Hög tid att Sverige tar snacket om Tiktok

Sällan har popcorn-maskinerna gått varmare än sedan Elon Musk tog över Twitter. Det är nästan skamligt kittlande att se någon medvetet elda upp anseende och förmögenhet i realtid, eller vad det nu är han håller på med (Elons fanboys anar en genial plan).

Klart är att Elon Musks flörtande med extremister fått annonsörerna att fly. Twitter, inhandlat för 450 miljarder kronor, går raskt mot konkurs och sedan Teslas vd gått över till att twittra på heltid har bolagets värde sjunkit med 3 000 miljarder kronor på börsen.

Det enda som är trist med föreställningen är att den är irrelevant. Twitter är något av sociala medie-världens svar på papperstidning. Bara tio procent av svenskarna uppger att de använder plattformen minst en gång i veckan mot 62 procent för Facebook, enligt rapporten ”Svenskarna och internet”. Bland unga är Twitter kallare än dansbandsmusik.

Framtiden stavas TikTok, fenomenet som på bara några år nått över 1 miljard användare runtom i världen. 

Snacka om att kineserna måste sitta klistrade framför appen just nu för att följa protesterna runtom i landet! Det var ett skämt. Tiktok finns inte ens i Kina, där heter appen Douyin och kommer med fiffig extrautrustning, som blockering av material som härstammar utanför Kina och en spärr som gör att användare under 14 år kan vara inne maximalt 40 minuter per dag.

Det senare är intressant, eftersom det är just bland barn som Tiktok firar störst triumfer. 63 procent av svenska högstadieelever använder Tiktok varje dag. 

I veckan publicerade affärssajten Bloomberg ett skakande reportage om minst femton barn under 12 år som dött i stryplekar som de snappat upp på Tiktok. Det är extra anmärkningsvärt eftersom lägsta tillåtna ålder på Tiktok officiellt är 13 år. Det är dock bara en fasad.

 

I verkligheten är en tredjedel av alla användare i USA under 14 år, enligt interna dokument som läckt till New York Times. I Sverige uppger 17 procent av lågstadiebarnen att de är på Tiktok varje dag. Och medan andra sociala medier använder teknik för att se till att barn stängs ute, har Tiktok avstått enligt Bloomberg. 

Det är inte konstigt att kidsen lätt fastnar framför Tiktok. Podcastprofilen Scott Galloway har jämfört appen med meta-amfetamin men lade till: det är orättvist mot Tiktoks algoritm, den är betydligt mer beroendeframkallande. 

Tiktok-användare lägger mycket mer tid på appen än på andra sociala medier. Amerikanska företaget Qustodio visar att barn i genomsnitt spenderar 91 minuter i snitt per dag på Tiktok, mot 56 minuter på Youtube. 

Mycket på Tiktok är både roligt och harmlöst. Men det känns också lite som Youtube cirka 2017. Den som söker på ord som ”judar” föreslås tillägg som ”...kontrollerar världen” och ”...är onda”. Konspirationsteorier om exempelvis terrorattackerna 11 september, numera svåra att hitta på Youtube, flödar fritt.

 

Tiktok ägs av kinesiska Bytedance och appen uppges i år ha passerat Facebook i värdering. 

Liksom för alla kinesiska företag utövar kommunistpartiet i praktiken full kontroll över Bytedance. Amerikanska tidningen Forbes avslöjade i veckan att partiets propaganda-apparat har konton med miljontals följare på appen som sprider material om amerikanska politiker och tar upp kontroversiella ämnen som delar USA, precis på samma sätt som Ryssland gjorde före presidentvalet 2016. 

I somras avslöjade sajten Buzzfeed att Bytedance instruerat anställda att lyfta fram pro-kinesiska budskap i USA och censurera kritik mot regimen och att Kina kunde använda Tiktok-data för att fysiskt spåra amerikanska användare. I USA pågår nu en politisk debatt om Tiktok ska vara tillåtet i landet. Är det något Rysslands invasion av Ukraina lärt oss är det kanske följande: om ett land ger intryck av att ha onda avsikter kan det bero på att det har det.

Ulf Kristersson gör en volt på Moderaternas Tiktok.

Sverige är kanske världens sömnigaste land när det gäller medvetenhet om sociala mediers baksidor. På Tiktok kan man i dag frossa i nyheter från svenska medier eller tokroliga klipp med politiker, bland annat ett där Ulf Kristersson gör en frivolt. Man ser framför sig hur kinesiska partifunktionärer gråter av skratt.

Vilka lättlurade clowner!