Han är krigets vinnare

Det senaste kriget i Gaza är långtifrån över. Men det går redan att utse åtminstone en vinnare.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har tack vare striderna lyckats hålla sig kvar vid makten.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Det kan låta cyniskt att prata om vinnare i ett krig där över 200 palestinier, varav många barn, och tio israeler redan dödats. Fler offer kommer att krävas eftersom Netanyahu verkar fast besluten av att fortsätta med bombningarna så länge han kan. Hamas håller igång sin terror mot civila israeler.

För Netanyahu kom oroligheterna i Jerusalem mycket lägligt. Han hade precis misslyckats med att bilda en ny regering och Israels president hade i stället gett uppdraget till ett av mittenpartierna i oppositionen.

Netanyahus tolv år som den längst sittande israeliska premiärministern såg ut att gå mot sitt slut.

För Netanyahu handlade det inte bara om risken att förlora makten utan kanske ännu mer om hotet att behöva krypa in i en fängelsecell som ett resultat av en pågående korruptionsrättegång mot honom.

Så kom protesterna i Jerusalem mot vräkningen av ett antal palestinska familjer från bostäder där de bott i över 60 år. Protester som polisen bemötte våldsamt.

Men avgörande för Hamas beslut att skicka iväg ett stort antal raketer mot Israel var polisens attacker med tårgas och chockgranater mot den heligaste platsen för muslimer, al_Aqsa-moskén i Jerusalem.

Ett antal oppositionspolitiker har direkt anklagat Netanyahu för att försöka utnyttja kriget för sina egna politiska syften och till och med för att provocera fram det.

Nyval sannolikt

Yair Lapid, ledare för partiet som fått uppdraget att bilda regering tycker att det är uppenbart "varför eldsvådan alltid startar när det är som mest lägligt för premiärministern".

– Avsikten med den militära operationen är att förbättra Netanyahus opinionsläge, slår partiledaren och den före detta försvarsministern Avigdor Lieberman fast.

På ett sätt har Netanyahu redan lyckats. Kriget har splittrat den breda oppositionen som innehöll allt från höger till vänster och ovanpå det ett islamistiskt parti. I ljuset av stridigheterna var det omöjligt för dem att enas i en regeringskoalition.

Det mest sannolika nu är att uppdraget går tillbaka till Netanyahu eller att Israel håller nyval för femte gången på två år. Vilket ger Netanyahu ett halvårs respit plus en ny chans att göra ett bättre valresultat. Den här gången med ett framgångsrikt krig i ryggen.

Netanyahus mål är att förstöra så mycket av Hamas vapenfabriker och tunnlar som möjligt för att sedan kunna visa upp denna framgång för det israeliska folket med budskapet "jag kan hålla er säkra".

Kanske räcker det för att ge honom en ny mandatperiod som premiärminister men det kommer inte att skapa någon varaktig fred.

För det krävs en förhandlingslösning med palestinierna och att Israel är berett till vissa viktiga eftergifter. Dessa vill Netanyahu (och många israeler med honom) inte göra därför att de förhandlar från en styrkeposition.

Ovilliga till eftergifter

Hamas kan sätta skräck i Israels civilbefolkning med sina raketer men de kan aldrig besegra Israel militärt. Kortsiktigt kan även Hamas inhösta en pr-seger med kriget genom att visa att man har modet att attackera och förmågan att störa Israel.

Men kriget gör ingenting för att förbättra palestiniernas situation vare sig i Gaza eller på den ockuperade Västbanken. Eller för att långsiktigt ge israelerna en trygg tillvaro.

Utsikterna för att parterna sätter sig ner och gör upp om ett långsiktigt hållbart fredsavtal är i nuläget mycket små. Skälet är att ingendera sidan är beredd att göra de svåra eftergifter som krävs för att komma överens.

Istället har den senaste utvecklingen förvärrat konflikten ytterligare.

För första gången ser vi omfattande våldsamma sammandrabbningar mellan judiska israeler och arabiska israeler inne i Israel, ett embryo till inbördeskrig. Extremister på båda sidor utnyttjar den inflammerade stämningen till att sprida ännu mer hat.

En oroande utveckling som borde få Netanyahu att tänka mer på Israels bästa på lång sikt och mindre på att rädda sitt eget skinn.

PODD Striderna i Gaza

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen