Vart tog medkänslan med de äldre vägen?

Äldre kvinna med rullator. Genrebild.

Den som är smittad med corona dör ensam.

Den fasansfulla insikten sjunker sakta ner i oss som har äldre anhöriga och inser att vi kanske aldrig får se dem igen.

Kommunen där jag har en nära anhörig ”avråder starkt från besök på våra vård- och omsorgsboende inom äldrevården”. Och nej, jag kan inte ta risken med min hosta som dröjer sig kvar efter februaris vanliga, men ovanligt tuffa förkylning.

Hostan vägrar ge med sig, och snart blir det absolut förbud att besöka äldreboenden. Det är som en snara som dras åt.

Kommer vi att ses igen? Vågar jag träffa mina barnbarn, som snart kommer hem från Thailand, om flygen fortfarande går? Väldigt många äldre i Sverige lever just nu i ett kaos av ångest och rädsla.

Läkaren Francesca Cortellaro i Milano berättar i en intervju om de coronasmittades sista tid i livet:

”Vet du vad som är mest dramatiskt? Att se patienter dö ensamma, att lyssna på dem medan de ber dig att säga adjö till deras barn och barnbarn”. 

Hon beskriver hur en döende kvinna bad att få träffa sitt barnbarn en sista gång. Läkaren ringde ett videosamtal på sin telefon. ”De sa adjö. Sen dog hon”.

Cortellaro har en lång lista videosamtal i sin mobil. Hon kallar den farväl-listan. 

Vi är snart där. Det som händer är så ofattbart att det inte går att ta in. Mångas mor- och farföräldrar kommer att dö de närmaste månaderna.

”Det var ett himla tjat om gamlingar”. ”Sluta tjata om gamlingarna, jag bryr mig bara om mina barn”. ”Det är lite som med influensan, den kräver massa offer varje år utan att någon bryr sig om det. Det är mest äldre människor”. ”Tänk på alla lägenheter som kommer att bli lediga när gamlingarna dör”. Ett axplock av alla de nedlåtande saker svenskar hävt ur sig den senaste veckan om dem som har dött, och som snart ska dö, ensamma med en läkare eller sjuksköterska i skyddsdräkt.

Vart tog medkänslan med de äldre vägen?

Pröva att sätta in andra ord än ”gamling”, ord som beskriver hudfärg, nationalitet, tro eller sexuell läggning, och det blir helt omöjligt. Men att använda ordet ”gamling” anses vara lite roligt, lite rebelliskt så där.

Men det är inte det. Det är kränkande. Sluta med det. 

FN har manat världens länder att ta ställning mot det som kallas ”ageism”, på svenska ålderism, diskriminering av människor baserad på deras ålder. FN skriver att det handlar om fördomar som fråntar människor deras mänskliga rättigheter och hindrar social, ekonomisk och politisk inkludering.

Nu är det märkligt att höra samhällets högsta företrädare gång på gång beskriva äldre som ”dom”. ”Dom äldre”. Varför inte någon gång säga ”Ni som är äldre”? Man ska inte ”träffa sina gamla släktingar”, säger Anders Tegnell. Rikta er direkt till oss äldre i stället!

World Values Survey visade 2014 att Sverige är det femte sämsta landet i världen på att respektera äldre. Bara 20 procent av svenskarna ser på människor över 70 med respekt.

Det är den åldersgruppen som nu sitter isolerade i sina hem. Det är dina medmänniskor det handlar om. Hjälp till om du kan.


Borde varnat för två veckor sedan

  • Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att undvika kollektivtrafik och affärer. Det handlar om 1,5 miljoner svenskar. Hur dessa personers vardagsliv ska fungera finns det ingen plan för. Lägg till 60-69-åringarna, och det blir 2,6 miljoner.
  • Jag är bara 64, och maken 67. Men jag vill varken ha den här smittan, eller ligga på sjukhus i den situation som råder nu. Av de första 800 som dog av coronaviruset i Italien var 97,2 procent över 60 år, och ingen under 50. Så jag följer råden för 70+.
  • Hur ska jag ta mig fram, och hur ska jag få mat, om jag varken ska åka kollektivt eller gå i affärer? Folkhälsomyndigheten borde uppmanat alla äldre att fylla frys och skafferi för två veckor sen. Nu har mat på nätet i Stockholm en leveranstid på åtta dagar.