Istället för att fälla Trump kan FBI-räden stärka hans aktier

För vilken normal politiker som helst skulle brott mot spioneri-lagar vara dödsstöten.

Men för Donald Trump kan det tvärtom visa sig att han stärker sina aktier inför presidentvalet 2024.

Om du tycker dig känna igen delar av formuleringen ovan beror det på att Trump under hela sina politiska karriär fungerat bäst i motvind.

Otaliga är de tillfällen då Trump räknades ut under valrörelsen 2016 och under sina fyra år i Vita huset.

Jag tänker på allt från ”grab´em by the pussy” -videon där Trump fäller nedsättande kommentarer om hur man ska behandla kvinnor, till talet den 6 januari förra året där han uppviglade sina anhängare till det som blev stormningen av Kapitolium.

Istället för att fällas av skandalerna verkar han ha fått extra energi av dem. Anklagelserna har runnit av honom. Han ställdes inför riksrätt två gånger som president och friades båda gångerna.

Polisen genomförde en husrannsakan i Trumps lyxresidens Mar-a-lago i Florida.

Historien om de hemliga dokumenten som Trump i strid mot lagen förvarade i sitt hem i Palm Beach, Florida kan mycket väl sluta på samma sätt.

Vi vet ännu inte vad dessa dokument innehåller och frågan är om vi någonsin får reda på det med tanke på deras påstådda ytterst känsliga karaktär.

Det som offentliggjorts är en lista på vilken typ av dokument det handlar om, varav några har den högsta sekretessklassificeringen. Dokument som det av allt att döma är olagligt för en president att ta med sig från Vita huset.

Varför behöll Trump pappren?

Trump hävdar att han i förväg tagit bort hemligstämpeln på alla dokument. Frågan är dock om han gjorde det på rätt sätt. Det finns en väldigt noggrann procedur för att omklassificera hemliga dokument, även om presidenten har den rätten.

Men det finns också dokument som han inte kan lyfta hemligstämpeln på, exempelvis när det gäller kärnvapen.

En central fråga som fortfarande väntar på svar är varför Trump tog med sig dokumenten. Innehåller de för honom känsligt information?

Secret service utanför Trumps bostad där FBI genomförde razzia.

Ännu vet vi inte om det blir något åtal mot Trump.

Razzian i hans hem var bara en del i en utredning som pågått en längre tid om det material Trump tog med sig från Vita huset och som FBI misstänker kan vara ett brott som kan ge fängelse.

Motdraget: Offerrollen

Trump slår som vanligt tillbaka. Han har inte gjort något fel. Allt är en del i en politisk häxjakt som demokraterna bedriver för att hindra Trump att ställa upp i valet 2024.

Så gott som alla tunga republikaner har som en man ställt upp för Trump och fördömt FBI:s räd i hårdast tänkbara ordalag. Detta redan innan de hade en aning om skälet till att FBI genomsökte Trumps hem eller vad man hittade där.

Räden har gett Trump ännu en chans att marknadsföra sig som ett offer. Han vågar utmana eliten och därför försöker etablissemanget oupphörligen att sätta dit honom och stoppa honom.

Rekordsummor

Resultatet är att Trumps organisation Save America Inc. de senaste dagarna sett en kraftig ökning av bidrag från Trumps supporters.

För några dagar sedan skröt sonen Erik Trump på Twitter om att organisationen fått in mer pengar "de senaste 24 timmarna än någon gång tidigare i modern historia".

Han konstaterade också att Trumps supportrar är ”urförbannade”. En observation det inte finns några skäl att ifrågasätta.

Arga anhängare är ett måste för Trump.

Ilskan är den främsta drivkraften för att få dem att rösta på Trumptrogna kandidater i mellanårsvalen i november och därmed lägga grunden för en Trumpseger ifall han bestämmer sig för att ställa upp 2024.

Trumpanhängare under ett rally i Arizona tidigare i år.

Ett stort antal av de republikaner som vunnit sina primärval torgför åsikten att Trump bestals på valsegern 2020. Om de blir valda i november kommer de att sitta på positioner där de kan påverka om resultatet av presidentvalet 2024 ska godkännas eller inte.

Ett antal juridiska processer pågår samtidigt mot Trump, varav åtminstone tre andra rör hans presidenttid. Samtliga dessa tre kan sluta med åtal mot Trump men behöver inte göra det.

Men inte ens om han blir åtalad och fälld är det säkert att det går att stoppa Trump från att ställa upp i valet 2024.
Kanske gäller fortfarande det som Trump hävdade i valrörelsen 2016:

– Jag kan ställa mig mitt på Femte avenyn och skjuta någon och folk kommer ändå att rösta på mig.