För ett år sedan hade det här varit omöjligt

Fler blir sjuka – men nu går det att stå ut med

Tiden i karantän kortas till fem dagar.

Det kommer leda till att fler blir sjuka.

För ett år sedan hade det varit helt oacceptabelt. Omöjligt. Men inte nu.

Folkhälsomyndighetens nya bestämmelser minskar karantänstiden i allmänhet från sju till fem dagar. För vissa grupper tas den så kallade familjekarantänen bort helt. Det gäller dem som fått tre doser av vaccinet, de som haft en konstaterad smitta under de senaste tre månaderna och därutöver vissa nyckelpersoner som sysslar med bland annat vattenförsörjning, transporter, el, tele och larmtjänster som exempelvis polisen.

Det kommer med allra största sannolikhet leda till att fler personer blir smittade av covid-19. Därför hade de här åtgärderna inte varit möjliga att genomföra för ett år sedan.

Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.

Då hade vaccineringen nyss påbörjats i Sverige. Att bli sjuk i covid var liktydigt med hög risk för att bli allvarligt sjuk eller kanske till och med dö.

Så är det inte längre. De flesta som är fullvaccinerade blir inte särskilt sjuka. Coronan yttrar sig som en förkylning – eller inte alls.

 

Den fara som myndigheterna nu försöker begränsa är alltså inte längre att fler blir sjuka. Utan att samhällskritiska funktioner upphör att fungera för att personalen som jobbar med dem antingen själva är sjuka eller är hemma för att en familjemedlem är sjuk. Så kallad familjekarantän.

Redan skickas hela skolklasser hem för att lärarna är sjuka. Förskolor stänger. Mindre polisstationer stänger och renhållningen, läs sophämtningen, går på knä. Därför kortas eller avskaffas den påbjudna karantänen. För att fler som inte bevisligen är sjuka ska kunna gå till jobbet. Även det kostar på i form av fler bevisligen sjuka.

Smittspridningen har under de snart två år som pandemin härjat styrt myndigheternas agerande. Ökad spridning, hårdare restriktioner. Mindre spridning, lättare restriktioner.

Den kortade karantänstiden kommer med allra största sannolikhet leda till att fler blir sjuka i covid-19, skriver Lena Mellin.

Men nu är det alltså tvärtom. Högre smittspridning men ändå vissa lättnader i restriktionerna. En klar förändring, måste man säga.

Att det är nya parametrar som kommer att styra myndigheterna i den fortsatta pandemihanteringen verkar solklart. Vi kommer nämligen inte att veta hur många som är smittade i framtiden.

Det beror på en annan ny förhållningsorder. Man ska inte PCR-testa sig i tid och otid. Det ska bara riskgrupper, vårdpersonal och de som jobbar nära andra människor göra.

Alla andra kan utgå från att de har covid och stanna hemma tills de är utan symtom och känner sig friska. Och har gjort det i minst två dagar.

Vilka dessa nya parametrar blir är inte lätt att veta. Kanske fler inlagda på iva, eller inlagda i vanliga sjukhussängar. Vad vet jag?

Men vad man nu vet är att spridningen av sjukdomen i sig inte längre betraktas som en samhällsfara. Och det beror på att omikronvarianten och vaccinet, kanske i skön förening, gjort den mindre farlig.