M och S leder tävlingen bort från rättssamhället

Moderaterna höll i dag en presskonferens som mycket väl sammanfattade det bedrövliga tillståndet i svensk kriminalpolitik valrörelsesommaren 2022.

Partisekreterare Gunnar Strömmer och den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell stod på en scen i högerpartiets högkvarter i centrala Stockholm och sågades socialdemokraternas insatser för att stävja gängmord och annan brottslighet under de senaste åtta åren.

Så långt inga konstigheter. Att moderater underkänner Magdalena Anderssons politik är ungefär lika oväntat som att den konventionella indelningen av månader ännu fungerar och att augusti även i år efterträdde juli.

Det udda, eller snarare tidstypiska, är argumenten som anfördes för den socialdemokratiska uselheten.

Strömmer och Forsell, klädda på det där självsäkert avslappnade sätt som moderater älskar att vara klädda, tog upp det utspel som statsministern gjorde i Göteborg i går.

 

Närmare bestämt en lagändring som ger polisen rätt att genomföra husrannsakan utan brottsmisstanke.

En sådan ordning är inte värdig en rättsstat. En sådan ordning hör mer hemma i en diktatur än i en demokrati.

Det borde vara öppet mål för Moderaterna, som genom åren bättre och mer enträget än något annat parti har försvarat rättssäkerheten och individens rättigheter gentemot staten.

Men nej, kritiken handlade inte om att en gräns passeras som en anständig stat inte kommer ens i närheten av.

Kritiken handlade om att Magdalena Andersson & co aviserade detta förslag redan för något år sedan.

Skåpmat! För lite för sent! Socialdemokratiskt misslyckande!

Duon på scen ångade på om regeringens inkompetens samtidigt som unga pressnissar delade ut broschyrer och pressmeddelanden.

Däribland rapporten ”8 förlorade år – en granskning av rättspolitiska misslyckanden”.

Partisekreterare Gunnar Strömmer och den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell.

”Gängen och klanerna breder ut sig”... ”Brottsutvecklingen har skenat”...”Regeringen pratar mycket men gör lite”...

En hel del var sant. En hel del var relevant. En hel del kunde nuvarande regering ha gjort bättre.

Till saken hör dock att justitieminister Morgan Johansson säger ungefär samma saker om Moderaternas maktinnehav mellan 2006 och 2014 och har ungefär lika rätt.

Och borde inte ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande prata mer om vad de vill göra och mindre om vad motståndarna inte har gjort?

Strömmer och Forssell pratade och pratade. Nya papper delades ut. 20 minuter hade gått och det var dags att berätta vad Moderaterna vill åstadkomma.

 

Det mesta handlade om att arbetet med att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng ska snabbas på.

En sådan lag kräver egentligen inskränkningar i den grundlagsfästa föreningsfriheten, vilket tar många år att genomföra, men moderaterna vill kunna få en temporär lag på plats.

Tillställningen var över på en halvtimme. Sedan var det dags för frågor. Alla stora mediehus var på plats. TT var mest på hugget.

Gunnar Strömmer, en klok och juridiskt kunnig man, i grunden advokat, kom fram till mig. Jag påminde honom om att han som nytillträdd partisekretare 2017 var starkt emot anonyma vittnen. Det är han inte längre.

På den tiden var han ännu väldigt mycket jurist och väldigt lite politiker. Numera är han väldigt mycket politiker och väldigt lite jurist.

Strömmer nickade och sa någonting om att verkligheten i form av gängmord och tystnadskultur har fått honom att tänka om och att riksåklagaren och polisen har efterlyst detta verktyg.

Färden bort från rättssamhället har anträtts.

 

Biljetter till resan går att köpa till ungefär samma pris av Moderaterna som av Socialdemokraterna.