Därför hamnade EU och Sverige på efterkälken i vaccinracet

Det är inte för att USA och Storbritannien är bättre på att ge sprutor som de lyckats vaccinera fler än Sverige.

Utan tillräckligt med vaccin i frysen är det svårt att vaccinera.

Vaccinbristen beror delvis på att läkemedelsbolag som Pfizer hellre säljer till länder som inte bråkar. Bolagens hjältegloria är inte alltid välförtjänt.

Hur kan det komma sig att länder som USA och Storbritannien lyckats vaccinera en mycket större del av befolkningen än Sverige och EU?

Storbritannien ligger på 27 doser per hundra invånare, enligt BBC. USA 19. Sverige och de flesta EU-länder runt 5-6.

Den viktigaste orsaken är att de fått många fler doser vaccin tidigare än länder inom EU. Ett faktum som inte bara beror på att EU velat betala mindre eller varit senare med att godkänna vaccinerna.

En viktig del har handlat om vilket ansvar bolagen ska ha för eventuella biverkningar som vaccinerna ger.

USA, Kanada och Storbritannien var snabba med att gå med på friskrivningsklausuler. Storbritannien ändrade till och med i sin lagstiftning för att underlätta förhandlingarna med bolagen.

Länderna har gått med på att drabbade personer inte ska kunna stämma bolagen för eventuella allergiska reaktioner eller biverkningar av covid-vaccinet. Man har andra mekanismer för att ta hand om ersättning till drabbade.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

EU har en annan inställning. Inte minst för att få folk att våga vaccinera sig krävde EU-kommissionen att Pfizer, Moderna och andra tillverkare som skulle vara ansvariga för exempelvis biverkningar. Inte de EU-länder som beställde vaccinerna.

Tyske kristdemokratiske Europaparlamentarikern Peter Liese är en av dem som hävdar att Pfizer satte press på kommissionen för att få med friskrivningsklausuler i avtalet.

– Pfizer ville inledningsvis inte acceptera vad som är lag i Europa nämligen att om någon gör ett misstag och människor skadas så finns det ett ansvar som måste tas, säger han enligt den tyska nyhetssajten Deutsche Welle.

Krävde friskrivning

Han anklagar företaget för att ha satt vinster före människors hälsa.

Andra med insyn i förhandlingarna har berättat hur det plötsligt satt en drös med amerikanska advokater på andra sidan förhandlingsbordet vilket kraftigt försenade ett avtal.

Det finns också rapporter från andra länder som känt sig misshandlade av läkemedelsbolagen.

Argentina ställde upp med 6 000 individer i en stor försöksstudie för Pfizers räkning men när det var dags att fördela vaccindoserna så blev inget kontrakt skrivet. Enligt Argentinas president därför att Pfizer krävde att friskrivas från ansvar.

Det verkar som länder som går med på bolagens villkor snabbare får köpa vaccin. Ett exempel är det av covid hårt drabbade Peru som skrivit kontrakt på 20 miljoner doser från Pfizer.

Victor Zamora som var landets hälsominister när pandemin bröt ut förra året är inte överförtjust.

– Pfizer vet till vilket pris och under vilka villkor länder köper vaccinet, säger han till Deutsche Welle. Bolaget vet vilka länder som accepterat vilka klausuler.

Bland annat ska Pfizer ha krävt statliga säkerheter i form av fastigheter av rädsla för att inte få betalt.

Hjältegloria på sned

Det har vilat något av en hjältegloria över läkemedelsbolagen för att de på rekordtid lyckats ta fram vacciner mot den nya sjukdomen och att deras uttalade mål varit att ge vaccin till självkostnadspris. Men som så ofta är sanningen lite mer mångfacetterad.

I grund och botten är problemet det klassiska om tillgång och efterfrågan. I ett läge när hela världen ropar på vaccin mot covid-19 och det inte finns tillräckligt med kapacitet att tillverka så kan inte alla få så mycket vaccin som de vill ha. Då är det alltid några som lyckas komma först i kön. Därför att de betalar, inte ställer besvärliga krav eller är allmänt inflytelserika.

Därför är det ingen slump att den rika världen med 16 procent av den globala befolkningen lagt beslag på 70 procent av vaccinerna.

USA:s president Joe Biden på besök hos vaccintillverkaren Pfizer-BioNtech i Portage, Michigan.

EU har inte varit lika samarbetsvilliga kunder som USA och Storbritannien men ligger ändå långt bättre till än övriga världen där 130 länder fortfarande väntar på sin första dos.

Flaskhalsen är själva vaccinet inte brist på folk som fysiskt kan ge själva sprutan.

Misstag har begåtts i EU:s vaccinstrategi, det har unionens ordförande Ursula von der Leyen erkänt.

Men jag har svårt att tro att Sverige lyckats få mer vaccin snabbare om vi valt att förhandla på egen hand istället för att vara en del av EU.