Europa är fortfarande i terrorhotets grepp

Kombinationen av Islamiska statens motgångar på slagfältet och frånvaron de senaste månaderna av större terrordåd i Europa kan ha lett till en falsk känsla av säkerhet.

Attacken i London visar att Europa fortfarande är i terrorhotets grepp.

Vi vet ännu inte så mycket om gärningsmannen eller dennes motiv men tillvägagångssättet är som hämtat ur Islamiska statens, IS, terrorhandbok. Vilket inte hindrar att någon annan kan ligga bakom.

Redan hösten 2014 uppmanade IS dåvarande talesman terrorgruppens anhängare runtom i världen att utföra attacker i sina hemländer. Uppmaningen var i stil med; gör vad ni kan. Använd knivar, kör på folk med bilar. Skapa kaos.

Ända sedan dess har ett stort antal terrordåd enligt den mallen inträffat i Västvärlden där gärningsmännen sagt att de agerat på IS uppmaning eller där IS i efterhand tagit på sig dådet.

Om dagens attack i London passar in i samma mönster återstår att se.

Skrämseleffekten större

En attack i Londons centrala delar vid ett stort turistmål får automatiskt stor uppmärksamhet även om det inte är många döda. London är en stad som de flesta av oss någon gång besöker som turister eller i jobbet. Därför blir skrämseleffekten också desto större. Många av oss har stått på Westminster Bridge för att fotografera parlamentet och klassiska Big Ben. Vi har lätt att föreställa oss att vi själva med lite otur kunnat vara bland offren.

Syftet med den här typen av terrordåd är att skapa skräck och kaos. Att destabilisera det öppna, västerländska samhället.

Från attacken mot Charlie Hebdo i januari 2015 till dådet på julmarknaden i Berlin i december förra året då besökare attackerades med en lastbil, har Europa befunnit sig i ett slags belägringstillstånd som skapats av de många dödliga attackerna, vissa mer spektakulära än andra.

Terroristernas nya taktik har bidragit till det. När det blivit svårare att attackera symboliska mål i form av viktiga byggnader eller personer har extremisterna istället börja attackera vanliga människor med bomber och militärt våld. Mjuka och obevakade mål som tar en kopp kaffe på en uteservering eller strosar runt på en julmarknad.

Taktiken skapar maximal rädsla och kaos

Den nya terrorismens taktik har visat sig ännu mer effektiv än den gamla för att skapa maximal rädsla och kaos.

Sedan årsskiftet har dock en känsla smugit sig på att terrorn varit på väg att minska i Västvärlden. Kanske försvinna helt. Den har underbyggts av det faktum att inga stora terrordåd inträffat i vår del av världen. Samtidigt verkar IS islamska kalifat med Mosul och Raqqa som centrum vara på fallrepet.

Men i den mån den förnimmelsen rotat sig så visar dådet i London att den är falsk. Terrorn är fortfarande i allra högsta grad ett hot mot Europa. Även om den enskilde individen löper liten risk att drabbas så får dåden oproportioneligt stora följder. Hela samhällen förlamas, åtminstone kortvarigt. En känsla av rädsla och otrygghet sprider sig som en farsot, ytterligare påspädd av den allmänt oroliga situationen i världen.

Samhället svarar med kraftiga polisiära motåtgärder och ökad övervakning. Något vi numera tenderar att acceptera som ett pris för att försöka avvärja nya dåd.

Kan ha valt tillfället noga

Londonattacken inträffade på dagen ett år efter terrorattackerna i Bryssel mot flygplatsen och tunnelbanan. Attacker som IS tog på sig. Tajmingen kan vara en ren slump men gärningsmannen kan också ha velat "högtidlighålla" Brysseldåden.

Gör det själv-terrorismen är mycket svår att stoppa trots att säkerhetspolisen numera är bättre på att identifiera och övervaka våldsbejakande extremister. Terroristen som agerar på egen hand med lite hjälp från andra och inte annonserar sin attack i förväg är nästan omöjlig att hindra i tid.

London är bara den senaste staden att drabbas. Inte den sista.