Ett hån mot väljarna

Elpriserna värda en seriös diskussion – som uteblir

Stoppet i Ringhals 4 förvärrar de svenska elproblemen, som redan hotar ekonomi och jobb.

Det förtjänar en seriös diskussion. Men väljarna får inte den.

Debatten om den livsnödvändiga elen är ett hån mot väljarna.

Häromdagen, redan innan Ringhals 4 gick sönder, uppmanade Varberg energi sina villakunder att skaffa sig en buffert på 50 000 kronor för att klara vinterns elpriser.

En rimlig säkerhetsmarginal, sade experterna. Chockerande, skulle jag säga. På flera sätt.

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch frågades ut i SVT:s traditionella partiledarutfrågning sade hon på nytt att mer kärnkraft är svaret på Sveriges elproblem.

Men hon kunde inte svara på hur mycket mer kärnkraft som behövs. Eller när den i så fall skulle vara tillgänglig. Två grundläggande frågor.

Ebba Busch är inget undantag. För en gång skull går det faktiskt att generalisera utan att tumma på sanningshalten. Svenska folket, på randen till ett riksdagsval i en orolig tid, behandlas inte seriöst av partierna i den här frågan.

”Svenska folket, på randen till ett riksdagsval i en orolig tid, behandlas inte seriöst av partierna i den här frågan.”

 

Problemen förvärras ytterligare av skadan på den fjärde reaktorn i kärnkraftverket Ringhals som uppdagades i går. Aggregatet ska vara avstängt för reparation i minst tre månader vilket radikalt minskar elproduktionen i verket och bidrar till effektbristen i södra Sverige. Liksom till ännu högre priser.

Vad är då de stora problemen och hur ser politikens svar ut? Vi delar upp det i två kategorier:

• Långsiktiga problem: Det handlar om hur Sverige ska dubblera sin elproduktion på omkring 20 år. Svaren är i huvudsak kärnkraft, havsbaserad vindkraft och möjligen vätgas. Här kan man, i alla fall om man är välvillig, säga att väljarna för närvarande inte kan begära mer preciserade svar än så.

• Putins energikrig och prisexplosionen: Nya prisrekord nås praktiskt taget varje vecka, framför allt i södra Sverige, i elområde tre och fyra.

Hemmalagade problem med överföringsbrister från norr till söder och effektbrist i syd fördjupades rejält när Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt lågintensiva energikrig mot väst. Han använder landets energiexport, framför allt av gas, som ett vapen.

Det är här sveket mot väljarna blir uppenbart. Hittills har partierna behandlat de skenande elpriserna som ett övergående problem. Som att det, bokstavligen talat, ska blåsa bort (bara vindsnurrorna får lite fart under vingarna).

”Att ösa ut skattepengar till hushåll – och företag – är i längden helt ohållbart. Det är en tillfällig krisåtgärd.”

 

Men ingenting tyder just nu på att det blir så. Putins krig blir långvarigt, effektbristen i söder likaså. Därmed också de höga priserna.

Det hotar svenska jobb. Varje dag kommer nya larmrapporter om företag som drar ner, låter bli att expandera eller helt enkelt inte vet hur de ska tackla situationen.

Det kommer att leda till ytterligare höjda räntor eftersom det är det sätt som Riksbanken har att sköta en av sina huvuduppgifter, att hålla prisökningarna i schack.

Och det kommer att leda till att vissa hushåll får dra ner sin övriga konsumtion för att betala elräkningarna. Andra får svårt att överhuvud taget betala dem. Även det påverkar samhällsekonomin.

Det är kort sagt ett allvarligt läge. Till och med mycket allvarligt. Men bjuder partierna in väljarna till en diskussion om det? Nej.

 

De vinner och de försvinner efter valet

 

I vintras kompenserade regeringen, efter riksdagsbeslut, hushåll med stor elförbrukning för den värsta prischocken. Nu vill de flesta partierna fortsätta på den inslagna vägen.

Moderaterna vill kompensera hushållen med mellan 10 och 15 miljarder. Socialdemokraterna vill sänka kostnaderna för hushåll och företag med 60 miljarder. För att nämna ett par exempel på hur partierna vill tackla prisexplosionen.

 

Att ösa ut pengar till hushåll – och företag – är i längden helt ohållbart. Det är en tillfällig krisåtgärd.

Men hur ser då den svenska lösningen på elprischocken ut? Jag har tyvärr inte hört ett enda vettigt förslag utom de mycket kortsiktiga.

Det är ett hån mot väljarna. De är värda mer. Hur ser de seriösa svaren ut på frågan hur Sverige under överskådlig tid ska få ner de galopperande elpriserna?

Det behöver inte ens vara ett förslag. Det räcker med en idé som förefaller genomförbar. Väljarna kommer att lyssna. Ivrigt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.