt 50 000 väljare Ulf Kristerssons parti ryggen.

Inrikespolitiken har varit relativt stillsam under den senaste månaden. Regeringen presenterade visserligen sin första budget. Men det som utöver den debatterats är regeringens (M, KD och L) och deras partner SD:s svek. Deras brutna vallöften.

De kan sammanfattas i följande korta punkter:

  • Inga sänkningar av inkomstskatten utom för förvärvsarbetande pensionärer. Ingen sänkt skatt på ISK-sparande.
  • Ingen supersänkning på bensin och diesel med upp till tio kronor per liter. Det blir ett par tioöringar litern vid årsskiftet och kanske mer 2024. Det senare hänger på ett godkännande från EU. Alla sänkningar är tillfälliga.
  • Inget högkostnadsskydd för skyhöga elräkningar. Däremot en slags rabatt eller återbäring för kunder i södra Sverige som kanske betalas ut i februari. Utlovat var före jul.
  • Klimatpolitiken rattades om i en oväntad och fossilbilsvänlig riktning. Reseavdraget förbättrades för bilåkare, inte för kollektivresenärer. Elbilspremien skrotades hastigt. 750 miljoner till järnvägsunderhåll flyttades till bilvägar. Inblandningen av biobränslen i bensin och diesel ska minska. Utsläppen kommer att öka.

Det här är det vi diskuterade under november. Att stödet för regeringen påverkats negativt är inte konstigt. Det märkliga är snarast att det inte sjönk ännu mer.

Socialdemokraterna när de som ökar mest enligt Aftonbladet/Demoskop.

Alla partier utom två ökar i den här mätningen. De flesta väldigt lite, Socialdemokraterna rejält.

 

Men regeringskoalitionens axelmakter, Moderaterna och Sverigedemokraterna tappar mycket, tillsammans. Kristdemokraterna och Liberalerna hålls skadeslösa av väljarna, i alla fall i den här mätningen. Trots att Ebba Busch (KD) har hand om energin. Och att Romina Pourmokhtari (L) sköter klimatet. Det är partierna som håller i taktpinnen som straffas.

Regeringen och deras samarbetsparti SD har fått en tuff start. För Sverigedemokraterna är det en helt ny upplevelse. På de nationella planet har de aldrig tidigare avkrävts ansvar för inställda löften. De har inte kunnat förverkliga dem förut och det har alla förstått. Nu är det andra bullar.

 

Kommer regeringens motgångar att fortsätta? Det är en 10 000-kronorsfråga. Min starka rekommendation är dock att strama upp hanteringen av och retoriken kring elprisstödet. I alla fall så länge det är kallt och elmätaren tickar. Nästa råd är att göra samma sak med diesel och bensin. Klimatkramarna däremot är nog redan förlorade.

Kommer regeringens motgångar att fortsätta? Det är en 10 000-kronorsfråga.

Aftonbladet/Demoskop

Så skulle vi rösta om det vore val i dag

Vänsterpartiet. 8,9 procent. + 0.1 %

Socialdemokraterna. 33,3. + 2,1

Miljöpartiet. 3,5. + 0.3

Centern. 6,1. + 0,1

Liberalerna. 4,2. + 0,2

Kristdemokraterna. 4,8. + 0,2

Moderaterna 20,5. - 0,8

Sverigedemokraterna 17,6. - 2,0

Övriga 1,2. - 0,1

Regeringsalliansen. 47,1 procent. - 2.4

Oppositionen. 51,8 + 2.6

Så skulle väljarna rösta om det vore val. Jämförelsen avser den förra mätningen som gjordes i början av november.

Så gjordes undersökningen

 

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 176 intervjuer under perioden 28 november – 6 december 2022 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.se

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.