Apparaten du helt enkelt måste ha

Utan smart telefon är du ingen god medborgare

Dagens digitala samhälle ställer smartphonekrav på medborgarna.

Man behöver inte ha en radio. Inte en tv. Faktiskt inte ens att ha en dator. Man är en fullvärdig medborgare ändå.


Men gränsen tycks gå vid en smartphone. Har du inte en sådan är du inte riktigt, riktigt tillräknelig. Lite konstig helt enkelt. En tvärvigg.

Jag talar inte i egen sak. Jag har haft en intelligent telefon sedan de kom till Sverige i stor skala. Jag glömmer aldrig när jag stod i köket i stugan och tittade på BBC Live. Wow, tänkte jag. Det här är framtiden.


Det var rätt. Men jag tror inte att någon kunde föreställa sig omfattningen.

I dag har det blivit närmast en medborgerlig plikt att inneha en smart telefon.


Boka tid hos doktorn. Betala räkningar. Köpa en biljett på bussen. Betala en p-avgift, en tågbiljett. Listan kan göras hur lång som helst.

Plikten att ha en smart mobil blev uppenbar i samband med att 80-plussarna skulle boka sina coronavaccinationer. Ofta krävdes ett bank-id, som fler har i telefonen än på datorn.


Men är det rätt att kräva att medborgarna har en viss sorts appart för att delta i samhällslivet? Jag tycker inte det.

Jag hör invändningarna runga. Man behöver inte alls en smart telefon, det räcker med en mobil. Eller en fast telefon om man bor där kopparnätet fortfarande existerar.


Nej, tyvärr är det inte alltid så. Det visade sig exempelvis i samband med covidvaccinationerna. Flera regioner blev tvugna att komplettera de digitala bokningarna med telefonmottagning. Eller till och med drop in för att folk inte förstod hur de skulle bära sig åt.


Digitaliseringen är exkluderande. Och det gäller inte bara åldringar, personer som tycker att det är svårt med teknik (och som inte kan välja att tala med en medmänniska i stället för att knappa in bokstäver och siffror i digitala fält), är synsvaga eller har något annat skäl att ha svårt för icke-muntlig kommunikation i vår vanligaste ”enhet”, som det heter.

Även priset är exkluderande. Telefonen kan till och med vara riktigt dyr. I några kommuner ingår den i underlaget för försörjningsstöd. Men inte i alla.


Ska samhället kräva att man ska ha en viss, dyr apparat för att utföra vanliga uppgifter som att köpa en biljett?

Frågan kan tyckas vara retorisk. Men i allt lägre grad.


Den snabba digitala revolutionen går inte att hejda. Rationella och ekonomiska skäl talar för det.

Men vi kan inte lämna en digital underklass bakom oss. Det måste finnas utrymme för människor som inte kan, har råd eller inte vill sköta allt från inköp tillkommunikation med myndigheter från en intelligent telefon.


Fem saker att hålla koll på i höst

Sen regeringsförklaring

I mitten av september, den 14:e närmare bestämt, öppnar kungen riksmötet. Då håller statminister Stefan Löfven (S) också en försenad regeringsförklaring. Normalt läses den upp när regeringen presenteras men så blev det inte då Löfven presenterade sitt nya lag i början av juli.

Ny budget

Några dagar senare, den 20:e, lägger finansminister Magdalena Andersson regeringens nya budgetförslag på riksdagens bord. I år kommer den inte vara förhandlad med andra partier i förväg. Det kan leda till en ny regeringskris en knapp månad före jul då riksdagen röstar om budgetens ramar.

En legend lämnar

Vid valet till förbundsdagen 26 september slutar Angela Merkel som kansler efter 16 år. Inte bara Tysklands utan också Europas starka dam lämnar scenen.

En annan stark kvinna som kan försvinna är Norges statsminister Erna Solberg. Valet 21 september ser inte ut att gå hennes väg.

Kongressfest

För den som gillar partikongresser är det fest i höst. Sju partier kongressar inför valet 2022. Först ut är Centern i september. Och sist Sverigedemokraterna i slutet av november. Moderaterna har sin stämma i oktober medan Socialdemokraterna möts i början av november. Fullt ös, alltså.

Ny regeringskris?

Stefan Löfven har redan ställt kabinettsfråga. Om riksdagen inte godkänner regeringens budget id den avgörande omröstningen i månadsskiftet november/december kommer han och regeringen att avgå. Det kan leda till extra val. Men mycket vatten hinner rinna under broarna innan dess.

Veckans citat

”Efter oss, syndafloden.”

Madame de Pompadour, älskarinna och rådgivare till Ludvig XV 260 år före översvämningarna i Centraleuropa


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln