Räkna med nya elpengar i vinter

Elpriserna kompenseras - på något sätt

Svenska folket kan räkna med att åtminstone delvis kompenseras för de rekordhöga elpriser som väntas i vinter.

Det står klart efter valspurtens första partiledardebatt.

26 dagar före valet möttes partiledarna på expressen.se i den första av valrörelsens fem partiledardebatter.

Debatten var stundtals ganska lam, vilket sannolikt berodde på det valda upplägget men också på att den genomfördes utan publik. Varken bu eller bä från ett engagerat auditorium, alltså.

Partiledarna inför Expressens debatt på tisdagskvällen.

Med det sagt kan man konstatera att av debatten att döma behöver svenska folket inte ligga sömnlösa över vinters befarat skyhöga elräkningar.

Partierna är överens om att hushållen åtminstone delvis ska kompenseras för de elpriser som rusat i höjden till följd av Rysslands invasion av Ukraina och den offensiva ryska energipolitiken.

Hur det ska gå till finns det ännu ingen som helst enighet om. Varje parti har sin lösning.

Men att det kommer komma inkomstförstärkningar i någon form kan man räkna kallt med. Fast det kanske kan vara klokt att sänka inomhustemperaturen med någon grad också, för att vara på den säkra sidan.

Ett annat, om än indirekt, besked som gavs var vilka ämnen som kommer att dominera debatten fram till valdagen 11 september.

Förutom elpriserna och kärnkraften är det lag och ordning och i viss mån även vinst i skattefinansierad vård och undervisning. Och de redan nämnda prishöjningarna.

Det var på dessa områden som partiledarna visade mest hetta och intresse i Expressendebatten. Och eftersom de är väldigt duktiga på att nosa upp vad väljarna är intresserade av så kommer de att hålla fast vid dessa ämnen.

Centerledaren Annie Lööf efter tisdagskvällens partiledardebatt.

C-ledaren Annie Lööf tog upp en, i mitt tycke, mycket intressant aspekt på den senaste veckans kanonad av förslag om hårdare tag för att få bukt med den organiserade brottsligheten och segregationen.

Det ena var Stockholmsmoderaternas förslag om att erbjuda testning av alla barn i utanförskapsområden för adhd. Det finns ett visst vetenskapligt belägg för att adhd är överrepresenterat bland de som ägnar sig åt våldsbrott.

Det andra var Liberalernas förslag om språktester av tvååringar. Om de talar för dålig svenska ska de få specialundervisning.

Lööf ifrågasatte visheten i att använda barn på det här viset. ”En klappjakt på de svagaste”, tror jag att hon kallade det.

Det var lite trist att ingen annan plockade upp Lööfs tråd. Det hade varit intressant att höra vad de andra partiledarna tycker om metoden att eventuellt komma till rätta med framtida våldsbrott genom särbehandling av små barn med fel adress.

En annan iakttagelse, som också inkluderar Annie Lööf, gäller henne och Jimmie Åkesson (SD).

Det normala är att de är djupt oense. Men inte i frågan om friskolor.

Där är de rörande överens om att driftsformerna inte är ett dugg intressanta, alltså om skolan drivs av ett aktiebolag eller i någon annan form. Det intressanta är istället vad barnen lär sig i skolan, om de får skolmat och om de känner sig trygga på skolgården.

Lööf och Åkesson varken påpekade eller underströk enigheten – såklart. Men den fanns där.

Till sist ett par observationer som många kommer tycka är väldigt oseriösa. Otillåtet lättviktiga.

Den första gäller Magdalena Andersson (S). Hon pratade väldigt långsamt, särskilt i debattens början. Kanske tycker hennes medarbetare att det går för snabbt i vanliga fall? Eller att det är statsmannamässigt att prata lika långsamt som Angela Merkel?

Den andra gäller klädseln. Det var inte alls länge sedan deltagarna i partiledardebatter klädde upp sig för att understryka att val är en högtidsstund i demokratin.

Men ingen av de manliga partiledarna bar slips under debatten, inte ens Jimmie Åkesson. Han var den som sist övergav denna manliga prydnad.

För fyra år sedan såg det inte ut så. På Fredrik Reinfeldts tid hade det varit helt otänkbart.

På damsidan var lössläpptheten inte lika påfallande. Men en del av dem hade lagt ner mer tid på naglarna än på klädseln. Nooshi Dadgostar (V) hade exempelvis valt en solgul nyans på nagellacket.

Vänsterledaren med sina solgula naglar.
Allt om valet – med valkompassen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.