Erdogan springer Putins ärenden när han stoppar Sverige

Turkiets auktoritäre president verkar mer intresserad av att vidmakthålla sina goda relationer med Vladimir Putin än med sina vänner i Nato.

Vare sig han gör det medvetet eller inte så springer Turkiets president Erdogan sin kompis Vladimir Putins ärenden.

Genom att försena eller förhindra Nato-medlemskap för Sverige och Finland stärks Rysslands position på den västliga militäralliansens bekostnad.

Man kan tycka att det inte borde finnas några som helst frågetecken på vems sida Erdogan står i kriget mellan Ryssland och Ukraina men det är precis vad det gör.

Turkiet intar en på många sätt märklig hållning där man gynnar Natos just nu största fiende.

Som Nato-medlem borde Turkiet rimligen delta i de ekonomiska och politiska sanktionerna mot Ryssland. Istället har Turkiet inte bara ställt sig utanför sanktionerna utan spelar av allt att döma en aktiv roll som transitland när det gäller att forsla varor till Ryssland som Europa och USA har stoppat. Då är det i bästa fall en förmildrande omständighet att Turkiet säljer effektiva drönare till Ukraina.

Talar samma maktspråk

Medan alla flyg mellan Europa och Ryssland stoppats är förbindelserna mellan Ryssland och Turkiet helt öppna.

Turkiet har också blivit något av en ”safehaven” för ryska oligarker som kunnat låta både sina lyxbåtar och pengar ta sin tillflykt dit.

Turkiets auktoritäre president verkar mer intresserad av att vidmakthålla sina goda relationer med Vladimir Putin än med sina vänner i Nato.

De två har en väldigt speciell relation baserad på ömsesidig nytta och på att de båda talar samma maktspråk. Medan Putin vill återupprätta Sovjetunionens stormaktställning så vill Erdogan befästa sin ställning som en allt mäktigare regional ledare.

Han ser inte bara faror i en ny säkerhetspolitisk ordning i Europa och Mellanöstern utan också möjligheter för sig själv och Turkiet.

Lägger krokben

På annat sätt går det inte att tolka att han undergräver ställningen för den militärallians där han själv är medlem.

Med Sverige och Finland som medlemmar stärks Natos försvar runt Östersjön och Baltikum. Ryssland får ännu svårare att expandera västerut ifall Putin hyser sådana ambitioner.

Istället för att bidra till att stärka alliansen lägger Erdogan krokben för den och gynnar därmed Putins och Rysslands säkerhetspolitiska intressen. Ett av de krav Putin ställde när han för ett drygt år sedan begärde att väst skulle gå med på en ny säkerhetspolitisk ordning var ett förbud för Finland och Sverige att gå med i Nato.

Erdogans senaste utspel att Turkiet kanske säger ja till Finland men nej till Sverige är ytterligare ett sätt att sätta press på Sverige att utlämna vad Erdogan kallar terrorister. Men också på andra Nato-länder som USA att godkänna försäljningen av det amerikanska stridsflygplanet F-16 och gå Turkiet till mötes på andra områden.

Hans ställning är hotad

Medan Sveriges och Finlands regeringar försöker kyla ner tonläget i debatten efter koranbränningen och dockan föreställande Erdogan som hängdes upp och ner utanför stadshuset i Stockholm så gör Erdogan vad han kan för att hålla konflikten levande.

Han gör det av rent egoistiska skäl. 14 maj är det val i Turkiet och Erdogans tidigare så starka ställning på hemmaplan är hotad av en ekonomisk kris med en inflation på 64,3 procent under 2022.

Hans chans att bli omvald är att peka ut fiender mot den turkiska staten. Här passar den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK in perfekt men även kurdiska grupper i Syrien och utomlands som arbetar för bildandet av en egen stat, Kurdistan.

Genom att stoppa Sveriges och Finlands Nato-medlemskap med hänvisning till att länderna utgör en fristad för kurdiska ”terrorister” hoppas han vinna stöd i en väljarkår där kampen mot terrorismen står högt upp på dagordningen för många.

Då blir det en ny situation

Därför kan Sverige och Finland inte räkna med att få sina Nato-ansökningar godkända förrän tidigast efter det turkiska valet.

Först om Erdogan blir återvald är han tillräckligt trygg för att kunna göra ett lappkast och säga ja. Även om det kan ta sin tid.

Blir han mot förmodan inte omvald har vi en helt ny situation där det är svårt att veta vad som händer och vad tidsplanen i sådana fall blir för svenskt och finsk medlemskap.

Men under tiden Erdogan använder Sverige och Finland som brickor för att säkra sitt eget återval agerar han samtidigt ombud för Putin.