Olika besked om vikten av vaccination

Men Hallengren och vaccinchefen kan ha menat samma sak

Den ena understryker vikten av vaccinationer. Den andre säger att man kan vänta och se innan man sträcker fram armen för att få sin coronaspruta.

Socialminister Lena Hallengren och vaccinsamordnaren Richard Bergström förefaller ge helt olika besked.

Men gör de verkligen det?

Efter beskeden att EU:s medicinska myndighet EMA väntas ge klartecken för Pfizers vaccin mot corona dagarna efter jul och Modernas i mitten av januari kallade regeringen till presskonferens. De ville berätta mer om tidtabellen för massvaccineringen av svenska folket. En frivillig massvaccination.

S​ocialminister Lena Hallengren (S) ​betonade vikten av vaccinationer. Hon underströk hur avgörande de varit för folkhälsan, hur många sjukdomar reducerats till ett minimun, som mässling och polio, sedan stora delar av befolkningen vaccinerats mot dessa allvarliga, och ibland dödliga, sjukdomar.

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström var inte riktigt inne på samma linje, verkade det som. På frågan om man känner tveksamhet inför att vaccinera sig mot covid-19 svarade han att man kan vänta och se.

Vaccinkandidat undersöks på labb vid universitetet i Oxford.

Tveksamheten tycks i de flesta fall grunda sig på att minst 400 personer i Sverige drabbades av narkolepsi, en neurologisk sjukdom som ger sömnattacker, efter massvaccinationen mot svininfluensan för drygt ett decennium sedan. Det var en svår biverkning.

Men kanske man inte ska se Richard Bergströms uttalande som en varningsflagg för nya biverkningar utan bara som en inkännande inställning till den oro som trots allt existerar efter den snabbaste vaccinutvecklingen i historien, den mot coronapandemin.

Som han själv sade kommer de flesta av oss behöva vänta och se, vare sig vi vill det eller inte.

 

Alla personer över 19 år kommer att erbjudas gratis vaccination. Men först kommer de allra äldsta som bor på särskilda boenden eller har hemtjänst att vaccineras. Därefter den personal som jobbar med dem.

Näst på tur står annan vårdpersonal och de som fyllt 70 år. Först därefter kommer turen till den stora massan, alla mellan 19 och 69 år.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson trodde inte att det skulle vara avklarat före sommaren nästa år.

Många bakslag i produktion och distribution av vaccinet kan dessutom fördröja processen mer än Carlsson kan föreställa sig just nu.

 

Jag tror att man precis som Lena Hallengren sade kan slå fast att vaccinationer har varit avgörande för den goda fysiska folkhälsa vi har. Sjukdomar har utrotats eller reducerats till ett minimum.

Majoriteten av oss kommer dock att behöva vänta innan det blir vår tur att få nålen i armen, precis som vaccinsamordnare Bergström påpekade. Men det betyder med stor sannolikhet inte att han inte tror på vaccinet. Då skulle han ju inte jobba med upphandlingen av det.

Bergström är i grunden farmaceut, apotekare, och har jobbat med läkemedel i hela sitt yrkesliv, bland annat på flera schweiziska läkemedelsbolag och som rådgivare åt världshälsoorganisationen WHO. Att hans allmänna tro på läkemedel skulle vara vackla förefaller inte troligt.

Så egentligen sade nog Hallengren och Bergström samma sak. Fast med lite olika infallsvinklar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.