Putins teaterkuliss en förberedelse för nästa presidentval

President Vladimir Putins låtsasval gick som det var tänkt.

Kreml hade beställt 45 procent för Putins parti Förenade Ryssland och det är ungefär där de verkar landa.

Men framförallt är dagens val en generalrepetition inför nästa presidentval om knappa tre år.

I dagens Ryssland har Duman, parlamentet, bara en verklig uppgift.

Det är att godkänna de lagar som makten lägger fram. Därför vill Putin ha absolut majoritet men ändå inte så många platser att det tydligt framstår för ryssarna vilken teaterkuliss som Duman är. Det är därför vi inte ser valresultat på 99 procent som det var när kommunisterna styrde Sovjetunionen.

För även om utlandet och många ryssar vet att det fuskas rejält i valen i Ryssland så är det viktigt för Putin att utåt kunna visa upp någon slags legitimitet för sitt styre.

Ett typexempel är när Duman stiftade en lag som "nollade" Putins tidigare presidentperioder och föreslog att han skulle kunna ställa upp för ytterligare två sexårsperioder från 2024 och framåt.

Putin accepterade detta erbjudande men ville inte att det utåt skulle framstå som att initiativet kom från honom. Så Duman fick fungera som ett alibi.


Det val som avslutades under söndagskvällen var en ren teaterkuliss. De partier som tillätts ställa upp är antingen Putintrogna eller så små och obetydliga att de inte kan göra någon skada, som det liberala partiet Jabloko.

Den verkliga oppositionen fick inte ens ställa upp i valet.
Alexsej Navalnyj och hans anti-korruptionsrörelse förbjöds för flera månader sedan med motiveringen att den utgör en terroristorganisation.

Därefter inleddes rena häxjakten mot alla ledare inom organisationen. Antingen sattes de i fängelse under olika påhittade anklagelser eller så tvingades de i landsflykt. Navalnyjs organisation är i nuläget i praktiken krossad.

Deras enda motdrag var att publicera listor på kandidater som de ansåg att anhängarna skulle rösta på. Genom att välja ut en kandidat i varje valdistrikt som inte tillhörde Förenade Ryssland så hoppas de att åtminstone få in några mer oberoende röster i Duman. Men hur det går med den saken är fortfarande oklart innan de färdiga resultatet föreligger.

Ändå klarar inte Putin av att vinna utan fusk. Från hela landet rapporterade människor in mängder med incidenter där valfusk förekom mer eller mindre öppet.

För Putin var parlamentsvalet en övning inför presidentvalet våren 2024. Vi vet ännu inte om Putin tänker ställa upp. Han brukar ge besked väldigt nära inpå. Men sannolikt gör han det eftersom presidentmakten samtidigt är en livförsäkring för honom.


I samma ögonblick som den gamle KGB-spionen lämnar makten ifrån sig finns inte längre någon garanti att han blir lämnad i fred och får behålla alla de rikedomar som han tillskansat sig under dryga 20 som president.

Då är han beroende av de nya makthavarnas lojalitet. Kanske låter de honom åldras i fred. Kanske inte. Enda sättet att vara säker på att hans liv inte är hotat är att fortsätta som president.

Nu har han i god tid före presidentvalet oskadliggjort alla som eventuellt skulle kunna utmana honom, som exempelvis Navalnyj.

Även om Putin åtnjuter en ganska stor popularitet bland majoriteten av ryssarna så kan det snabbt gå utför ifall han inte längre kan leverera en bra levnadsstandard för den genomsnittlige medborgaren.

Ett tecken på hur hastigt han kan tappa i popularitet var den kraftiga höjning av pensionsåldern som han tvingades genomföra för några år sedan. Pensionsåldern för män är nu 65 år. Medellivslängden är bara några år högre. Beslutet ledde till omfattande demonstrationer och dalande opinionssiffror.

Demokrati kan ryssarna tydligen klara sig utan. Men när försämringarna går ut över plånboken går inte ens Putin säker.

DAILY Varför var det ens val i Ryssland?

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen