Kristersson kopplade inte greppet på Andersson

M-ledaren hade mest att vinna på duellen

Statsministerduellen var viktigast för Ulf Kristersson.

Han ligger under i statsministermatchen och riskerar att bli omseglad av Jimmie Åkesson.

Men Kristersson misslyckades med att koppla greppet på Magdalena Andersson.

– Vi ligger under nu, sade Fredrik Reinfeldt (M) med ovanlig uppriktighet när det gick dåligt för hans parti i valrörelsen.

M-ledaren Ulf Kristersson är inte lika ärlig. Han undviker att svara på frågor om det faktiskt ganska illavarslande läget som hans parti befinner sig i bara några dagar före valet.

Stödet för Moderaterna i väljarbarometrarna ligger flera procentenheter under resultatet i förra valet. Skulle det bli verklighet är det Ulf Kristerssons andra förlustval som partiledare av två möjliga.

Sverigedemokraterna är i samma opinionsmätningar större än Moderaterna, en smärre jordbävning i svensk politik.

I matchen om statsministerjobbet ligger Magdalena Andersson (S) knappt före. Hennes fyra partier, Team Andersson, har ett blygsamt större stöd än Team Kristerssons fyra.

 

I veckans första statsministermöte, nästa kommer på lördag, var därför mycket viktigt för Ulf Kristersson. Men han lyckades inte koppla greppet på Magdalena Andersson. Hon hade en liten fördel framför honom. Det har alltid statsministern. Utmanaren har hela bevisbördan och på den punkten var Kristersson inte tillräckligt framgångsrik.

Mest hettade det till om kärnkraften och om friskolorna, två gamla godingar i trätorna mellan S och M. Egentligen handlade diskussionen som slutade med kärnkraften om de höga elpriserna.

Ulf Kristersson anser att de beror på Magdalena Andersson. Med tanke på att hela Europa vrider sig i plågor över energipriser som är högre än Sveriges förefaller det vara en felaktig slutsats. Eller som Magdalena Andersson sade:

– En bristfällig analys.

Diskussionen om friskolorna handlade om det vinstförbud som Socialdemokraterna vill ha. Kristersson tyckte att aktieutdelningar som baseras på skattepengar inte är något problem. Skolans resultat var det enda intressanta.

Det kan man hålla med om. Men måste man välja mellan det ena eller det andra? Tror inte det.

Av en person i publiken fick Kristersson frågan om SD skulle släppas in i regeringen.

– Jag vill ha en borgerlig regering med borgerliga partier, svarade M-ledaren.

Ett mystiskt svar kan man tycka. Men på politiska betyder det nej. Borgerliga partier är i politikens värld M, KD, L och C. Inte SD.

 

Det var lite tråkigt att Magdalena Andersson inte fick några frågor om hur hon ser sin regering framför sig. Det hade varit mycket intressant, i alla fall om hon gett ett annat svar än att det är för tidigt att prata om saken innan väljarna sagt sitt.

Uppriktigt sagt börjar man bli ganska trött på alla valdebatter. Det känns som allting redan är sagt. Argumenten kravlar sig inte upp över de invanda hjulspåren. Hade en teleportering till söndagens valdag erbjudits hade jag gladeligen tackat ja.

Ulf Kristersson valdes till Moderaternas partiledare 2017. I hans första val som partiledare tappade M 2,5 procentenheter eller nära en kvartsmiljon väljare.

Magdalena Andersson utsågs till Socialdemokraternas ordförande i november förra året. Tre veckor senare valdes hon till statsminister.

Ulf Kristersson under statsministerduellen i SVT.

Duellen i fem punkter

  • Hetast: Elpriserna. Skälet till de höga priserna i Sverige var Andersson och Kristersson verkligen inte alls överens om. De befann sig på den punkten i olika världar. Näst hetast avsnitten handlade om friskolor och det vinstförbud som S vill införa för dem.
  • Jobbigast för Andersson: Att förklara att hon använde begreppet Somalitowns. En S-kandidat med somalisk bakgrund hoppade av sin kandidatur för att hon kände sig trampad på.
  • Jobbigast för Kristersson: Elpriserna. Han bortsåg helt från att priserna på kontinenten väntas bli mångdubbelt högre än i Sverige.
  • Överraskande: Kollen på kronan. Kristersson visste vad en liter mellanmjölk kostar (upp till 16 kronor) och Andersson ett stort paket Bregott (upp till 72 kronor).
  • Mystiskt: Att båda statsministerkandidaterna tog av sig kavajen samtidigt. Var det inrepeterat eller en slump?
Magdalena Andersson.
Valkompass – artikel

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.