Anderssons strategi mot V-ledaren

Dadgostar ska få smaka på ”kallt stål”

Två olösta frågor kan utlösa en ny regeringskris – innan Magdalena Andersson ens börjat som statsminister.

I den ena hägrar en kompromiss.

I den andra är det kallt stål som gäller. Mot Nooshi Dadgostar.

När statsminister Stefan Löven lämnat in sin avskedsansökan till talmannen inleder denne sonderingarna med de andra partiledarna om vem som ska efterträda Löfven.

Det kan förefalla som en enkel process.

Riksdagen omvalde Löfven som regeringschef så sent som i början av juli, efter den kaotiska regeringskrisen runt midsommar. Mandatfördelningen i riksdagen har inte förändrats sedan dess. Mattan verkar ligga utrullad för Magdalena Andersson.

Men det är den inte.

Från början handlade det om tre frågor – nu har de kokats ner till två. Två ödesfrågor för Andersson.

För att Centern skulle släppa fram Löfven som statsminister i somras ställde de krav. Den ena handlar om äganderätt till skog, där är en uppgörelse mer eller mindre klar. Den andra handlar om strandskyddet, den restriktiva rätten att bygga bostäder och andra fastigheter vid sjökanten.

I frågan om strandskyddet hägrar en kompromiss. I befolkningstäta områden, framför allt i södra Sverige, ska den restriktiva linjen fortsatt gälla. Medan det kan bli lättare att bygga nära ständerna i glesbygden. På så sätt kan markägaren få mer betalt när de styckar av och säljer.

I den andra olösta frågan är ingen kompromiss i sikte. Och enligt insatta källor finns det inte ens på kartan.

Socialdemokraternas kongress Magdalena Andersson under sitt första tal som partiledare.

Magdalena Andersson sa för ett par dagar sedan att hon kommer att kontakta de partier som måste stödja henne när riksdagen röstar om vem som ska bli den nya statsministern.

Förutom koalitionspartnern Miljöpartiet, vars stöd är självskrivet, gäller det Centern och Vänsterpartiet.

Med Centern pågår alltså förhandlingar. Men inte med Vänsterpartiet.

Trots att Nooshi Dadgostar nästan dagligen ställer nya krav för att stödja Magdalena Andersson som statsminister.

Ena dagen vill hon ha samtal, andra resultat. Det handlar bland annat om lagen om anställningsskydd (Las), höjda pensioner och höjd ersättning från sjukförsäkringen.

Men mina källor säger att Dagostar inte kommer att få igenom sina krav.

”Det är kallt stål som gäller”, som en person uttrycker det.

I sina samtal med Dadgostar kommer Magdalena Andersson med stor sannolikhet vara mycket trevlig. Men några eftergifter att tala om ligger inte i korten.

Att Andersson, på ett så sympatiskt sätt som möjligt låter det som, kan strunta i Dagostar, beror på att V-ledarens förhandlingsposition är utomordentligt svag.

Dadgostar har redan slagit fast att hennes parti inte kommer att rösta för M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Alltså kommer partiet rösta emot.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Då återtår tre möjligheter.

Nummer ett är att V lägger ner sina röster när riksdagen röstar om Magdalens Andersson som statsminister. Nummer två är att rösta emot henne. Nummer tre är att rösta för.

Allt är teoretiskt möjlig men alternativ två och tre är mindre sannolika.

Att lägga ner sina röster innebär ett passivt stöd och det är det enda som Magdalena Andersson behöver. 175 ledamöter får inte rösta emot henne - då blir hon inte vald. Ingen behöver rösta för.

Magdalena Andersson kan alltså strunta i Nooshi Dadgostars krav. Men att behandla henne oartigt vore osmart.

Det är visserligen bara tio månader kvar till valet. Men det kan vara en evighet i politiken och regeringen kan behöva stöd av Vänsterpartiet mer än en gång före valet.

Det finns en faktor till i den komplicerade historien. Det är Amineh Kakabaveh.

Hon valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är nu politisk vilde. Men hon verkar vara inne på att stödja Andersson – inte Kristersson.

Så sent som för några dagrar sedan skrev hon en debattartikel tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S) i Aftonbladet.

Regeringskansliet planerar för ett regeringsskifte på måndag nästa vecka, efter en skifteskonselj på Slottet under kungens ledning. Men om tidsplanen håller är i högsta grad oklart.

Förra vänsterpartisten Amineh Kakabaveh är numera politisk vilde i riksdagen, men hon väntas stödja Magdalena Andersson (S) i valet till ny statsminister.