Ett dystert rekord för journalistiken

Sverige ligger i topp - förutom på en punkt

Det är Pressfrihetens dag, men till skillnad från andra ”temadagar” finns det få anledningar att fira, skriver Aftonbladets stf ansvarige utgivare Martin Schori.

Följ ämnen
Ukraina

Årets Pressfrihetsindex som ges ut av organisationen Reportrar utan gränser, RUG, visar ett dystert rekord: Aldrig tidigare har situationen i lika många länder klassats som ”mycket allvarlig”.

De gröna fläckarna på kartan nedan, som signalerar ett bra klimat för journalistiken, är försvinnande få.

Siffrorna är lika deppiga som förväntade.

Att hetsa mot journalister har blivit en framgångsrik taktik för populister världen över, inte minst sedan Donald Trump intog Vita huset. Den traditionen har han fört över till kollegor i Brasilien, Mexiko och annorstädes. RUG har länge pratat om en ”mediefobi” som sveper över världen och som hotar demokratin.

 

Datan i ovan nämnda rapport är från 2021. Sedan dess har Ryssland dessutom invaderat Ukraina - och tusentals inhemska och utländska journalister kämpar med livet som insats för att rapportera om händelseutvecklingen.

Riskerna att arbeta i det kriget är höga. Väldigt höga. Journalister är inte längre fredade i krigszoner, de är snarare måltavlor – och det gäller i allra högsta grad i Ukraina. Erik Halkjaer, ordförande för RUG i Sverige, har tidigare sagt att ”journalister är regimens främsta mål”.

Under striderna i Donbass 2014–2016 dödades tio ukrainska journalister. Sedan den 24 februari i år har ytterligare sju journalister mist livet i Ukraina.

Den amerikanske journalisten Brent Renaud dog nyligen i Irpin, Ukraina, när han skulle filma människor på flykt.

 

Även i Sverige vittnar journalister om värre förhållanden, framför allt genom hot och hat. Det finns även exempel på fysiskt våld, senast under påskupploppen där fotografer attackerades.

På Aftonbladet brukade vi prata om säkerhet när vi skickade medarbetare in i konfliktzoner i fjärran länder. Numera genomsyrar säkerhetsarbetet mycket av det vi gör, även på svensk mark.

Den här utvecklingen märks även i RUG:s siffror, Sverige ligger på en tredjeplats i världen i den totala rankingen, men bara på plats 32 när det gäller journalisters säkerhet.

Parallellt med detta kan vi se hur alltifrån riksdagspolitiker till näringslivstoppar rida på det medieförakt som sveper över världen. Det är i många fall en strategi som är inspirerad av mediefobin.

 

Gudarna ska veta att medierna är långt ifrån felfria. En del av det förtroendetapp som vi kan se i delar av befolkningen och världen har vi oss själva att skylla för. Vi har varit för dåliga på att förklara vår roll, våra arbetssätt och vår yrkesetik. Och vi begår misstag.

Men RUG:s dystra siffror handlar så klart inte om mediekritik. Det handlar om ett krig mot journalistiken. Och det eldas på och utnyttjas av politiska krafter. Så länge det sker kommer pressfrihetsindex att gå åt fel håll.

PRESSFRIHETSINDEX - Topp 10

  1. Norge
  2. Danmark
  3. Sverige
  4. Estland
  5. Finland
  6. Irland
  7. Portugal
  8. Costa Rica
  9. Litauen
  10. Liechtenstein

Bottenligan

  • Syrien
  • Irak
  • Kuba
  • Vietnam
  • Kina
  • Burma
  • Turkmenistan
  • Iran
  • Eritrea
  • Nordkorea

Här kan du läsa hela listan.