Förtroendet för Löfven rasar

Tappar fem procentenheter på en månad – Sjöstedt i topp

Under den senaste månaden har förtroendet för statsminister Stefan Löfven minskat kraftigt – i dag har mindre än en tredjedel av väljarna stort eller mycket stort förtroende för honom.

Fler, mer än fyra av tio, saknar förtroende för honom.

Det visar nya Aftonbladet/Demoskop om förtroendet för riksdagens partiledare.

Coronakrisen har gått in på sitt andra halvår och möblerat om på listan över vilka partiledare som svenska folket har förtroende för.

Under den senaste månaden, från augusti till september, har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för statsminister Stefan Löfven minskat med hela fem procentenheter. Det motsvarar mer än 300 000 väljare.

Det stora tappet kan möjligen förklaras med att människor börjar tröttna rejält på coronakrisen och dess restriktioner. Det kan också bero på regeringens budgetförslag som, för att uttrycka sig milt, inte hade en särskilt framträdande S-prägel.

Det kan också ha med Stefan Löfvens person att göra. Han ser ut som han gör sin plikt, vilket han gör. Men han utstrålar varken entusiasm eller framtidstro.

En annan notering värd att göra är att V-ledaren Jonas Sjöstedt avslutar på topp. Nästan hälften av väljarna, 46 procent, har stort eller mycket stort förtroende för honom när han lämnar den politiska scenen i slutet av den här månaden. Då väljs hans efterträdare och själv flyttar han till fru och barn i Vietnam.

Jonas Sjöstedt (V).

1. Jonas Sjöstedt (V). 46 procent + 2 %

Efter åtta år som V-ledare lämnar Jonas Sjöstedt på topp. Det är inget bråk, än, om vem som ska efterträda honom, opinionssiffrorna är hyggliga och förtroendet för honom själv mycket stabilt.

Vänsterpartiet är riksdagens femte största. Ändå toppar Sjöstedt förtroendeligan. Inte bara bland väljare i allmänhet utan också bland kvinnor och väljare under 30 år.

Det är både ett kraftbesked liksom att han är den som lägst andel väljare saknar förtroende för.

Men inbakat finns också ett mått av underbetyg inbakat i Sjöstedts siffror, framför allt avseende ledarna för de två största partierna. De borde ligga före Sjöstedt på listan.

Ebba Busch (KD).

2. Ebba Busch (KD), 43 procent + 3 %

Det höga och ökande, förtroendet, för KD-ledaren är lite svårförklarligt. Hon har inte direkt visat framfötterna under den senaste månaden.

Det är männen som är mest imponerade av Busch. Hon är den partiledare som de har högst förtroende för, nästan varannan manlig väljare har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Ulf Kristersson (M).

3. Ulf Kristersson (M) 42 procent Oförändrat

Lika svårförklarligt är att förtroendet för M-ledaren ligger still. Han har verkligen kämpat för att armbåga sig fram i strålkastarljuset sedan riksdagen öppnade för en månad sedan. Men väljarna är uppenbarligen inte särskilt imponerade. Förtroendet för honom ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Jimmie Åkesson (SD).

4. Jimmie Åkesson (SD). 38 procent + 2 %

En täppt SD-ledare återvände till riksdagen och politiken med att hosta och snörvla i riksdagens partiledardebatt. Han tog sig också till en direktsändning i en SVT- studio utan att ha fått svar på sitt coronatest.

Men beteendet har inte rubbat förtroendet för Åkesson. Han ligger kvar på en svagt högre nivå än i mätningen innan.

Fler, 43 procent, saknar dock förtroende för SD:s ordförande än som har det.

Stefan Löfven (S).

5. Stefan Löfven (S) 30 procent - 5 %

Statsministern och ledaren för riksdagens största parti ska givetvis inte ligga på mittstrecket av partiledarnas förtroendelista. Han ska ligga överst eller i alla fall nosa på förstaplatsen.

Men det har Stefan Löfven haft svårt för under hela sin partiledare tid och just nu är väljarnas uppfattning om honom inte särskilt ljus. Han tappar hela fem procentenheter på en enda månad. Det är mätningens största förändring.

30 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom medan hela 42 procent saknar förtroende för Stefan Löfven. Det är alltså fler som saknar än som har förtroende för honom.

Man skulle kunna uttrycka det som att han har en del att jobba med. Att han har utmaningar framför sig. Eller kort och gott konstatera att det ser illa ut.

Under finanskrisens akuta skeende 2008 och 2009, som var företrädaren Fredrik Reinfeldts svåraste kris, hade som mest 72 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är den högsta nivån under mätningens mer än 20-åriga historia.

