Valkampanjen i USA är ett skräckexempel

Dumhet har aldrig fört världen framåt

Man vill gärna att förnuftet ska styra världen. Det händer tyvärr alltför sällan.

Den pågående kampanjen inför presidentvalet i USA 3 november är ett skräckexempel. En varningsklocka för hur det kan bli om vi inte samfällt tar oss i kragen.

Kandidaterna till presidentposten, den sittande Donald Trump och hans utmanare Joe Biden, drabbade samman i en tv-sänd debatt i högerorienterade Fox News natten mot onsdag.

Det var en förfärlig tillställning. Okvädningsorden haglade och Ekots kommentator beskrev det hela som ”kaotiskt”. Väljare som ville veta vad de valde emellan lämnades i sticket.

Politik är ofta, oberoende av ideologi, en balansgång mellan förnuft och populism. Förnuftet representeras i det fallet av övertygelsen om vad som behöver göras. Medan populismen, rallarsvingarna, publikfrieriet också är en ingrediens i politisk verksamhet. Den som inte ägnar sig åt det blir snabbt sopad av banan – det blir helt enkelt för blodfattigt. Trist och tråkigt.

Men för närvarande är det alltför många på den politiska scenen som enbart väljer populismens, och den därmed ofta tätt länkade nationalismens, väg.

Det är inte hållbart. Det är rentav farligt.

Vi kan fortsätta med USA som exempel. President Trump är en äkta populist. Han är också en nationalist och hans utmanare Biden har i viss mån apat efter honom för att vara gångbar bland väljarna.

Joe Biden och Donald Trump under den första tv-sända debatten mellan kandidaterna till presidentposten.

Inte ens USA, ett stort land, klarar sig självt. Det gjorde det inte ens på 1700-talet.

Trumps politik däremot har gått ut på att kapa banden till omvärlden. Mur mot Mexiko, lämna det internationella klimatavtalet, inte godkänna handelsavtalet med EU, löften om att återuppväcka industrier som slagits ut av internationell konkurrens.

Det är oförnuftigt. Det gynnar inte de amerikanska väljarna på något sätt. Men trots det har Donald Trump varit president i USA i fyra år och kan bli det i fyra år till.

Utpräglad nationalism har aldrig gynnat det egna landet. Det har heller inte gynnat världen. Däremot kan den ge en egotripp till personer som Trump, Orbán, Kaczyński.

De, och andra, har kommit till makten med ett nationalistiskt budskap och de har genomfört det. Men medborgarna, med undantag för vissa kompisar, har inte vunnit på det.

När länder, grupper och enskilda personer börjar styras av känslan att de är förfördelade blir det lätt obehagligt, som i Europa under 1930-talet.

Epitet som clown och lögnare haglade i presidentdebatten och kan kanske roa några. Men dumhet och ignorans har aldrig fört mänskligheten framåt och gör det inte nu heller.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Kanelbullens dag
    4 oktober äter svenskarna fler kanelbullar än vanligt. För dem av er som inte vet vad en kanelbulle är så definierar Wikipedia det så här: Ett i Nordamerika och norra Europa vanligt förekommande bakverk som troligen skapades i Sverige på 1920-talet.
  • Presskonferens 100
    Statsepidemiolog Anders Tegnell och hans gäng från hans och andra myndigheter håller i veckan sin hundrade presskonferens sedan coronautbrottet. Imponerande. Därmed slår de talman Andres Norlén som höll i knappt hundra under den kaotiska regeringsbildningen efter valet 2018.
  • ​Astrid hos Astrid​
    Kronprinsessan Victoria inviger en staty av barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren på barnsjukhuset som bär hennes namn på torsdag. Astrid står redan staty på bland annat Djurgården i Stockholm. Men det kan nog inte bli för många skulpturer av henne, tror jag.
  • Magda frågas ut
    Årets utfrågningar i Konstitutionsutskottet, KU, rullar igång och på torsdag är det dags för finansminister Magdalena Andersson (S) bland annat om regeringen följt riksdagens beslut om hur medel till energiforskning ska fördelas. Ingen kioskvältare kanske, men viktigt.
  • Val i Litauen
    Första omgången i parlamentsvalet hålls i Litauen på söndag. Intressant, förutom de inrikespolitiska konsekvenserna, är hur utvecklingen i grannlandet Belarus avspeglar sig i valet. EU-medlemmen är en av före detta Vitrysslands närmaste allierade i världspolitiken.

Veckans citat

Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm om den ökade smittspridningen.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.