Annie Lööf (C).

6. Annie Lööf (C) 24 procent + 3 %

Centerledaren återvände i augusti till jobbet efter åtta månaders föräldraledighet. Det är sannolikt förklaringen till att förtroendet för henne ökar, att hon åter syns i debatten.

Det förefaller som om Annie Lööf försöker inta positionen som svensk politiks ”voice of reason”, förnuftets röst.

Det kanske kan löna sig i det långa perspektivet. Men sannolikt inte på kort sikt, förnuft är inte tidens signum.

Annie Lööf sitter, liksom Löfven, Åkesson och flera andra partiledare, i den märkliga sitsen att att fler saknar förtroende för henne än som hyser det.

Per Bolund (MP).

7. Per Bolund (MP) 13 procent Oförändrat

MP:s manliga språkrör och finansmarknadsminister för en ganska stillsam tillvaro i det offentliga livet. Det är förmodligen förklaringen till den låga förtroendesiffran.

Han har aldrig gjort bort sig offentligt, ger ett kompetent intryck - men väljarna har i alla fall ett lågt förtroende för honom.

Jag tror i det här fallet att det snarare är ett besked om att att väljarna inte vet vad han gör än som ett underbetyg.

Isabella Lövin (MP).

8. Isabella Lövin (MP) 11 procent Oförändrat

De grönas kvinnliga språkrör brukar ligga sist i förtroendeligan . Det kan vara en förklaring till att hon slutar i januari när hennes efterträdare är utsedd. Samtidigt lämnar hon regeringen.

Nu ligger hon bara näst sist. Men däremot toppar hon listan över partiledare som väljarna saknar förtroende för, 56 procent har inte. Ett tungt ok att böra.

Nyamko Sabuni (L).

9. Nyamko Sabuni (L) 8 procent. - 1 %

Liberalernas ledare sedan juni förra året har haft en svår resa och den har inte blivit lättare med tiden. 9 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne, 44 procent har det inte.

Sedan Annie Lööf återvände från föräldraledigheten har hon tagit Sabuni under sina armar. Det gynnar ingen av dem. Lööf slår följe med ett sänke. Sabuni framstår som att hon inte mäktar med att stå på egna ben.

Värt att lägga märke till är att de fyra partiledare som toppar listan alla ingår i oppositionen. Medan de fem som ligger på den nedre delen antingen sitter i regeringen eller leder ett av regeringens samarbetspartier.

Vad säger det om väljarna? Det är inte så smickrande.

Förtroendet för partiledarna

Aftonbladet/Demoskop

Partiledarligan

1. Jonas Sjöstedt (V) 46 procent + 2 %

2. Ebba Busch (KD) 43 + 3

3. Ulf Kristersson (M) 42 Oförändrat

4. Jimmie Åkesson (SD) 38 + 2

5. Stefan Löfven (S) 30 - 5

6. Annie Lööf (C) 24 + 3

7. Per Bolund (MP) 13 Oförändrat

8. Isabella Lövin (MP) 11 Oförändrat

9. Nyamko Sabuni (L) 8 - 1

Andel väljare som anger att de har stort eller myket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller augusti.

Kvinnoligan

Jonas Sjöstedt 48 procent

Ebba Busch 38

Ulf Kristersson 37

Stefan Löfven 36

Jimmie Åkesson 30

Annie Lööf 27

Per Bolund 14

Isabella Lövin 14

Nyamko Sabuni 8

Andel kvinnliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Mansligan

Ebba Busch 48 procent

Ulf Kristersson 47

Jimmie Åkesson 45

Jonas Sjöstedt 44

Stefan Löfven 25

Annie Lööf 22

Per Bolund 11

Nyamko Sabuni 8

Isabella Lövin 8

Andel manliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Ungdomsligan

Jonas Sjöstedt 49 procent

Ulf Kristersson 40

Ebba Busch 38

Annie Lööf 30

Stefan Löfven 30

Jimmie Åkesson 28

Per Bolund 12

Isabella Lövin 10

Nyamko Sabuni 7

Andel väljare under 30 som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Bottenligan

Isabella Lövin 56 procent

Per Bolund 50

Nyamko Sabuni 44

Jimmie Åkesson 43

Stefan Löfven 42

Annie Lööf 42

Ebba Busch 36

Ulf Kristersson 27

Jonas Sjöstedt 26

Andel väljare som saknar förtroende för partiledaren.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten, 18 år och äldre.

Undersökningsperiod: 1-7 september 2020. Jämförelsen gäller samma undersökning en månad tidigare, dvs i augusti.

Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket.

Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 1 075 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.